09 ianuarie 2007

iPhone - ai o istorie!

ElectroniceMonica

iPhone 3 în 1

La 9 ianuarie 2007, Steve Jobs a pășit pe scenă pentru a susține una din cele mai uimitoare prezentări din viața sa și din istoria produselor electronice. Spunea că va vorbi despre un iPod cu ecran mare și touchscreen, un mobil revoluționar și un aparat incredibil pentru conexiunea la Internet. În final, a arătat un singur produs. Da, ne-am prins cu toții Steve, era iPhone!

Se întâmplă relativ rar ca o companie să revoluționeze fundamental o întreagă categorie de produse. Apple revoluționase deja două: computerele prin Mac și aparatele portabile pentru muzică, prin iPod. Cu iPhone deja depășeau măsurile standard și se înscriau la nemaivăzuta performanță de trei categorii.

Apple, fructul unei minți rodnice

Mai întâi a făcut knock-out tastatura fizică și stylus-ul, mândria telefoanelor avansate ale vremii, BlackBerry, Motorola și Palm. Apoi, Jobs a introdus interfața multi-touch, care permitea mărirea imaginii prin atingerea ecranului, interactivitatea și multitasking-ul care îți oferea posibilitatea de a naviga de la muzică la e-mail, de la apeluri la net și înapoi. Poate acum pare ceva obișnuit dar, pe vremea aceea, era de domeniul SF. Cei de la Apple spuneau „iPhone e un produs magic și revoluționar, care se află efectiv cu cinci ani înaintea oricărui telefon mobil de pe piață. Venim toți pe lume cu ultima tehnologie în materie de căutare - degetele noastre, iar iPhone folosește această tehnologie în cea mai inovatoare interfață pentru useri de la inventarea mouse-ului”.

Google, o companie non-conformistăGoogle s-a transformat dintr-un proiect început de doi studenți într-un garaj, în cel mai mare motor de căutare din toate timpurile

Doar tehnologia nu-i de ajuns

Primul iPhone, cu numărul 1.1, bazat pe aparatul P2 al echipei Project Experience Purple (PEP), nume de cod M68, avea un ecran LCD de 3.5 inci, la 20x480 și 163ppi, quad-band 2G EDGE, 802.11b.g Wi-Fi, Bluetooth 2.0 EDR, și o cameră de 2 megapixeli.

Primul iPhone lansat în 2007 (sursă imagine)

Funcționa cu un procesor ARM 1176JZ(F)-S și un cip grafic PowerVR MBX Lite produs de Samsung, cu o baterie de 1.400 miliamperi și avea o memorie RAM de 128 MB. Includea și câțiva senzori, pentru a oferi o experiență mai plăcută: un accelerometru, care rotea automat imaginea de pe ecran, în funcție de cum era ținut aparatul, un senzor de proximitate care închidea ecranul când era foarte aproape de față și un senzor de ambient, care regla luminozitatea ecranului în funcție de lumina din jur. Și - foarte important - avea același tip de încărcător ca și extrem de popularul iPod.

Bineînțeles că nodurile în papură nu au întârziat să apară, ridicându-se voci care arătau că nu are GPS, suport pentru transfer de date 3G sau MMS, nu avea o baterie care putea fi înlocuită, nu admitea alte aplicații în afara celor de la Apple. Și peste toate, mai era și prețul - 499 de dolari pentru cel de 4 GB și 599 de dolari pentru modelul de 8 GB. Nu erau cele mai mari prețuri înregistrate pe piața telefoanelor mobile - primele Motorola cu clapetă fuseseră incredibil de scumpe - însă erau mai mari decât media obișnuită și asta însemna că Apple nu putea pătrunde pe piața de larg consum.

Cel mai nou Samsung are probleme mari cu încălzirea bateriei Samsung Galaxy Note 7, apreciat la lansare ca fiind cel mai bun smartphone produs vreodată, s-a dovedit un eșec, cu grave probleme la siguranța în utilizare

Cursa spre lansare

În lumea Mac, nu exista o linie de finish, doar o line de start. Proiectul iPhone a continuat să se îmbunătățească înainte de a fi lansat pe piață. Steve Jobs și-a zgâriat ecranul telefonului cu cheile din buzunar și a cerut inginerilor să găsească o soluție mai bună. Aceștia au găsit la Corning un tip nou de material mult mai rezistent, l-au testat zgâriindu-l cu o monedă, a trecut testul și Gorilla Glass a ajuns pe iPhone.

Și echipa de software era într-o cursă contra cronometru, îmbunătățind continuu interfața, interactivitatea și simplificând utilizarea. La fel și cei care se ocupau de aplicații, aveau misiunea de a se asigura că aceste vor funcționa ireproșabil și memorabil.

Evoluția iPhone de la primul model la iPhone 7 (sursă imagine)

În data de 6 iunie 2007, Steve Jobs era din nou pe scenă, la Conferința Internațională a Dezvoltatorilor Apple și anunța data lansării.

29 iunie 2007

La magazinele Apple, în special la cele din marile orașe, se formau cozi și lansarea era privită ca un eveniment senzațional. Noutatea și calitatea experienței de utilizare erau atât de impresionante, încât oamenilor pur și simplu nu le păsa de ceea ce specialiștii spuneau că îi lipsește telefonului sau de prețul piperat. Presa a avut multe comentarii pozitive cu privire la noul star din domeniul telefoniei, reflectând astfel opinia majorității utilizatorilor. Pentru că prețul continua să fie o piedică pentru mulți doritori, în septembrie, Steve a anunțat că renunță la versiunea de 4 GB și scade prețul pentru modelul de 8 GB la 399 de dolari. În februarie, veneau deja cu o versiune de 16 GB.

Fani Apple așteptând lansarea iPhone 6. (sursă imagine)

Ești mai deștept decat telefonul tău Dependeța de smartphone este o realitate și se dovedește periculoasă atât pentru adulți, dar, mai ales pentru copii, afectându-le dezvoltarea

La doar un an de la lansare, Apple a renunțat la prima versiune de iPhone, pentru că lucrurile evoluau rapid, la fel și tehnologia lor. Într-un timp atât de scurt reușiseră să vândă peste 6 milioane de aparate și să revoluționeze lumea telefoniei. Era începutul unei noi ere în comunicare.

Referințe:

imore.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept