07 februarie 1997

Apple cumpără compania NeXT, înființată de Steve Jobs

ElectroniceMonica

NeXT step - world wide web

Plimbările noastre pe net au un punct de plecare comun: computerul NeXT, produs de compania cu același nume, înființată de Steve Jobs, după plecarea de la Apple. Sir Tim Berners-Lee, părintele world wide web-ului, a scris codul pentru celebrul www, în 1991, pe un computer NeXT, în timp ce lucra la institutul de cercetare CERN, din Elveția. Steve a dovedit că niciodată nu trebuie să renunți la visul tău. Înlăturat de la conducerea Apple, a renăscut din propria cenușă, revenind în forță. La 7 februarie 1997, Apple plătea 429 de milioane de dolari cash investitorilor inițiali de la NeXT, iar lui Steve Jobs, 1,5 milioane de acțiuni, aducându-l înapoi în fruntea companiei pe care o crease.

De la Apple la NeXT

În 1985, co-fondatorul Apple,Steve Jobs, se ocupa de strategia de dezvoltare a computerelor Macintosh și Lisa. Macintosh avusese mare succes în mediul universitar, în parte și datorită facilităților oferite studenților și instituțiilor de învățământ superior de către firma Apple, la achiziționarea echipamentelor. Doar din vânzările de computere către mediul universitar, în 1984, Apple câștiga 50 de milioane de dolari.

Primul computer Macintosh (sursă imagine)

Ca și coordonator al colaborării cu universitățile, Jobs vizitase multe asemenea instituții, pentru a vinde computerele Macintosh. Într-una din vizite, l-a întâlnit pe Paul Berg, laureat al premiului Nobel pentru chimie, la un prânz oferit în Silicon Valley, în onoarea lui François Mitterrand, pe atunci, președintele Franței. Berg era nemulțumit de costurile mari pe care le implicau studiile genetice pentru studenți. Din cauza costurilor mari impuse de laboratoarele de specialitate, erau nevoiți să se mulțumească doar cu teoria din manuale. Computerele disponibile nu aveau capacitatea de a procesa și simula procesele complicate de laborator. Profesorul i-a sugerat lui Steve Jobs posibilitatea de a pune la punct un computer „ 3M”, adică mai mult de 1 MB de RAM, display de un megapixel și o viteză de calcul superioară (megaFLOP).

Google, o companie non-conformistăGoogle s-a transformat dintr-un proiect început de doi studenți într-un garaj, în cel mai mare motor de căutare din toate timpurile

Lui Steve Jobs, el însuși într-o permanentă căutare de noi soluții, ideea i-a surâs. În ciuda unei perioade dificile la Apple, când vânzările nu mai mergeau chiar așa grozav, iar el trebuia să se ocupe de versiunea îmbunătățită de la Macintosh, se pare că Steve era mai degrabă absorbit de noua viziune discutată cu Paul Berg. John Sculley, CEO (Chief Executive Officer) al Apple, nemulțumit de atitudinea lui Steve, i-a retras acestuia atribuțiile obișnuite, înlocuindu-l cu Jean-Louis Gassée în 1985. Jobs a început o serie de demersuri pentru a-și recâștiga poziția, însă consiliul director a trecut de partea lui Sculley, în timp ce Steve era plecat într-o călătorie de afaceri în Europa și Rusia.

NeXT team

După câteva luni de marginalizare, Jobs și-a dat demisia de la Apple, la 13 septembrie 1985. A spus conducerii Apple că va înființa o nouă companie și că va lua câțiva dintre foștii colaboratori cu el. De asemenea, i-a asigurat că noua firmă nu va concura cu Apple, afirmând chiar că se gândește să le dea drepturile asupra design-ului pentru brandul Macintosh

O nouă companie, o nouă etapă în viața lui Steve, un nume potrivit - NeXT. Steve a fost însoțit de câțiva membri din echipa de la Apple, printre care Joanna Hoffman, Bud Tribble, George Crow, Rich Page, Susan Barnes, Susan Kare și Dan'l Lewin. După consultări cu principalii clienți din mediul universitar și încă o întâlnire cu Paul Berg, o primă schiță, cu specificațiile tehnice ale viitorului computer a fost elaborată.

Paul Berg (sursă imagine)

Era suficient de puternic, pentru a rula simulările testelor de laborator și destul de ieftin, pentru ca studenții să îl poată folosi în camera de la cămin. Chiar înainte ca proiectul să fie finalizat, Apple a dat în judecată NeXT pentru „practici neloiale”, acuzându-și co-fondatorul că ar fi folosit necinstit datele și informațiile din interior pe care le deținea din perioada în care lucrase acolo. La auzul veștilor, Jobs a spus, „E incredibil că o companie care valorează 2 miliarde și are 4.300 de angajați nu poate concura cu șase oameni în blugi”. Acuzațiile au fost retrase înainte de începerea procesului.

În 1986, Jobs l-a recrutat pe faimosul designer grafic Paul Rand, pentru a crea identitatea de brand a firmei. Ieftin și bun, pentru numai 100.000 de dolari, Rand a pus la punct broșura de 100 de pagini, cu detalii legate de brand, inclusiv unghiul precis folosit pentru logo (28°). Primul investitor major din exterior a fost miliardul american Ross Perot. În 1987, acesta a cumpărat 16% din acțiunile NeXT, pentru suma de 20 de milioane de dolari, devenind și membru al consiliului director.

Facebook, rețeaua mondială de socializare, pentru care nu există granițeCreația lui Mark Zuckerberg, Facebook, cea mai mare rețea de socializare din lume, a pornit de la niște discuții între câțiva studenți și a ajuns la miliarde de useri

NeXT Company

Prima fabrică NeXT a început să funcționeze în 1987, în Fremont, California. Primul workstation a fost oficial botezat the NeXT Computer. Între prieteni, era alintat „the cube”, datorită carcasei aparte, un cub de magneziu cu înălțimea laturii de aproximativ 30 cm, realizat de designerul de la Apple, la solicitarea lui Steve Jobs.

Cu o mică întârziere față de termenul anticipat, computerul a fost prezentat în cadrul unei ceremonii exclusiviste, organizate în San Francisco, California. Noua mașinărie a fost primită cu aprecieri și aplauze la scenă deschisă, în octombrie, 1988, la acest eveniment care purta titlul „NeXT Introduction - the Introduction to the NeXT Generation of Computers for Education”. În ziua următoare, anumite persoane, atent selectate din mediul universitar și din industria software, au fost invitate (contra unei taxe de participare de 100 de dolari) să ia parte la prima prezentare publică a caracteristicilor tehnice ale computerelor lansate, prezentare susținută, desigur de Steve Jobs. Fiind întrebat dacă este supărat că lansarea a avut loc cu câteva luni întârziere față de data de lansare prognozată inițial, Steve a răspuns: „Întârziere? Acest computer e cu cinci ani înaintea vremii sale!”

Revenirea lui Steve Jobs, în presa vremii (sursă imagine)

Probabil așa a considerat și firma Canon, investind 100 de milioane de dolari în NeXT, ceea ce a ridicat valoarea companiei la 600 de milioane de dolari, în 1989.

Jobs a creat o cultură organizațională diferită la NeXT, în privința facilităților, salariilor și beneficiilor. A abandonat structura corporatistă tradițională și a creat o „comunitate” cu „membri” în loc de angajați. Existau doar două niveluri de salarizare la NeXT: 75.000 de dolari pe an pentru cei care fuseseră în companie de la început (până în 1986) și 50.000 pentru cei care veniseră ulterior. Așa se face că uneori, directorii aveau salarii mai mici decât unii subordonați. Membrii echipei erau evaluați periodic în privința performanțelor și primeau măriri salariale o dată la șase luni, având în vedere că salariile de bază nu erau foarte mari. Toți aveau acces la ștatele de plată, toți beneficiau de asigurări medicale (chiar și cei necăsătoriți sau cuplurile de același sex).

În total, NeXT a vândut 50.000 de computere, iar în 1993 s-a retras din domeniul hardware, schimbându-și denumirea în NeXT Software Inc. La 20 decembrie 1996, Apple își anunța intenția de a cumpăra NeXT, trecând de la vorbe la fapte, la 7 februarie 1997. Tehnologia dezvoltată de NeXT a fost încorporată în platformele Apple, iar Steve a dovedit, o dată în plus, că talentul își face drum până la urmă.

Revoluția iPhone ne-a schimbat viațaiPhone, creat de Steve Jobs la Apple, a devenit smartphone simbol, care ne permite accesul la întreaga lume prin tehnologie

După spusele celui care a folosit mașinăriile lui Steve pentru a ne pune la dispoziție ceea ce numim azi world wide web, Tim Berners-Lee: „Un lucru extraordinar pe care Steve Jobs l-a făcut pentru întreaga lume, este că a insistat asupra utilității computerelor, care trebuie să ne ajute, nu să ne încurce”. Tot el mai spune că: „ The NeXT era impresionant. Avea multe (poate prea multe) componente revoluționare introduse dintr-o dată. Unele s-au dovedit mai puțin eficiente, iar prețul nu era foarte mic.

Steve Jobs, în biroul de acasă, în 2004 (sursă imagine)

Dar, în final, Steve și NeXT au salvat Apple și au dat o lecție despre cum merită să susții ideile bune, pentru că nu știi niciodată când vor deveni celebre”.

Referințe:

wikipedia.org theguardian.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept