Nu pune botul cand alegi robotul

ElectrocasniceAdrian S.

Cum îți alegi robotul de bucătărie

Gospodina fără robot, e ca politicianul fără vot, adică lipsită de posibilitatea de a-și exercita talentele. Aparatele electrocasnice sunt un must have al bucătăriei din zilele noastre, ne fac viața mai frumoasă și mâncarea mai gustoasă. Cum îți alegi robotul de bucătărie? Ce trebuie să știi pentru a economisi timp și bani înainte și după achiziție? Ce caracteristici trebuie să întrunescă un astfel de aparat elecrocasnic? Unde să cauți informații de calitate care să-ți facă alegerea ușoară? Iată întrebări de bun gust și răspunsuri care să îți pice bine.

Pentru unii gătitul e o artă, pentru alții doar o necesitate și pentru mulți, doar o chestie de fițe. A devenit o modă ca în formatele televiziunilor, dimineața sau seara, să întâlnești emisiuni despre cum se gătește câte ceva sau chiar concursuri în care rafinamentul și aroganța cresc odată cu numărul de stele sau margarete. În toate reclamele ai senzația că aparatele gătesc singure și mâncarea rezultată e bună și nu îngrașă. E normal să ți le dorești pe toate, dar și să te gândești că doar uneltele de firmă nu te tranformă în Masterchef. Frumusețea e în ochii privitorului și gustul, în mâinile bucătarului.

Robotul de bucătărie este menit să-ți ușureze munca, dacă ți se pare grea și trebuie să gătești pentru o familie numeroasă, dar, mai ales, să îți economisească timp, pe care poți să îl folosești pentru alte activități. Un principiu simplu, „sunt prea econom să-mi iau lucruri ieftine”, ne învață că e bine să cumperi un lucru de calitate, care te va costa inițial mai scump, dar care, drept rezultat, este și mai trainic. Din păcate apare moda, cuvântul acela care te face să te plictisești repede de robotul de bucătărie primit cadou (de nuntă) și să-ți dorești altceva mai nou și mai bun decât tot ce au prietenii tăi, pentru că acesta e fundamentul societății de consum.

E lesne de știut că robotul de bucătărie este un aparat electrocasnic multifuncțional care, prin accesoriile sale, știe să facă multe operațiuni, de la toate cele de tăiere și tocare, la cele de mixare, blend-uire, frământat aluaturi până la cele de stors fructe.

Criteriile după care să-ți alegi robotul de bucătărie ar putea fi următoarele:

După tipurile de operații pe care le realizează

Singurul lucru pe care trebuie să-l știi când începi să-ți cauți robotul de bucătărie visat, este ce așteptări ai de la acest aparat. Fiind multifuncțional, orice accesoriu nu va fi la fel de fiabil ca acela al unui aparat dedicat doar acelei funcțiuni, dar își va face treaba pentru o astfel de activitate sau hobby. Nu întotdeauna vei avea toate funcțiunile așteptate la: prețul, aspectul, calitatea sau culoarea dorite. Trebuie să te asiguri că are acele funcțiuni care te interesează și că accesoriile necesare sunt incluse. Dacă nu știi clar ce îți dorești, este recomandat să îl alegi pe cel care are cele mai multe accesorii.

Puterea și consumul

Puterea motorului este un factor esențial. Robotul de bucătărie utilizat în toate funcțiunile presupune solicitări, mai mici sau mai mari. Un aparat cu puteri reduse va face față mai greu unor sarcini dificile, va trebui să funcționeze mai mult timp, se va încălzi mai tare și se va strica cu siguranță mai repede, dar nu înainte de expirarea termenului de garanție. Alegând unul cu puterea peste medie suntem deja într-o zonă de siguranță, își va realiza sarcinile într-un timp mai scurt, și, chiar dacă ni s-ar părea că ar putea consuma mai mult, va avea nevoie să funcționeze mai puțin timp și sigur vei economisi. În concluzie, puțin înseamnă 600 W, iar mult poate însemna 1300W. Fă și tu o medie când iei decizia finală.

Numărul treptelor de viteză

Alege robotul de bucătărie care să aibă viteza reglabilă în mai multe trepte. Tocmai pentru că e un aparat multifuncțional, ai nevoie de acest lucru. Un minim de 4-5 trepte de viteză îți vor aduce un plus de satisfacție atunci când vei fi în bucătărie la treabă.

Nivelul de zgomot

Dacă vecinii tăi sunt niște persoane sensibile, cu siguranță nu vrei să deranjezi când lucrezi în bucătărie. Robotul de bucătărie care face zgomot mare sigur o sa te deranjeze si pe tine. Un nivel optim de zgomot este de 80dB.

Funcții de siguranță

Trebuie să iei în calcul și acest aspect. Funcții de siguranță importante pentru robotul de bucătărie sunt: este cea anti-alunecare pe blatul de lucru (aparatul este așezat ca pe niște ventuze), pornire controlată, doar atunci când asamblarea aparatului este cea corectă, auto-oprire, aparatul se va opri la o supraîncălzire.

Capacitatea recipientelor de lucru

Este indicat să ai în vedere achiziționarea unui aparat care să aibă recipiente suficient de încăpătoare. Vei avea nevoie de un recipient pentru frământat aluatul, unul pentru mixer și un bol pentru blender. Cu cât ele sunt mai mari, cu atât e mai bine, dar de asemenea ele trebuie să fie adaptate cantităților pe care le folosești în mod obișnuit. Spre exemplu, în varianta mare, bolul pentru frământarea aluatului să fie de minim 1.000g, bolul principal pentru mixer 3 litri și un bol de blender de 1,5 litri.

Numele producătorului

Este indicat să te îndrepți spre un nume de producător de care ai auzit câte ceva. Un nume se bazează pe ceva calitate și nu înseamnă doar publicitate și marketing. Producători cunoscuți de ceva vreme pe piață sunt: Moulinex, Philips, Bosch, Tefal, Braun sau KitchenAid. În concluzie evită firmele no name doar pentru prețul atrăgător.

Garanția și firma de service

Produsele aflate pe piața europeană au garanții cuprinse între 24 și 36 de luni. La achiziționare, robotul de bucătărie este testat sumar cu privire la funcționalitatea motorului, iar cu bonul de casă și certificatul de garanție completat poți să mergi liniștit acasă. Totuși, este indicat ca înainte de achiziționare să te interesezi și unde se află firma care îți asigură service pentru robotul de bucătărie în perioada de garanție. Vei mai pierde timp cu drumurile, telefoanele și așteptarea dacă firma este din alt oraș. Dacă ai noroc și ai ales cum trebuie, nu vei ajunge în această situație.

Informarea teoretică pentru achiziționare poate să fie online, pe web-site-urile producătorilor, pe web-site-urile marilor dealeri de electrocasnice: altex.ro, domo.ro, flanco.ro, mediagalaxy.ro, emag.ro, la marile supermarketuri din oraș: metro.ro, selgros.ro, auchan.ro, carrefour.ro, kaufland.ro sau analizand toate ofertele promoționale.

Ca în orice relație, contactul direct e important, așa că, dacă ai vreme, du-te să-l vezi personal, să îți dai seama dacă te inspiră forma, calitatea, finisajele, aspectul global și adresează întrebări documentate vânzatorilor. Cum și ei sunt oameni și nu le știu pe toate, fii îngăduitor și dacă ți-ai făcut lecțiile, poți întreba doar ceea ce nu este foarte clar încă.

La final, decizia de achiziție luată în funcție de așteptări, calitate și preț, îți aparține în totalitate.

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept