Cum să îți pui casa în lumină

ImobiliareLarisa

Să fie lumină... acasă

Când ajungem în momentul magic al amenajării locuinței, ne imaginăm mobilierul, culoarea pereților, aranjarea camerelor. Toate aceste minunății riscă, însă, să rămână în umbră, dacă nu acordăm atenție unor aspecte, de regulă, lăsate la coada listei de priorități, și anume, celor legate de modul în care alegem să ne iluminăm casa. Lumina face cu adevărat diferența atunci când vine vorba de confortul personal. Nu e doar un clișeu sau un moft din revistele de lifestyle. În multe cazuri, lumina anulează design-ul gândit și conturat cu atâta atenție.

Oare te-ai gândit vreodată că lumina nepotrivită poate cauza stări de nervozitate, la fel cum se poate transforma într-un factor-minune pentru relaxare, dacă este aleasă cu atenție? O lumină prea puternică, prea apropiată, prea galbenă, prea rece poate induce o stare diferită față de cea naturală. Ca să nu pierzi ani-lumină întrebându-te de ce nu te simți acasă chiar în largul tău, există câteva reguli de bază când amenajezi interiorul mult-visat.

Lumini și umbre

Mai presus de orice, nu este indicat să te oprești doar la o lumină de fundal, la veșnicul bec aflat pe mijlocul tavanului, deasupra capului. Trebuie să incluzi și alte surse de lumină, necesare unor activități din respectivele încăperi.

În bucătărie, se recomandă câte o sursă de lumină în fiecare zonă de activitate. Când lucrezi pe blatul mobilei, este potrivită lumina aplicată pe corpul suspendat; una la aragaz, de regulă cea de la hotă, dar și una deasupra mesei din bucătărie, dacă are o suprafață mare.

Bucătăria luminează toată casa (sursă imagine)

În baie, unde femeile petrec mult timp, știu ele prea bine că au nevoie de o redare clară a tenului, ca să observe schimbările apărute în timp, dar și machiajul în curs de realizare. Pe lângă tradiționalul bec, este necesară o lumină verticală la oglindă. Dacă lumina este poziționată chiar deasupra oglinzii, poate crea umbre pe față, de aceea, este recomandată montarea becurilor în dreptul ochilor privitorului.

Baie de lumină (sursă imagine)

În living, unde petreci mult timp, pentru că este locul unde te uiți la televizor, citești, te joci cu copiii, te relaxezi, ai nevoie de o atmosferă caldă, plăcută, opusul luminii de birou de care oricum ești sătul. Cuvântul-cheie este „ambient”. Aici poți accentua colțurile de care ai nevoie cu lămpi care „curg” sau veioze cu picior înalt.

Living for lightining (sursă imagine)

Lumină, de sus până jos

Poate ai optat pentru un tavan înalt, cel din apartamentele de tip vechi, cu sufragerie imensă, bibliotecă pe tot peretele sau poate ai preferat să ridici o mână și să atingi suprafața lui, în orice caz, când e vorba de lumina din interior, trebuie să iei în calcul înălțimea tavanului. Cel mai rău scenariu este să ai tavan înalt și să alegi aplicele pentru a lumina încăperea. Greșit! Riști să fie prea puțin luminată camera, sau, în cazul unei încăperi mici, să fie prea tare luminată, asta dacă te-a fermecat un candelabru în stil victorian.

Tesla, Edison, Marconi, marii inventatori ai lumii moderneNikola Tesla, o minte luminată, a împărțit cu noi toți din cunoașterea sa, prin invențiile care au schimbat lumea, de la curentul alternativ, la radio

Diversitatea iese la lumină

Dacă până acum te-ai gândit doar la poziționarea luminii și aspectul final al locuinței tale, este timpul să iei în calcul și tipul de lumină potrivită. Piața oferă o gamă largă de produse și tipuri de becuri: becuri fluorescente, tuburi de neon, becuri cu halogen, becuri LED, becuri ionizante. De aceea, trebuie studiată lumina pe care fiecare bec în parte o produce și găsirea unui loc potrivit și eficient. Pe principiul celor doi poli care sunt diferiți și, totuși, se atrag, așa alegem și lumina potrivită, o încăpere unde ai folosit culori reci cere o lumină caldă, și invers.O lumină colorată în locul ideal, face cât 10! Nu trebuie să faci pom de Crăciun din locuința ta, dar o culoare subtilă care se răspândește prin încăpere poate schimba atmosfera. Un astfel de efect se poate obține prin corpul de iluminat pe care îl alegi.

Luminile colorate pot oferi o adevărată terapie (sursă imagine)

Decor, clar ca lumina zilei

Pe lângă tradiționalele veioze de noptieră - care sunt folosite în general pentru lectura de seară din dormitor, dar totodată și pentru decor - poți opta pentru alte artificii luminoase. Ce zici de un tablou preferat, dar pe care l-ai lăsat în umbră? Ai ocazia să îi scoți în evidență frumusețea cu ajutorul unui led, un spot care să arunce un strop de lumină pe el. Poți bifa atmosfera relaxantă într-o seară ploioasă cu ajutorul obiectelor de decor în care a fost încorporată luminița de la capătul tunelului.

Ezzo Design, o companie agreabilă acasă sau la muncăEzzo vine la tine acasă sau la locul de muncă cu o viziune proaspătă și inedită asupra modului în care spațiul poate spune o poveste de viață.

Tips&Tricks

  • Dacă îți renovezi/ redecorezi casa poți întocmi un plan de lumină, decor, piese de mobilier ca să nu te trezești la final că nu ai suficientă lumină în casă.
  • Dacă ai casă cu etaj, unde scările pot deveni un dușman în nopțile inevitabilelor insomnii, alege să le luminezi într-un mod creativ.
  • Lumina face minuni și creează iluzii: poate transforma o încăpere mică, într-una spațioasă, totul depinde de poziția luminii, decor, umbre.
  • Ce-i prea mult strică, de aceea trebuie să te asiguri că fiecare particulă de lumină e folositoare.

Raza laser, o idee luminoasă și sănătoasăLaserul, o invenție născocită de mai multe minți luminate, pentru a lumina lumea modernă, de la tainele corpului uman până la misterele spațiului cosmic

  • Nu uita de direcția din care bate lumina, atât cea naturală cât și cea artificială.
  • Dacă ai dressing, nu omite lumina din interior, te ajută să găsești hainele potrivite, într-un timp scurt.

Referințe:

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept