Semne bune anul are, pentru imobiliare

ImobiliareMonica

Aho, aho, copii și frați, ia mai luați de cumpărați!

Veștile bune nu vin, de această dată, de la cunoscuții cercetători britanici, ci de la raportul CBRE CEE Market Outlook 2016 privind previziunile pe acest an în Europa Centrală și de Est, în domeniul imobiliar. Anul 2016 va fi unul cu performanțe economice solide și va beneficia de rezultatele excepționale înregistrate anul trecut în aproape toate sectoarele pieței imobiliare. Creșterea va fi obiectivul principal în regiune, pentru că aici relansarea economică se desfășoară într-un ritm mai susținut decât în țările Europei occidentale.

Factorul esențial care va influența piața imobiliară este consumul, influențat pozitiv de o serie de factori, de la prețurile în scădere ale petrolului și ale bunurilor de larg consum, până la ratele mici ale dobânzilor, șomajul în scădere și creșterea prețurilor pe piața imobiliară.

Cererea pe piețele de birouri este la niveluri record, impulsionată de companiile din IT și cele de servicii externalizate, majoritatea lor fiind multinaționale, mai precizează raportul CBRE. În ansamblu, sectorul spatiilor de birouri din Europa Centrala si de Est va fi o piata a chiriasilor iar tendința va continua si în următorii doi ani.

Pe ansamblu, 2015 a fost un an foarte bun pentru sectorul industrial, operatorii logistici din retail beneficiind de creșterea cererii consumatorilor, manifestată atât în comerțul traditional, cât si în cel online. Toate piețele locale au înregistrat creșteri în ultimii 10 ani, în unele sectoare chiar de până la 65%.

Avem o țară ca afară (la prețuri)

Dacă ne raportăm la România, observăm că Vestul este zona privilegată a tranzacțiilor imobiliare. Piața este mult mai activă aici, iar prețurile, desigur, nu stau pe gânduri și urcă binișor. Clujul, Timișoara, mai nou Oradea toate sunt localități cu potențial economic mare, în care clădirile pentru birouri, locuințele și spațiile comerciale au prețuri de închiriere și vânzare apropiate de cele din capitală.

Certificatul de urbanism, un act de informare pentru fiecareCertificatul de urbanism îți furnizează informațiile despre regimul juridic, economic și tehnic al terenurilor și/sau construcțiilor raportat la planurile urbanistice existente

Pe piața închirierilor din București, prețurile cerute de proprietarii particulari la sfârșitul anului 2015 erau de 220 de euro / lună pentru o garsonieră, 300 de euro / lună pentru un apartament cu două camere, 350 de euro / lună pentru o locuință tricamerală și 550 de euro / lună pentru una cu patru camere sau mai mult.

Deși pare că o piață imobiliară activă îi favorizează doar pe proprietari, prin creșterea prețurilor, de fapt este un semn de creștere economică, deoarece există cereri pentru cumpărare și închiriere. Dacă există creștere economică, există și putere de cumpărare, așa că avem motive să privim cu optimism acest fenomen, ca pe un motor al economiei, cu efecte pozitive în toate domeniile, Tranzacționați inteligent și prudent!

Referințe:

businessmagazin.ro

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept