06 aprilie 1889

George Eastman pune în vânzare primele role flexibile de film Kodak

ElectroniceMonica

Kodak moments

Chiar și în zilele, când compania Kodak, altădată atât de prosperă, a avut de înfruntat perspectiva întunecată a falimentului, numele lui George Eastman rămâne un simbol al succesului în afaceri. Spiritul său antreprenorial deosebit a pus pe picioare un colos economic, Eastman Kodak Company. Este adesea comparat cu Steve Jobs și a lui companie, Apple. La vremea respectivă, ideile lui Eastman erau la fel de revoluționare. Ele au condus la vânzarea pe scară largă a tehnologiei fotografice, făcând din aparatul foto un instrument la îndemâna tuturor. La 6 aprilie 1889, George Eastman lansează pelicula flexibilă de film, închisă într-o carcasă specială, numită rolă și obținută din nitroceluloză. Noul material reprezenta un înlocuitor ideal pentru plăcile de sticlă folosite anterior, permițând fabricarea unor aparate foto mai mici, mai ușoare, deci mai portabile. Tot pelicula lui Eastman va sta la baza tehnologiei folosite de frații Lumière în industria cinematografică.

Afacerist din familie

Dacă privim spre copilăria lui Eastman, ne dăm seama că business-ul era înscris în codul său genetic. Tatăl său, George Washington Eastman înființase Colegiul Comercial Eastman, cea mai veche instituție de învățământ din domeniul afacerilor din lume. Din păcate, micul George și-a pierdut părintele pe când avea doar șase ani. După acest tragic eveniment, familia nu a dus-o prea strălucit din punct de vedere financiar, iar doamna Eastman lupta din greu să păstreze standardul de viață cu care fuseseră obișnuiți. Se pare că aceste probleme l-au motivat pe George Eastman să calce pe urmele tatălui său, în căutarea succesului.

Prima fotografie color, o revoluție în imaginiJames Clerk Maxwell, unul din cei mai mari fizicieni ai lumii, a realizat prima fotografie color pentru a demonstra cum procesează ochiul uman imaginile

Încă din tinerețe, a fost foarte interesat de tot ceea ce ținea de arta și tehnica fotografică. Adevărata sa călătorie în lumea imaginilor începe în 1877, când și-a cumpărat primul aparat foto, pentru a face poze în timpul unei excursii, în care, până la urmă, nu a mai plecat. Pe vremea aceea, fotografia era un hobby costisitor, care implica multă muncă, răbdare și o groază de echipamente. Eastman a început să experimenteze cu propriul aparat și, în scurt timp, a venit cu prima contribuție personală în tehnica fotografică: o emulsie gelatinoasă perfecționată pentru plăcile fotografice și un mecanism pentru acoperirea plăcilor de sticlă cu această emulsie. Tehnologia propusă de el reducea mult costurile fotografiei. Astfel, a pus bazele companiei Eastman Dry Plate. Până în 1881, și-a transformat firma într-o afacere de succes, dar avea să urmeze o altă invenție, prin care Eastman va revoluționa cu adevărat lumea imaginilor.

Plăci fotografice Eastman: sekaimon.com]

Viziune fotografică

Deși afacerea îi mergea de minune, Eastman avea planuri și mai mari. Și-a stabilit o strategie de dezvoltare a companiei, care viza patru obiective importante:

  • Producția pe scară largă, asistată de mașini;
  • Prețuri mici pentru a încuraja cumpărarea;
  • Distribuția produselor atât în țară, cât și în străinătate;
  • Publicitate masivă și vânzarea însoțită de demonstrații practice.

Eastman căuta o modalitate care să îi permită să înlocuiască plăcile de sticlă și a găsit-o, construind și mașinăriile care îi permiteau să fabrice fiecare invenție. A analizat încercările anterioare, eșuate, de altfel, de a crea rola de film, cum fusese cea a Wernerke din anii 1870. A învățat din toate acestea și s-a străduit să corecteze greșelile predecesorilor săi, crescând eficiența în utilizare. În iunie 1885, în colaborare cu producătorul de aparate foto William Walker, George Eastman a lansat pe piață un prototip de rolă de film, cu carcasă și plăci fotografice dintr-o hârtie specială, ca substitut pentru cele din sticlă. Odată cu această schimbare importantă, firma lui s-a transformat în Eastman Dry Plate & Film Company.

Sediul companiei Eastman Dry Plate & Film din New York (sursă imagine)

Intrare la film

La 6 aprilie 1889, George Eastman prezintă lumii rola flexibilă de film, un înlocuitor al plăcii de sticlă, extrem de ușoară, care se putea îndoi, fără să se rupă. Roll filmul este o bucată de peliculă fotosensibilă, care este introdusă într-o casetă metalică ermetic izolată de lumină, înfășurată pe o rolă, care, în aparatul de fotografiat, după expunere, se rulează pe altă rolă de asemeni într-o casetă ermetic izolată de lumină, până la procesul chimic de developare.

În acea perioadă exista o adevărată fascinație atât față de fotografia în sine, cât și față de procesul prin care imaginile erau obținute. Invenția lui Eastman venea, așadar, pe un teren fertil. Mulți au fost dornici să perfecționeze procesul. În ultima parte a secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, au apărut idei ca ciupercile după ploaie și fiecare încerca să obțină și recunoașterea lor oficială, prin brevetare. Eastman însuși a devenit conștient că trebuie să își protejeze munca și a solicitat patente atât pentru tehnologia creată de el, cât și pentru ceea ce cumpărase de la alți inventatori. S-a asigurat că are actele necesare pentru fiecare etapă tehnologică din noul său sistem, bazat pe filmul fotografic. Împreună cu partenerii de afaceri, a achiziționat și brevetele internaționale necesare, deschizând o filială la Londra, în 1884. De asemenea, l-a numit pe Joseph Thatcher Clarke responsabil de legătura dintre firma-mamă din America și reprezentanțele din Europa, pentru a păstra un control mai eficient asupra distribuirii produselor și protejării drepturilor de proprietate intelectuală.

Nadar, a învățat arta fotografiei din zbor!Prima fotografie aeriană a fost realizată de un francez excentric, cunoscut sub pseundonimul jurnalistic Nadar, în timp ce zbura într-un balor cu aer cald

Ce înseamnă să fii flexibil în afaceri

Mulți au avut îndoieli cu privire la șansele de reușită ale filmului flexibil, al lui Eastman. Fotografii profesioniști considerau că nu pot obține rezultate la fel de bune ca cele oferite de plăcile din sticlă. Totuși, Eastman era extrem de încrezător că eficiența și costurile reduse ale produsului său îi vor asigura un viitor strălucit și vor conduce la fabricarea lui pe scară largă. Pentru a contracara lipsa de încredere din partea clienților, Eastman și-a diversificat afacerea: a scos pe piață „filmul american” și o hârtie specială pentru developat, numită „Permanent Bromide”. Visa ca tehnica fotografică să fie la îndemâna oricui și a oferit servicii de prelucrare și imprimare a pozelor care fuseseră realizate cu filmele lui. Eastman vindea acum filme, hârtie fotografică, tipărituri și servicii. O singură verigă lipsea ca întregul lanț să fie complet: un aparat foto.

Aparatul de fotografiat Kodak Brownie (sursă imagine)

Astfel, a apărut, în 1888, primul aparat încărcat cu suficient film Eastman pentru 100 de expuneri. Eastman l-a denumit Kodak, un cuvânt scurt, memorabil, care nu putea fi pronunțat greșit. Era startul unui nou drum în fotografie, un drum deschis tuturor.

Teatrul Kodak găzduiește anual piesa de succes a premiilor OscarPremiile Oscar reprezintă cel mai important eveniment din lumea cinematografiei și, de aceea, se bucură de un spațiu pe măsură

Cu sloganul „Tu apeși pe buton, noi facem restul”, Eastman și-a găsit o nouă piață de desfacere, pentru a-și vinde produsele pe care fotografii profesioniști refuzaseră să le cumpere. Oricine putea cumpăra un aparat foto Kodak, încărcat cu filmul care le permitea să facă 100 de poze, să trimită apoi aparatul la sediul firmei Eastman Dry Plate & Film Company din Rochester și să aștepte să primească înapoi pozele tipărite și aparatul încărcat cu o nouă rolă de film. Eastman a reușit astfel, să aducă fotografia la îndemâna oamenilor obișnuiți, printr-o revoluție tehnologică ce avea să împlinească un vis, al lui și al întregii omeniri: posibilitatea de a păstra intacte momentele frumoase ale vieții.

Referințe:

ryerson.ca

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept