12 decembrie 1901

Marconi trimite primele semnale radio peste Atlantic

ElectroniceMonica

Vreau să ajung la radio...

La 12 decembrie 1901, Guglielmo Marconi, fizicianul italian inovator în domeniul transmiterii undelor radio, reușește să arunce peste Oceanul Atlantic primele sunete „wireless”. Astfel, a deschis un nou drum istoric și le-a închis gura celor care susțineau sus și tare că, din cauza curburii terestre, un astfel de semnal nu poate parcurge o distanță mai mare de 300 de km. Mesajul, scurt și la obiect - litera „s” exprimată în codul Morse - a bătut recordurile și un drum de peste 3.000 de km. de la startul din Poldhu în Cornwall, Anglia, până la linia de finish, tocmai în Canada la Newfoundland.

Nimeni nu e inventator în țara lui

Născut la Bologna, în 1874, din tată italian și mama irlandeză, Marconi studiază fizica și devine interesat de transmiterea undelor radio, după ce participă la experimentele realizate de fizicianul german Heinrich Hertz. Demarează propriile sale încercări în orașul natal, începând din 1894 și, în scurt timp, reușește să trimită un semnal radio la o distanță de peste 20 de km. Deoarece rezultatele sale nu au fost primite cu mare entuziasm în Italia, alege să plece în Anglia în 1896. Pune bazele unei companii de transmisii telegrafice fără fir și curând trimite mesaje pe distanțe ce depășesc 16 km.

Alfabetul în Cod MorseAlfabetul Morse este un cod care transpune litere și cifre în puncte și linii, oferind posibilitatea de a le transmite la distanță, sub formă de semnale

În 1899, înregistrează un succes important, cu prima transmisiune peste Canalul Mânecii. În același an, echipează două vase cu aparatura necesară transmisiei către ziarele din New York a desfășurării Competiției Americane de Yacht-uri. Fiind un eveniment cu mare impact la public, este trezit și interesul opiniei publice internaționale față de realizările lui Marconi.

Adevăratul său moment de glorie vine vine, însă, la 12 decembrie 1901.Marconi unește Anglia cu Canada prin unde radio, iar transmisia transatlantică îl propulsează în topul celebrității. Ironic, cei care îi criticau proiectul, afirmând că undele radio nu puteau depăși curbura terestră, aveau, de fapt, dreptate. Semnalul radio trimis de Marconi peste Atlantic a fost îndreptat către spațiu, de unde a fost reflectat înapoi de ionosferă, ricoșând tocmai în Canada. Oricum ceea ce transmisese el era doar un semnal, vocea umană avea să fie transmisă radio mai târziu. Mai erau multe de învățat despre undele radio și rolul atmosferei în transmiterea lor. Marconi a continuat, în următorii 30 de ani, să studieze și să îmbunătățească sistemul și a introdus transmisia pe unde scurte în 1922.

Receptorul folosit de Marconi în 1901 (sursă imagine)

În 1909, a împărțit Premiul Nobel pentru fizică cu inventatorul german Ferdinand Braun. Succesul său a fost marcat și de multe controverse, existând și alți inventatori care au afirmat că descoperiseră transmisia radio înaintea lui Marconi.

Radio Mania

Cu patru ani înainte ca Marconi să înceapă experimentele cu telegraful fără fir, Nikola Tesla, un cercetător sârb mutat în America în 1884, a inventat modelul teoretic al radioului. Tesla l-a dat în judecată pe Marconi în 1915, dar nu avut câștig de cauză. De abia în 1943, Curtea Supremă de Justiție a revizuit cazul și l-a desemnat pe Tesla ca fiind inventatorul radioului, deși nu a construit efectiv un aparat, dar a realizat modelul teoretic al invenției.

Tesla, Edison, Marconi, marii inventatori ai lumii moderneNikola Tesla, o minte luminată, a împărțit cu noi toți din cunoașterea sa, prin invențiile care au schimbat lumea, de la curentul alternativ, la radio

Jagadish Chandra Bose, om de știință indian, a făcut o demonstrație asupra transmisiei radio, în 1896, la Calcutta, în fața guvernatorului britanic. Transmisia a acoperit o distanță de aproximativ 5 km, iar aparatura utilizată poate fi încă admirată la Muzeul Științei din cadrul Universității din Calcutta. Bose și-a reluat demonstrația în fața Societății Regale din Londra, în 1899, în fața multor somități științifice ale vremii. I s-a oferit postul de profesor la Cambridge, dar a refuzat. Bose rezolvase problema undelor hertziene care nu putea penetra ziduri, munți sau apă. Marconi a fost prezent la demonstrația colegului său indian și a fost acuzat că și-a însușit ideile acestuia. Cu toate acestea, Bose nu a deschis proces împotriva lui Marconi, afirmând că el crede în libera circulație a ideilor și noutăților din domeniul științei. Dar, sub presiunea prietenilor săi americani, a aplicat pentru obținerea patentului, iar Statele Unite i-au acordat această recunoaștere, deși Marconi dobândise deja notorietate internațională pentru inventarea radioului.

Sir Jagadish Chandra Bose (sursă imagine)

Mai există și povestea lui Nathan B. Stubblefield, un fermier din Murray, Kentucky, care a reușit să efectueze transmisia vocii umane, cu patru ani înainte ca Marconi să trimită primul său semnal.

Edison și magia sunetelorThomas Edison, ne-a lăsat moștenire, printre cele peste 1.000 de invenții ale sale, unele fără de care viața modernă ar fi total diferită: fonograful și becul

În 1892, Stubblefield a înmânat prietenului său, Rainey T. Wells, o cutie și i-a spus să se îndepărteze. Wells a mărturisit ulterior: „De abia am ajuns la locul indicat, când am auzit cuvintele HELLO RAINEY, ieșind din receptor”. Stubblefield a făcut o demonstrație în fața presei, în anul 1902, dar pentru că se temea că invenția i-ar putea fi furată, nu a scos-o niciodată pe piață.

În ciuda controverselor, fiecare dintre părinții acestui copil-minune a avut rolul său în dezvoltarea unei tehnologii care face astăzi parte din viața noastră. Ei și cei care au lucrat înaintea lor la dezvoltarea modalităților moderne de captare și transmitere a sunetelor, de la telefon și telegraf, la fonograf și gramofon, cu toții au construit un puzzle fermecat, care a traversat vremurile și granițele.

Referințe:

history.com didyouknow.org

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept