Evoluția radioului

ElectronicePublimix

„Radioul este tatăl meu. El a fost inventatorul acestui minunat mijloc de comunicare, acela de a comunica în eter fără fir”. - Elettra Marconi (declara la Radio România Actualități, la aniversarea a 85 de ani de radiofonie românească)

Născut din telegraf și din telefon, radioul a devenit o senzație globală și a schimbat viața de zi cu zi pentru miliarde de oameni. Chiar dacă nu asculți radioul comercial, tehnologia radio este încă în jurul tău. Este în telefonul tău mobil și în WiFi-ul pe care probabil îl folosești acum pentru a citi aceste informații.

Să vedem de unde a început totul, câteva lucruri importante din istoria apariției radioului:

1. Guglielmo Marconi trimite și primește primul semnal radio în 1895

Cunoscut ca tatăl radioului și bunicului telefonului mobil, Guglielmo Marconi a trimis și a primit primul său semnal radio în Italia în 1895. În 1899 a trimis un semnal wireless prin Canalul Mânecii și în 1902 a primit scrisoarea "S", telegrafiată din Anglia în Newfoundland. Acesta a fost primul mesaj radiotelegrafic transatlantic de succes.

Guglielmo Marconi (1874 - 1937), fizician și inventator italian (imagine circa 1903) (sursă imagine)

2. Reginald Fessenden - prima voce și emisiune radio în 1906

În 1900, inventatorul canadian Reginald Fessenden a transmis primul mesaj vocal din lume. În ajunul Crăciunului, în 1906, a realizat prima emisiune radio în istorie.

Reginald Aubrey Fessenden (1866 - 1932) (sursă imagine)

3. Lee DeForest inventează Audion în 1907

În 1907, Lee DeForest a patentat un dispozitiv electronic numit audion. Noua invenție a lui DeForest a amplificat undele radio pe măsură ce acestea au fost recepționate, permițând vocea umană, muzica sau orice alt semnal transmis să fie auzită cu voce tare și clară. Opera sa va conduce și la primul "radio" al AM, care permite transmițătorilor să primească mai multe posturi de radio.

Lee DeForest inventează Audion în 1907 (sursă imagine)

4. Edwin Armstrong a inventat Radio FM în 1933

Lucrarea lui Edwin Armstrong privind modularea frecvențelor FM a îmbunătățit semnalul audio prin controlarea staticului de zgomot cauzat de echipamentele electrice și de atmosfera pământului. Radio FM a devenit forma predominanta pentru difuzarea muzicii în ultima jumătate a secolului 20.

Edwin Howard Armstrong (1890 - 1954), inginer electrician și inventator american (sursă imagine)

5. Primele stereo-uri auto au fost inventate în anii 1930

Radioul adevărat al mașinilor nu a fost introdus decât în anii 1930. Motorola a oferit unul dintre primele radiouri de mașini, care au fost vândute pentru aproximativ 130 de dolari.

Ford Model T - prima mașină dotată cu radio (sursă imagine)

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept