Negocierea - cheia succesului când cumperi o locuință

ImobiliareMonica

Casă, dulce casă

Totul se negociază, mai ales atunci când faci o investiție pe termen lung, cum ar fi o casă pentru tine și familia ta. Aplicarea unei strategii bune de negociere îți poate aduce câștigul dorit, indiferent dacă ești cumpărător sau vânzător. Dacă ești atent, bine informat și știi ce își dorești te poți muta la casa ta sau poți să închei o tranzacție profitabilă în timp record.

Se spune că cel mai deștept cedează și asta, în limbajul tranzacțiilor imobiliare, se traduce prin maleabilitate. Încăpățânarea nu este varianta câștigătoare când dorești să îți cumperi o casă potrivită. Orice client speră să obțină un produs bun, la un preț mic, mai ales dacă este vorba despre locuința pe care o visează. Proprietarii la rândul lor, au înțeles că trebuie să fie mai deschiși la discuții și acceptă că regulile sunt stabilite de cumpărători. Pentru a încheia o afacere bună, trebuie să știi cum să negociezi, și, bineînțeles, când să te oprești.

Negociezi și câștigi

Cei care se ocupă de tranzacții imobiliare și participă zilnic la asemenea discuții știu că negocierea este o adevărată artă. Pe lângă talentul natural și stăpânirea unor noțiuni de psihologie elementară, mai e nevoie și de informații specifice: dinamica pieței, trăsăturile proprietăților, caracteristicile cartierului și ale zonei, etc. Iată câteva reguli de aur pe care le poți aplica pentru a obține succesul dorit:

  • Dacă proprietatea e cu adevărat interesantă și îți face cu ochiul, acționează rapid. De multe ori, clienții care au stat prea mult pe gânduri, au pierdut locuința la care, de fapt, visau. Atunci când la prima vizită te simți ca acasă, e bine să iei o decizie într-un timp cât mai scurt; fără riscuri inutile, ci doar să ai în vedere că o locuință bună e atractivă și pentru alți potențiali cumpărători.

  • Documentează-te cu privire la cele mai recente tranzacții din zonă, astfel încât să poți oferi un preț bazat pe valoarea reală a locuinței, chiar dacă acesta nu coincide cu prețul cerut de vânzător. Dacă prețul inițial este mai ridicat, dar proprietatea stă de ceva vreme pe piață, un cumpărător hotărât și informat o poate achiziționa la un preț corect.

  • Gândește pe termen lung, să vezi care din diferențele de preț se pot amortiza de-a lungul timpului, în funcție de potențialul zonei și de nevoile tale. Uneori, o locuință ceva mai scumpă, dar mai apropiată de locul de muncă sau de școala copiilor poate aduce chiar o economie pe viitor. Calculează și care variante de creditare sunt mai avantajoase. Nu întotdeauna rata care pare pe moment mai mică e mai profitabilă până la rambursare.

  • Negocierea nu înseamnă doar prețul de vânzare sau de cumpărare al locuinței. Avantajele sau reducerile pot apărea sub o multitudine de forme: îmbunătățiri, reparații, calitate mai bună a finisajelor, asigurarea unor utilități etc. Vânzătorii acceptă uneori mai ușor asemenea cerințe decât să scadă din prețul imobilului.

Mai departe, depinde de norocul, inspirația și motivația fiecărei persoane pentru a găsi o casă potrivită cu visele și viața sa.

Referințe:

imopedia.ro

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept