03 octombrie 1899

J. S. Thurman patentează primul aspirator cu motor

ElectrocasniceMonica

Primiți cu aspiratorul?

Marketingul direct nu e pe piață de ieri, de azi. John Thurman îl folosea încă de la începutul secolului XX. Era atât de direct, încât se prezenta nu doar cu reclama ci și cu serviciul propriu-zis la ușa clientului. Thurman și-a pornit afacerea cu servicii de curățenie „door-to-door”, în orașul St Louis din Statele Unite. Își deplasa aparatura pe un cărucior tras de cai și percepea o taxa de 4 dolari / vizită, în 1903. Cu câțiva ani înainte, în 1899, la 3 octombrie, își patentase mașinăria, pe care mulți o consideră ca fiind primul aspirator acționat de un motor, care funcționa cu benzină.

O istorie curată

Prin definiție, un aspirator e un aparat care utilizează o pompă de aer, care produce un efect parțial de vid, pentru a absorbi praful și mizeria, de regulă de pe podele.

Când ai nevoie de servicii de curățenie, poți lucra cu o firmăServiciile de curățenie profesionale oferită de o firmă sau de un particular îți pot reduce costurile, economisind timp și bani

Încă din Evul Mediu, oamenii au încercat să își facă viața mai ușoară și să găsească o soluție eficientă pentru curățarea podelelor. Metodele mai violente de a bate covoarele atârnate pe un zid sau pe o bară s-au bucurat de mare succes și încă mai sunt zone care păstrează tradiția de a inhala o gură sănătoasă de praf cu prilejul curățeniei generale. Însă tendința majorității a fost de a automatizare a procesului și de oxigenare a plămânilor. Deși încercările au fost numeroase, de abia în secolul al XIX-lea au apărut rezultatele concrete.

J.S. Thurman - Anunț publicitar în ziarele vremii. (sursă imagine)

La 8 iunie 1869, inventatorul Ives McGaffey din Chicago, patentează o „mașină de măturat”. A fost primul aparat de curățat covoarele, însă folosea forța brațelor, nu forța motorului. Invenția lui McGaffey era acționată de o pompă de mână, cu un dispozitiv din lemn și pânză și a fost botezată „Whirlwind”.

După ce aspiratorul cu motor al lui John Thurman a apărut, lucrurile au prins viteză. Inginerul britanic Hubert Cecil Booth a patentat un aspirator motorizat la 30 august 1901.Utiliajul uriaș, care funcționa cu petrol, era tras de cai, parcat în fața locuinței, iar mizeria era aspirată și eliminată prin niște conducte lungi, care ieșeau pe fereastră. Booth a făcut o primă demonstrație de curățenie la un restaurant, în același an, bucurându-se de mare succes.

Hubert Cecil Booth (sursă imagine)

Mașina de spălat, mecanică, electrică sau automatică, o invenție care a scos omenirea basma curată!Mașina de spălat are o istorie îndelungată, de la spălătoriile publice, la mașinăriile mecanice, de la prima mașină electrică la cele conectate azi la Internet.

Visul American - mai curat și mai uscat

Mulți inventatori americani au introdus variațiuni pe aceeași temă, aducând tot felul de îmbunătățiri mașinăriei de făcut curățenie. Corinne Dufour a inventat un aparat care absorbea praful printr-un burete ud, iar David Kenney a conceput un utilaj de mari dimensiuni, care era instalat în pivniță și conectat printr-o rețea de țevi la fiecare încăpere din casă. Bineînțeles că toate aceste prototipuri ocupau o grămadă de loc, era gălăgioase, miroseau urât și nu au avut mare căutare.

James Spangler (sursă imagine)

În 1907, James Spangler, om de serviciu într-un magazin din Ohio, și-a dat seama că aspiratorul pe care îl folosea era sursa care îi provoca o tuse cronică. Spangler a folosit un motor de ventilator, pe care l-a atașat pe un suport la o coadă de mătură și a folosit o față de pernă pe post de sac colector pentru praf. Astfel, a apărut primul aspirator electric portabil. Inventatorul și-a îmbunătățit aparatul cu un sac din pânză și accesorii, primind patentul în 1908. Fostul om de serviciu a aspirat la mai mult, s-a transformat în antreprenor și a pus pe picioare compania Electric Suction Sweeper.

John Dunlop, scoțianul care a reinventat roataJohn Dunlop, un veterinar scoțian, a rămas în istorie ca inventator al anvelopelor din cauciuc, fără de care deplasarea cu mașina sau bicicleta ar fi azi de neconceput

Printre primele cliente s-a numărat verișoara lui, al cărei soț, William Hoover, a devenit fondatorul și președintele Companiei Hoover, care a cumpărat drepturile de la James Spangler, a preluat afacerea cu tot cu titular și a demarat producția serioasă de aspiratoare. William Hoover a finanțat cercetări pentru a perfecționa prototipul lui Spangler. Modelul lui Hoover semăna cu un cimpoi legat de o cutie de prăjituri, dar funcționa, așa că frumusețea a trecut pe planul doi. Tot compania lui Hoover a fost prima care a produs un aspirator vertical, care a fost întâmpinat cu reținere. De aceea, producătorul a lansat o campanie promoțională, oferind clienților o perioadă de 10 zile de utilizare gratuită a produsului. Prin această găselniță de marketing, s-a ajuns ca, în 1919, aproape fiecare familie americană să aibă un aspirator Hoover.

Creionul cu gumă, prietenul școlarilorInstrumentul de scris care ne-a trasat linia copilăriei în creion ascunde în mina sa de grafit o mină de aur pentru povești

În 1920, următorul mare pas a fost făcut de o companie din Toledo, Ohio, Air-way Sanitizor. Aceștia au scos pe piață aspiratorul cu sac detașabil, ceea ce a dat un aer și mai proaspăt curățeniei, sporindu-i, în același timp, eficiența. Din acel moment, aspiratorul a devenit parte din aspirațiile omenirii către confort și civilizație, câștigând în viteză, calitate și complexitate.

Referințe:

vacuumcleanersv.com inventors.about.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept