27 septembrie

aniversarea Google

ElectroniceMonica

Google day, happy day

La 4 septembrie 1998, o societate pe nume GOOGLE a fost înregistrată oficial, ca și companie privată, fără ca nimeni să prevadă că acest termen avea să devină parte a vocabularului nostru de zi cu zi. Fondatorii săi au ales, totuși, ziua de 27 septembrie pentru a marca, an de an, aniversarea acestei companii „neconvenționale”, după cum au caracterizat-o fondatorii săi, Larry Page și Sergey Brin și așa cum se încăpățânează să o mențină, în ciuda succesului comercial de care se bucură. Azi, Google e o companie americană multinațională, specializată în servicii și produse de internet, care include publicitate online, căutare, cloud computing și software. La asta se adaugă încorporarea unor companii precum Youtube sau Blogger, care ridică și mai mult ștacheta popularității. Cam până pe la 200 de miliarde, suma la care este evaluată compania, cu un profit anual de 40 de miliarde de dolari.

Google în copilărie

Larry Page și Sergey Brin s-au întâlnit la Universitatea Stanford în 1995 și într-un an lucrau deja la primul lor motor de căutare „Back Rub” (logo-ul era o imagine scanată a mâinii lui Larry!).

Facebook, rețeaua mondială de socializare, pentru care nu există granițeCreația lui Mark Zuckerberg, Facebook, cea mai mare rețea de socializare din lume, a pornit de la niște discuții între câțiva studenți și a ajuns la miliarde de useri

„BackRub” a devenit curând foarte popular, iar serverele de la Stanford nu mai aveau capacitatea necesară pentru a susține motorul de căutare. În 1997, Page și Brin au decis să dea creației lor un nou nume - GOOGLE, derivat de la termenul matematic GOGOL (utilizat pentru a desemna numere foarte mari). În august 1998, Andy Bechtolsheim, încrezător în ideile celor doi tineri, a semnat pentru ei un cec de 100.000 de dolari, cea mai bună investiție pe care o putea face.

Andy Bechtolsheim (sursă imagine)

Google avea 10.000 de accesări zilnic încă din varianta beta, fiind considerat unul dintre cele mai bune motoare de căutare existente. De abia în 1999, Google nu a mai încăput în garajul în care și-a început viața și opera și s-a mutat într-un sediu corespunzător din Palo Alto, California, cu cei 8 angajați, toți ingineri și programatori. Până la sfârșitul aceluiași an, Google înregistra deja 500.000 de căutări pe zi. Azi compania are peste 57 000 de angajați și se estimează că zilnic, pe Google sunt efectuate aproximativ 5 miliarde de căutări...

Eric Schmidt, CEO Google, alături de fondatorii, Larry Page și Sergey Brin (sursă imagine)

Feeling lucky

Din primul an al mileniului, 2000, Google s-a tranformat în compania pe care o știm azi și a introdus serviciile de căutare în 15 limbi, a câștigat premii, a încheiat un parteneriat cu Yahoo! și a anunțat că au reușit să indexeze 1 miliard de pagini, devenind cel mai mare motor de căutare din toate timpurile. Tot atunci a fost lansat „AdWords” și „toolbar-ul” Google, ușurând mult partea de search. Banii mulți au venit atunci când, prin AdWords, Google a devenit extrem de cunoscut și utilizat și companiile au început să își dorească să afișeze propria publicitate lângă rezultatele căutărilor, pe scurt, Adverts! 97% din câștigurile Google pe 2011 au provenit din publicitate (adică 32,2 de miliarde dolari din totalul de 37,9 miliarde dolari!).

De la Apple la NeXT și înapoi, drumul de milioane al lui JobsSteve Jobs, a pus bazele Apple, a fost dat la o parte și a revenit în forță, cu compania NeXT, cu un nou computer și cu milioane de dolari

Google pentru toți

  1. Primul Google Doodle
    Faimoasele „Doodles”, logo-uri prin care Google marchează diverse momente speciale sunt cunoscute și iubite în toată lumea. Poate nu la fel de cunoscut este faptul că primul doodle a fost conceput ca un mesaj de tipul „out of office”. În 1998, Brin și Page și-au luat liber în weekend pentru a merge la Burning Man Festival din Nevada. Burning Man Doodle a fost creat de băieții de la Google pentru a le transmite userilor că sunt plecați și nu vor putea remedia eventualele probleme tehnice care ar putea apărea.
  2. Acțiuni în forță
    Google s-a dovedit o investiție rentabilă. Prețul de plecare pentru acțiunile sale, atunci când a fost listat la bursă, era de 85 $ / bucată, ajungând apoi până la 600$ / bucată.
  3. No ego, just LEGO
    Pentru că Google a pornit ca în joacă, primul suport pentru serverele sale, de pe vremea când se numea încă „BackRub”, a fost făcut din piese de LEGO. O soluție practică găsită de cei doi fondatori, pentru a permite extinderea spațiului. Suportul e azi obiect de muzeu arătat cu mândrie vizitatorilor de către Universitatea Stanford. Culorile pieselor, coincidență sau nu, sunt aceleași care au fost utilizate în design-ul logo-ului.
  4. Cuvintele lungi și dese, cheia marilor succese
    În sfârșit, cineva a inventat cuvinte mai lungi decât în limba germană. În limbajul Google, prima postare suna cam așa: „I'm 01100110 01100101 01100101 01101100 01101001 01101110 01100111 00100000 01101100 01110101 01100011 01101011 01111001 00001010”., adică, în traducere liberă, arhicunoscutul: „I'm feeling lucky”.
  5. Google împacă și capra și varza
    Nu e banc, Google închiriază capre, cu tot cu câinele Border Collie din dotare, pentru a tunde bio pajiștea din fața sediului firmei. 200 de capre îmbină utilul cu plăcutul și, conform afirmațiilor celor care lucrează aici, oferă o priveliște mai placută decât grădinarii cu față umană.
  6. Google - cel mai bun prieten al prietenului omului
    Nu doar caprele, ci și câinii sunt bineveniți la Google. Angajații au voie să vină la serviciu însoțiți de amicii lor patrupezi, cu condiția ca aceștia să fie la curent cu codul bunelor maniere canine și să nu lase urme ale trecerii lor pe podelele firmei.
  7. Google, o companie de bun gust
    În februarie 1999, caramelele numite „Swedish Fish” au fost prima gustare comandată în birourile Google. Un pas mic pentru caramele, un pas uriaș pentru angajații Google de azi, care primesc trei mese pe zi în cafenelele și restaurantele companiei. Mare noroc că au la dispoziție și Google Gym!
  8. Fiind o companie - gigant, Google are propriul dinozaur
    Multe minuni pot fi admirate în Googleplex (cartierul general al companiei), dar dinozaurul casei le întrece pe toate. O reconstituire în mărime naturală scheletului unui T-Rex a fost botezată „Stan”, după scheletul real găsit în apropiere. Pe lângă Stan, sediul Google mai are în vitrine o replică la scară a navei SpaceShipOne (un prototip între avion și rachetă), modele enorme de aparate Android, păsări flamingo roz, un om uriaș din LEGO și bazine cu mingi colorate. Orice s-ar spune, ca angajat la Google, nu riști să te plictisești!

Referințe:

youngwebbuilder.com mashable.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept