06 ianuarie 1838

Morse semnalizează

ElectroniceMonica

Un cod dramatic

Se spune că în orice rău e și un bine. Nimic mai adevărat, după cum a demonstrat-o Samuel Morse, care a fost determinat să găsească o modalitate rapidă de comunicare la distanță, după ce a trecut printr-o dramă personală. În 1825, pe când ce se afla în Washington DC, Morse a primit o scrisoare de la tatăl său, prin care era înștiințat de decesul soției sale. Până când a ajuns acasă, în orașul său natal, New Haven, aceasta fusese deja înmormântată. A decis să se dedice inventării unui sistem de comunicare mai eficient și a reușit, lansând primele semnale Morse la 6 ianuarie 1838.

Morse pune alfabetul în cod

Samuel Finley Breese Morse, născut la 27 aprilie 1791, în Charlestown, Massachusetts, a urmat cursurile Universității Yale, unde a studiat filosofia și matematica. A fost, de asemenea, interesat de artă, plecând, în 1811, spre Anglia, pentru a studia pictura. La întoarcerea acasă, a primit comenzi pentru portretele foștilor președinți ai Statelor Unite, John Adams și James Monroe, precum și ale unor comercianți bogați din Charleston, South Carolina. Lucrări ale sale având ca temă ședințe ale guvernului american au fost expuse pe holurile clădirii Congresului. Naționalist înfocat, a considerat oportunitatea de a-l picta pe Marchizul de Lafayette, admirator al Declarației de Independență, drept apogeul carierei sale artistice. Însă adevărata carieră, cea care îl va consacra în memoria posterității, avea să înceapă odată cu întoarcerea la cea de-a doua mare pasiune a sa: electricitatea.

Detaliu din portretul Marchizului de Lafayette realizat în 1826 de către Samuel Morse. (sursă imagine)

Telegramele, primii pași către comunicarea globală de aziPrimul mesaj transmis cu succes prin intermediul telegrafului electric, între stațiile feroviare britanice Euston și Camden a marcat începutul unei revoluții în comunicații

În timp ce se afla în Anglia, a auzit despre noua descoperire care constituia senzația vremii: electromagnetismul. Această informație l-a condus la ideea unui telegraf electric, proiect la care a început să lucreze împreună cu Leonard Gale și Alfred Vail. Înainte de inventarea telefonului, sistemul pus la punct de ei putea trimite mesaje la distanță, folosind impulsuri electrice, transmise prin cablu. Receptorul telegrafului era acționat de un electromagnet, care imprima semne pe o bandă de hârtie. Era, evident, nevoie de un cod pentru a transpune semnele de pe hârtie în mesaje care puteau fi citite. Astfel, Morse a dezvoltat prima versiune a propriului său cod.

Samuel Finley Breese Morse (sursă imagine)

Semne bune codul are

Prima variantă includea doar numere, asociatul său Vail fiind cel care a extins acest cod pentru a cuprinde și litere și câteva caractere speciale, precum semnele de punctuație. Cunoscut și sub numele de Alfabetul Morse - atribuia fiecărui număr, fiecărei litere sau caracter special o secvență unică de semne lungi sau scurte, numite „linii” și „puncte”.

Prima transmisie radio peste Atlantic, realizată de MarconiRadioul a fost un copil teribil cu mai mulți părinți geniali, fiecare contribuind cu câte ceva la dezvoltarea unei industrii care azi face parte din viața noastră

În Alfabetul Morse, punctul este unitatea de măsură de referință. O linie echivalează cu trei puncte. Fiecare punct sau linie este urmată de o scurtă pauză, echivalentă cu durata unui punct. Pentru a decide ce combinație de semnale să atribuie fiecărei litere, au studiat frecvența cu care sunt utilizate acestea în limba engleză. Cele mai des folosite, au fost transpuse în cele mai scurte secvențe, pentru a fi cât mai ușor de utilizat. De exemplu, cea mai utilizată literă în limba engleză este „E”, fiind reprezentată doar printr-un punct.

Detaliu din patentul obținut de către Samuel Morse pentru alfabetul ce-i poartă numele. (sursă imagine)

Aparatul original al telegrafului, emitea un zgomot specific, ca un click, atunci când imprima semnele pe banda de hârtie. Operatorii și-au dat curând seama că pot transpune direct sunetele în puncte și linii, fără să mai fie nevoie de banda de hârtie. Codul Morse a început să fie studiat ca un limbaj sonor, în principal, mai mult decât unul scris. Astăzi, semnalele Morse pot fi transmise în orice formă care poate folosi puncte și linii: sunete, lumini sau print, fiind ușor de utilizat atât în situații de urgență, cât și de către persoane cu divizibilități.

După ce au mers în jurul lumii, oamenii cuceresc sistemul solarDe la prima telegramă trimisă în jurul lumii, la călătoria navetelor spațiale Voyager în sistemul solar și dincolo de el, omenirea a făcut progrese uriașe în doar câteva zeci de ani

Aparatul receptor al telegrafului electric. (sursă imagine)

Cel mai cunoscut semnal Morse, cel pentru SOS, ( · · · — — — · · · ) a fost folosit, pentru prima dată, de guvernul german în 1905 și, datorită simplității sale, a devenit simbolul pentru ajutor în situații de urgență, recunoscut pe plan internațional. Conform Codului Morse, trei puncte formează litera S și trei linii, litera O. SOS este asociat cu mesaje de tipul „save our ship” sau „save our souls”.

Sistemul de cod Morse mai e numit și Internetul victorian, datorită faptului că a reprezentat un limbaj universal, care putea fi utilizat peste tot în lume, transmițând informații cu o viteză mai mare decât orice altă metodă de până atunci.

Referințe:

history.commid-day.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept