Extrasul CF, acum și on-line

ImobiliareMonica

Cum să extragem esențialul

În ciuda aparențelor, secolul XXI pătrunde încet, dar (ne)sigur și în România. În domeniul cadastrului și publicității imobiliare, el se prezintă sub forma electronică a bătrânului extras de carte funciară. Acest lucru se întâmplă grație trecerii în baza de date electronică a informațiilor conținute de cărțile funciare de hârtie (cele care cuprind întregul istoric al unei clădiri sau al unui teren, proprietarii, situația juridică și eventualele sarcini care grevează proprietatea). Așadar, de acum înainte, putem scăpa de coada de la ghișeu, accesând de acasă secțiunea E-Payment de pe site-ul www.ancpi.ro, unde comandăm extrasul dorit și achităm suma de 20 de lei. Pare simplu, însă mai sunt câteva precizări de făcut.

Un document de amplasament

Trebuie să știți că extrasul de carte funciară pentru informare este un document pe care îl poate solicita oricine, pentru orice imobil și are, așa cum îi spune numele, un rol pur informativ - adică nu se pot efectua tranzacții în baza lui. Detalii despre ce este, cum poate fi solicitat și care este structura unui extras CF, găsiți aici.

Extrasul de carte funciară pe înțelesul tuturorUn extras de carte funciară este un document care ne arată situația unui imobil, clădire sau teren, la momentul prezent sau de-a lungul timpului

Ruda sa mai tânără, extrasul electronic, are avantajul de a putea fi comandat de la domiciliu și achitat online. Accesând site-ul www.ancpi.ro, intrați pe secțiunea E-Payment, unde, în cățiva pași vă configurați contul de utilizator. Trebuie să furnizați o adresă de e-mail și câteva date personale (nume și prenume, CNP, adresă). După ce ați traversat cu calm și succes această etapă, la fel ca la orice cumpărătură online, puneți în coș marfa dorită, în cazul nostru, un extras CF de informare. Acum este momentul să personalizați comanda, adică să completați câmpurile cu numele județului, localitatea unde se află imobilul (unitatea administrativ-teritorială), numărul de carte funciară și numărul topografic sau cadastral. Aceste informații le puteți regăsi pe un extras mai vechi de carte funciară, un contract de vânzare-cumpărare, certificat de moștenitor sau alte documente referitoare la imobilul în cauză.

Certificatul de urbanism, un act de informare pentru fiecareCertificatul de urbanism îți furnizează informațiile despre regimul juridic, economic și tehnic al terenurilor și/sau construcțiilor raportat la planurile urbanistice existente

On și off - line

E important de menționat că extrasul eliberat online este valabil doar în mediul electronic, ca urmare a generării automate de către sistemul informatic și a semnăturii electronice. Dacă se dorește imprimarea sa pe hârtie, semnătura nu va mai fi vizibilă, însă autenticitatea actului poate fi verificată la adresa www.ancpi.ro/verificare, folosind codul de verificare online disponibil în antet. Codul de verificare este valabil 30 de zile calendaristice de la momentul generării documentului. Există instituții care acceptă această formă și altele care încă mai cer variant clasică, u semnătură olografă și ștampilă. Pentru a obține un asemenea document, nu scăpați de drumul la Oficiul de Cadastru și Publicitate imobiliară și de tradiționala depunere la ghișeu.

Extrasul de carte funciară generat prin sistemul informatic integrat al ANCPI conține informațiile din cartea funciară active la data generării, adică situația la zi. Pentru istoricul imobilului, este necesar să solicitați un extras CF extenso. Partea bună este că serviciile solicitate online se furnizează de îndată, dacă informația este disponibilă în mediul electronic.

Precizări referitoare la funcționarea sistemului ce generează extrasele CF electronice sunt cuprinse în Ordinul nr. 423.din 26 iunie 2018, publicat în Monitorul Oficial, nr. 612 din 17 iulie 2018.

Referințe:

www.monitoruljuridic.ro

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept