Casa inteligentă

ImobiliarePublimix

„Tehnologia este un dar de la Dumnezeu. După darul vieții, este poate cel mai mare dintre darurile lui Dumnezeu. Este mama civilizațiilor, a artelor și a științelor”. - Freeman Dyson

Smart house cu istoric

Timp de o lungă perioadă, automatizarea casei a fost un subiect de science fiction, până când primele semne de control inteligent au apărut în 1898, când Nikola Tesla a dezvăluit prima telecomandă wireless care trimitea unde radio pentru a controla o barcă, în miniatură. Însă nimic nu a fost cu adevărat important până în secolul al XX-lea, când a existat un boom în aparatul de uz casnic, aspiratorul cu motor în 1901 și cu vidul electric cu 6 ani mai târziu. În următorii 20 de ani a existat o revoluție în aparatele de uz casnic cu frigidere, uscătoare de haine, mașini de spălat rufe, fier de călcat și prăjitoare de pâine, care puteau fi achiziționate la prețuri foarte ridicate, fiind considerate obiecte de lux.

Inginerii au flirtat cu automatizarea din anii 1930, dar nu numai în 1966 când Jim Sutherland a dezvoltat primul sistem de automatizare a casei numit „Echo IV”, care poate controla temperatura, gestiona o listă de cumpărături sau a porni și opri aparatele. O altă încercare a venit în 1969 când a apărut calculatorul de bucătărie Honeywell, un mecanism care putea crea rețete, dar nu a avut niciodată succes comercial datorită prețului imens. Când microprocesorul a apărut în 1971, prețul electronicii a început să scadă rapid și tehnologia a devenit disponibilă tuturor.

„O nouă versiune a unui aparat întotdeauna va avea schimbată acea caracteristică de care aveai nevoie cel mai mult.” - Legile lui Murphy despre tehnologie (sursă imagine)

În 1998, în Watford a fost deschisă o demonstrație numită „Integer Millennium House”, care a prezentat modul în care automatizarea casei ar putea fi integrată într-o locuință cu sisteme de încălzire, sistem de control automat al grădinii, sisteme de securitate, lumini și uși. Treptat, aceste tehnologii au început să fie integrate în casele noastre.

Aspiratorul, aparatul care ne ușurează viața și respirațiaAspiratorul e un aparat care a trecut prin multe transformări până să ajungă ajutorul nostru de bază în gospodărie, așa cum e azi

Astăzi automatizarea casei este aproape peste tot, dar de cele mai multe ori nu suntem conștienți de ea pentru că a devenit naturală. Acum putem controla televizorul, încălzirea, luminile, alarmele, ușile de la smartphone-urile noastre. În prezent, toate produsele de uz casnic gen frigider, mașină de spălat, dispozitive de gătit vin cu module integrate WiFi, iar producătorii le numesc dispozitive SMART deoarece sunt capabile să interconecteze și să comunice.

Beneficiile unei case inteligente

Monitorizare

Ar trebui să putem monitoriza în timp real sau istoric, din orice locație îndepărtată, statutul casei. O casă inteligentă ar trebui să furnizeze date live și statistici despre majoritatea sistemelor integrate, cum ar fi consumul de energie, consumul de apă, monitorizarea temperaturii și a umidității, starea sistemului de încălzire, alertele de acces la securitate. Un instrument software accesibil de pe orice dispozitiv ar trebui să proceseze aceste date și să furnizeze statistici.

Eficiență

În primul rând, o casă inteligentă ar trebui să ofere rate scăzute de consum de energie. Prin urmare, software-ul de bază ar trebui să aibă un manager de procese energetice pentru a monitoriza și analiza continuu datele de la senzorii interiori și exteriori și a efectua ajustări constante la toate sistemele consumatoare de energie. Casa ar trebui să fie conectată la internet, acest lucru este obligatoriu.

Alege cu grijă robotul de bucătărieRobotul de bucătărie e un aparat multifunctional, indispensabil pentru o bucătărie modernă și o gospodină la fel

Inteligență

Cel mai important factor vine cu câteva caracteristici care transformă o casă obișnuită într-o casă inteligentă: casa trebuie să știe oricând câte persoane sunt înăuntru și câte persoane sunt în fiecare cameră. Acest lucru este important, poate fi principalul factor în controlul sistemelor de încălzire, luminilor și, de asemenea, configurarea perimetrului de securitate și alarmei și poate fi ușor realizat cu ajutorul senzorilor de proximitate și a contoarelor magnetice ale ușii.

Cu acest beneficiu ar trebui să fie capabilă să închidă televizorul, să oprească luminile și să economisească energia de încălzire în încăperi în care nu există oameni.

Și până unde a ajuns tehnologia! Vă puteți imagina?

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept