Certificatul de urbanism pe înțelesul tuturor

ImobiliareAdrian S.

Ce este și cu ce se mănâncă certificatul de urbanism

Cu siguranță ai auzit măcar o dată în viața asta, câte ceva despre certificatul de urbanism. Poate ai luptat chiar tu pentru unul sau ai cunoscut o victimă colaterală a procesului prin care se obține. Pe scurt, e un act, pe care trebuie să-l ceri la primărie și, ca orice act oficial, implică și o doză de suferință: plătești, aștepți până e gata, iar la final, de cele mai multe ori, te dezamăgește. E folosit uneori e ca o armă secretă de către arhitectul care îți proiectează casa și poate să-ți limiteze visele atunci când ele nu încap în limitele urbanistice impuse.

Care este utilitatea certificatului de urbanism?

Uneori, ajungem să ne punem cu toții această îmtrebare. Răspunsul, cel puțin oficial, este că, atunci când vrei să-ți construiești o casă, când cumperi sau concesionezi un teren documentul menționat e absolut indispensabil. Certificatul de urbanism e un act de informare, la îndemâna oricărui cetățean, fiind descris în Legea nr. 50 din 1991. Prin intermediul lui, sunt făcute cunoscute informații despre regimul juridic, economic și tehnic al terenurilor și/sau construcțiilor, raportat la planurile urbanistice existente, la reglementările legale din momentul respectiv sau raportat la planurile de amenajare a teritoriului.

Prin certificatul de urbanism sunt stabilite cerințele urbanistice, în funcție de tipul amplasamentului dorit precum și o listă cu avize și acorduri necesare în vederea autorizării.

Ce acte trebuie să depui ca să obții certificatul de urbanism?

Actele necesare pentru a obține certificatul de urbanism ar trebui să urmeze o logică simplă, ceea ce nu e întotdeauna valabil pentru regulile oficiale. În mare, cerințele sunt aceleași, dar autoritatea care îl emite (primăria), mai poate modifica câte ceva, asta însemnând, de regulă, acte în plus.

Trebuie să completezi o cerere tip în care vei enumera datele tale de identificare (adresa, serie și număr de buletin, CNP etc), pe cele ale imobilului pentru care soliciți certificatul de urbanism (localitatea, numărul cadastral, cel de carte funciară precum și scopul pentru care îl soliciți). Va trebui să adaugi planuri cadastrale / topografice obținut de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI - Cartea funciară). Dacă imobilul e neînscris în evidențele de cadastru îți trebuie un plan de încadrare în zonă la scara solicitată (1:10.000, 1:5.000, 1:2.000, 1:1000, 1:500) sau pentru imobilele aflate în evidența OCPI, extrasul din planul cadastral de pe ortofotoplan și un extras de carte funciară pentru informare la zi. Nu în ultimul rând, o dovadă de plată a taxei de eliberare a certificatului de urbanism.

Normal că fiecare act își are prețul său, în timp și bani. De aceea, trebuie inițial să te informezi care sunt actele necesare, cât timp durează să le obții și cât te costă toate taxele. Trebuie, de asemenea, să ai în vedere și durata lor de valabilitate, astfel încât să nu te pomenești că, până ai obținut toate actele, primul a expirat deja. După depunerea cererii, certificatul de urbanism se obține în maxim 30 de zile.

PUG, din belșug

Poți lua în calcul și o altă modalitate de informare referitor la regimul terenurilor, citind reglementările Planului Urbanistic General - PUG și vizualizând hărțile aferente. Odată ce te prinzi cum funcționează, chiar e util și eficient.

Odată la 10 ani primăriile își stabilesc, prin Planul Urbanistic General, viziunea cu privire la dezvoltarea urbanistică a localității. În urma unor sesiuni de dezbatere publică, PUG este aprobat de către Consiliul Local. Toate aceste materiale, planșele și documentele descriptive sunt publice, pot fie găsite și în format electronic pe website-urile oficiale ale instituției emitente, primărie sau consiliu județean. Astfel, ai ocazia să te documentezi cu privire la viziunea urbanistică a unei zone și să înțelegi din timp dacă merită sau nu să investești cumpărând un teren într-o anumită zonă, pentru că prețul este ademenitor sau vânzătorul foarte elocvent.

Certificatul de urbanism îți elucidează nelămuririle și îți elimină toate presupunerile, dar, pentru că durează așa de mult, în total chiar și o lună și jumătate, pentru decizii rapide cauți mijloace de documentare rapide, lăsând acest act doar pentru momentul când te apuci să construiești.

E foarte important să reții că certificatul de urbanism e doar un act de informare, el nu substituie autorizația de construcție sau demolare, pe care le vom prezenta în alte materiale.

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept