01 martie 2006
Wikipedia ajunge la articolul cu numărul 1.000.000
Wikipedia sare media
Varianta în limba engleză a crescut precum un făt-frumos din lumea enciclopediilor online, dintr-un click, cât altele din 100. La 1 martie 2006, Wikipedia trece la nivelul următor, prin depășirea pragului psihologic și numerologic de 1.000.000 de articole. Alături de Google, Wikipedia rămâne cel mai bun prieten al școlarului asediat de referate și proiecte. Deși adesea regretăm faptul că ecranul a înlocuit prea mult paginile scrise ale cărților, trebuie să apreciem accesul la informații care altădată ar fi presupus săptămâni de documentare. Singura problemă rămâne cea a selecției, să învățăm să alegem ceea ce este cu adevărat corect și util din oferta prea generoasă a mediului online. Wikipedia ne dă o mână de ajutor, având un sistem de selecție și verificare a informațiilor, care se dovedește eficient, de cele mai multe ori.
Mărțișor cu spor pentru Wikipedia
La 1 martie 2006, Wikipedia a început primăvara cu dreptul. La ora 23:09 UTC, a fost încărcat articolul cu numărul 1.000.000, al versiunii engleze. Comparativ, cea mai mare enciclopedie clasică în limba engleză, Encyclopædia Britannica, are 120.000 de articole. Acesta reprezintă un moment de referință în istoria scurtă, dar nu lipsită de glorie a Wikipediei.
Au existat ușoare confuzii cu privire la articolul care purta numărul norocos. Inițial anunțat ca fiind cel dedicat stației feroviare Jordanhill, a fost apoi atribuit biografiei baschetbalistului Aaron Ledesma, pentru ca ulterior să se confirme că este totuși cel dintâi. Gara Jordanhill a tras astfel, la peronul gloriei cibernetice, nu atât prin importanța sa feroviară, cât prin cea aniversară. Utilizatorul cu pseudonimul wikipedian Nach0king (numele real, Ewan Macdonald), autorul articolului, s-a declarat încântat că a fost norocosul care a reușit să încarce articolul de referință, concurența fiind aprigă în acea seară.
Ești mai deștept decat telefonul tău Dependeța de smartphone este o realitate și se dovedește periculoasă atât pentru adulți, dar, mai ales pentru copii, afectându-le dezvoltarea
Jimmy Wales, co-fondator și CEO al Wikipedia, afirma, cu acest prilej: „Suntem încântați că articolul cu numărul un milion al versiunii engleze este despre gara Jordanhill. Nu e ceva ce veți găsi într-o enciclopedie obișnuită și arată deschiderea Wikipedia către nevoile și interesele celor mai diverse categorii de oameni, din lumea întreagă, fără limitări formale despre ce merită și ce nu merită inclus într-o asemenea lucrare”.
Petrecerea a avut loc - cum altfel - online, pe canalele de chat ale Freenode IRC Network, care găzduiește și canalele de discuții ale Wikipedia. Evenimentul a fost precedat de un anunț către toți cei 30.000 de utilizatori Freenode, că un canal separat, #wikipedia-countdown, a fost creat special pentru această aniversare. Pe acel canal, un script ținea evidența articolelor, numărându-le pe măsură ce erau încărcate. Tensiunea creștea, iar în momentul când contorizarea a indicat articolul cu numărul mult așteptat, canalul de chat fost atât de solicitat, fiecare dorind să spună câte ceva, încât a fost nevoie să fie oprit câteva minute, până la calmarea spiritelor.
Wikipedia, pe scurt
Bazele Wikipedia au fost puse în 2001 de Jimmy Wales, actualul CEO, co-fondator al Bomis, Inc. și Larry Sanger, angajat al Bomis. Wikipedia a început ca un proiect complementar al Nupedia, creată de Wales ca o enciclopedie online gratuită. Nupedia era deschisă tuturor, la fel ca Wikipedia, dar avea un sistem de editare mult mai complicat. Sanger a făcut un sondaj de opinie printre utilizatorii Nupedia, cu privire la oportunitatea de a crea o enciclopedie în sistemul wiki. Acesta este o aplicație web ce permite utilizatorilor să adauge conținut, păstrând propriile lor versiuni succesive, la fel ca pe un forum, dar permite și oricărui alt utilizator să modifice conținutul. Răspunsul fiind favorabil, Wikipedia a luat naștere.
Wikipedia a crescut incredibil în următorii cinci ani. În prezent, nu se mai află sub tutela Bomis, deoarece Wales a creat o organizație non-profit pentru a o gestiona, alături de alte proiecte similare, organizație numită Wikimedia Foundation.
Wikipedia are aproximativ un miliard de editări pentru mai bine de 17 milioane de articole, de la 27 de milioane de useri. Pentru a fi contabilizată ca articol, o pagină de Wikipedia trebuie să îndeplinească anumite criterii de editare, să conțină linkuri externe etc. Nu e chiar așa de ușor cum pare, informația trebuie să fie relevantă și să existe surse alternative care să dovedească acuratețea conținutului, altfel ea va fi blocată de utilizatorii care acționează ca editori. Există anumite ierarhii ale userilor, cei mai activi și mai vechi având posibilitatea de a semnala nereguli și chiar de a bloca informațiile care se dovedesc false sau tendențioase.
Wikipedia este astăzi cotată printre primele 25 cele mai mari site-uri din lume și a devenit o sursă de informare pentru toate categoriile sociale și de vârstă.
Google, o companie non-conformistăGoogle s-a transformat dintr-un proiect început de doi studenți într-un garaj, în cel mai mare motor de căutare din toate timpurile
Wikipedia pentru toți
Una din marile calități ale Wikipedia este aceea că vorbește pe înțelesul tuturor, dovadă fiind cele 125 de limbi diferite în care sunt redactate articolele sale. După versiunea engleză, cea mai „bogată” este cea germană, cu peste 300.000 de articole. La polul opus al popularității se află varianta în limba Cheyenne, cu doar 10 utilizatori și câteva zeci de articole. Fapt explicabil, dacă ne gândim că accesarea ar necesita stăpânirea unor termeni precum Netsêhesenêstsehe.
Ca orice instituție respectabilă, Wikipedia are propriul imn și nu oricare, ci chiar Hotel Wikipedia, un remake după celebra piesă a trupei Eagles, Hotel California, lansată în 1976. Cântec, joc și voie bună pare să fie deviza Wikipedia care dispune și de un comitet al zilelor de naștere. Acesta are plăcuta sarcină de a felicita „wikipedienii” care își fac publică aniversarea pe site. Comitetul nu își arogă exclusivitatea dreptului de a trimite felicitări, punând la dispoziția amatorilor și variante predefinite, pe care oricine le poate expedia sărbătoriților, știut fiind că mai multe urări nu strică.
Politicile care se aplică în spațiul wikipedian sunt amuzante și derutante, în același timp, dar nu sunt cu nimic mai ciudate decât multe legi oficiale în vigoare. Există reguli care interzic escaladarea clădirii Parlamentului german (Reichstag), îmbrăcat în costum de Spiderman sau aruncarea în spațiul virtual, de blesteme, vrăji sau farmece care să afecteze membrii comunității Wikipedia. O prevedere înțeleaptă,care ar putea fi aplicată cu succes de orice organizație este „No Angry Mastodons”, care oprește utilizatorii să posteze sub imperiul furiei și oferă recomandări despre cum să eviți atacurile virtuale ale celor iuți la mânie.
Legi ciudate din lumea întreagăÎn multe țări din lume sunt încă în vigoare legi dintre cele mai ciudate, chiar absurd, care ne stârnesc râsul-plânsul
Considerați că materialele de pe Wikipedia sunt prea îndrăznețe și libertine? Nicio problemă, Conservapedia vă așteaptă cu brațele deschise. Da, există și varianta cu fuste lungi și fără decolteu a informației. Pentru cei care nu sunt de acord cu consensul științific asupra încălzirii globale, nu consideră necesar să existe un control asupra deținerii de arme sau simt că teoria creaționistă e tot ceea ce au nevoie să știe despre Univers, Conservapedia e locul ideal. Unele din ideile notabile care se regăsesc pe acest site sunt legătura directă dintre ateism și obezitate, cu citarea unor atei celebri supraponderali precum Kim Jong-il, materialul despre valorile de la Hollywood, „decadență, narcisism, dependență de droguri, sex în afara căsătoriei, răspândirea bolilor cu transmitere sexuală, avort, nerespectarea legii etc”. În topul listei se află „exemple de subiectivism din Wikipedia”, cititorii fiind încurajați să îi scrie lui Jimmy Wales și să îi ceară să rezolve problema.
Wikipedia pune la dispoziția amatorilor de divertisment lista „articolelor șterse cu titluri ciudate” (DAFT - deleted articles with freaky titles). După cum sugerează chiar numele, articolele au fost șterse, din diverse motive, însă titlurile erau atât de amuzante, încât ar fi fost păcat să nu fie păstrate undeva. Exemple precum „Diareea unui geniu”, „Ghid practic: cum să îți sufli nasul în timp ce te îmbraci” sau listele în oglindă „Oameni celebri pișcați de meduze” alături de „Meduze care au pișcat oameni celebri” pot face deliciul unor zile în care avem nevoie de un motiv pentru a zâmbi.
Wikipedia ne pune, ce-i drept, informația la degetul mic, într-un mod rapid și comod. Cu toate acestea, să nu uităm că e bine să verificăm și din alte surse corectitudinea datelor, să nu renunțăm la deliciile lecturii clasice și să ne păstrăm vie dorința de cunoaștere care ne face ceea ce suntem, adică oameni.
Referințe: