Urzeala dronelor

ElectroniceAdrian S.

Nici țânțarii nu mai sunt ce au fost

Vară - iarnă, plasa de țânțari e aur curat la fereastra omului, iar problema e mai serioasă decât crezi. Îți poate salva pielea și la propriu și la figurat. La propriu, de mușcături, la figurat, de musafiri nepoftiți, care ar putea să îți invadeze intimitatea. Cum?

Spionaj pe pielea ta

Se spune de ceva vreme, iar Pentagonul nu a negat, că se lucrează la niște MAVs (micro air vehicles - vehicule aeriene de mici dimensiuni - să le zicem mini-drone), care simulează comportamentul unei insecte, în speță, a unui țânțar. În faza de prototip, destinația acestei mini-drone țânțar este evident una militară, adică cercetarea și recunoașterea în spațiile inamice, și, eventual, când sunt în număr mai mare, un posibil atac în roiuri de mini-drone țânțar. Aceasta nu înseamnă, însă, că nu pot fi folosite în urmărirea și supravegherea persoanelor civile, dat fiind interesul evident al agențiilor de securitate, dezvoltarea tehnologică accelerată și accesibilitatea lor din Asia la prețuri mai scăzute.

O astfel de mini-dronă are dimensiunile, comportamentul și chiar forma unui țânțar, fiind controlabilă de la distanță. Chiar la așa mici dimensiuni, este echipată cu cameră foto, microfon și un micro-dispozitiv de injectare și/sau prelevare, cu efect de înțepătură de țânțar. O mini-dronă poate spiona orice locuință, poate preleva probe de sânge, adică ADN, și de asemenea, poate injecta substanțe sau nanodispozitive de urmărire, spun unii.

Marea Britanie i-a spus drona Dragonfly, fiind una din armele puse la punct de Ministerul Apărării, care va fi utilizată cu precădere pentru lupta împotriva terorismului. Aparatul încape în palma unui om, are patru aripi și patru picioare, poate evita obstacole, se deplasează cu viteze foarte mari și poate spiona nestingherită.

Insecte cu bună știință

Oamenii de știință, ca de obicei, s-au lăsat seduși de implicarea în perfecționarea funcționării elementelor componente ale acestor mini-drone, nemaivazând pădurea de copaci. Astfel în anul 2012, în Statele Unite, un colectiv de cercetare de la Universitatea Johns Hopins avea în studiu zborul fluturilor, pentru a-l adapta mișcărilor mini-dronelor spion. Concepute inițial ca niște mini-drone de mărimea unei păsări, au ajuns la dimensiunea unei insecte nu doar datorită miniaturizării componentelor, ci și prin schimbarea unor principii de aerodinamică a zborului, înțelese mult mai bine de către cercetători acum. Președintele SUA a promulgat o lege care deschidea spațiul aerian zborului cu drone, oferind premisele defășurării unor astfel de activități.

Profesorul Michel Maharbiz de la Universitatea Berkeley din California a început un proiect de coordonare de la distanță a zborului unor cărăbuși, care aveau creierele conectate la niște electrozi. Aceștia primeau stimuli de comandă nu foarte preciși, la fel cum caii sunt mânați cu ajutorul unui căpăstru. Întregul proiect este inițiat de DARPA - Agenția pentru Proiecte de Cercetare Avansată pentru Apărare Americană cu scopul de a creea aceste insecte spion care să își care cu ele aparatura electronică aferentă activității de teren.

Între timp, deși activitatea de supraveghere este o încălcare a articolului 12 din Declarația Universală a Drepturilor Omului, în SUA au fost deja autorizate 30.000 de drone pentru a fi utilizate până în anul 2020.

Se pare că „ai noștri” i-au așteptat 45 de ani pe americani, și s-ar putea ca acum aceștia să trimită dronele înainte, la fel cum își arunca zmeul zmeilor buzduganul. Așa că, dacă vă intră în casă un țânțar, dați mai întâi cu CtrlAltDel și abia după aceea cu spray de insecte.

Referințe:

dailymail.co.uknowtheendbegins.comwikipedia.orgradiocluj.royoutube.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept