04 octombrie
Ziua Mondială a Animalelor
Zoologia salvează prietenia
Traseul de la picturile din peșteri la telefoanele inteligente nu a modificat unul din adevărurile fundamentale ale evoluției: cel mai bun prieten al omului e câinele. Asta ne poate da de gândit atunci când ne considerăm superiori celorlalte specii cu care împărțim planeta, deși unele sunt aici dinaintea noastră. Cum se face că rasa umană atât de grozavă își alege amicii cei mai buni din rândul patrupedelor și nu din rândul semenilor? Poate că avem multe de învățat de la ei despre loialitate, curaj, iubire neondiționată și fericire. Nu doar de la câini, ci si de la celelalte specii putem lua lecții de viață. De aceea, în 4 octombrie, noi oamenii sărbătorim toate animalele planetei și încercăm să facem Terra o casă bună pentru toți.
Animale din toate țările, sărbătoriți-vă!
Asociații pentru protecția animalelor, cluburi de copii și tineri, oameni de afaceri, celebrități, politicieni sunt invitați să se implice și să atragă atenția comunității internationale asupra importanței pe care toate speciile le au în perpetuarea vieții pe planetă. Păstrarea diversității, reducerea impactului negativ pe care industria, tehnologia și dezvoltarea urbană le au asupra habitatelor și manifestarea laturii noastre umane în relația cu alte specii pot schimba lumea. Omul poate să fie un factor distructiv, cum a dovedit-o deja, prin extincția sau aducerea în pragul dispariției a numeroase specii sau poate fi un apărător al vieții și al drepturilor pe care toate ființele vii le au, de a se bucura de ceea ce le oferă singura casă pe care o avem.
Cum să protejăm statul de ozon și planetaStratul de ozon ne protejează de radiațiile dăunătoare și este important ca și noi să avem grijă de el
Data de 4 octombrie a fost aleasă pentru că e sărbătoarea Sfântului Francisc din Assisi, patronul ecologiei și animalelor. Sf. Francisc vorbea și predica atât oamenilor cât și animalelor, fiind adesea reprezentat în mijlocul lor.
Dacă vă întrebați de ce sărbătorim această zi și prin ce sunt animalele cu adevărat speciale, iată doar câteva exemplare care au scris istorie.
Animale care au schimbat lumea
Tigrul B2
Neînfricat, puternic și agil, tigrul B2 a fost atracția Parcului Național Bandhavgarh din India. Turiști, paznici, fotografi și cameramani au fost cuceriți de farmecul acestui animal care era neobișnuit de blând și afectuos cu cei din jur și cu puii lui, jucându-se în văzul tuturor, spre deliciul amatorilor de imagini. Comportamentul său a schimbat percepția oamenilor despre această specie, arătând că un management responsabil al turismului și crearea unor condiții optime de viață și de vizitare pot fi benefice și pentru comunitatea locală și pentru animale.
Cimpanzeul David Greybeard
Nu e primul cimpanzeu care a folosit unelte, dar a fost primul care a făcut acest lucru în fața unui om care a realizat importanța gestului. Acea persoană a fost Jane Goodall, care l-a întâlnit pe David Greybeard în 1960, în Parcul Național Gombe Stream din Tanzania, la începutul unui studiu asupra celor mai apropiate rude ale noastre, care avea să dureze 50 de ani. Până atunci, folosirea uneltelor era considerată o caracteristică proprie oamenilor și care îi deosebea de animale. Goodall a văzut cimpanzeul rupând frunzele de pe o creangă și folosind-o pentru a „pescui” furnici dintr-un mușuroi, după care a scris într-o telegramă „Acum trebuie să redefinim termenul unealtă, termenul om sau să acceptăm că cimpanzeii sunt oameni”. Și concepția că doar oamenii folosesc limbajul e pusă la încercare de animale. Cimpanzeii Washoe și Koko au învățat limbajul semnelor în captivitate, iar Alex, papagalul gri african a învățat 150 de cuvinte și le combina în fraze.
Cățelușa Laika
Drumul călătoriilor în spațiu nu a fost netezit de oameni, ci de un câine. La 3 noiembrie 1957, rușii au lansat Sputnik 2 care, spre invidia adversarilor din Vest și spre revolta iubitorilor de animale avea un pasager. Cățelușa Laika, animal vagabond de pe străzile Moscovei, a fost selectată pentru temperamentul ei liniștit și pentru că se presupunea că e obișnuită cu greutățile vieții. Călătoria ei a fost una doar dus, dar a arătat care erau efectele zborului în spațiu asupra unei ființe vii, încurajând oamenii să își continue odiseea spațială.
Un animal e o companie de nota 10Animalele de companie sunt niște prieteni de nădejde care ne dăruiesc iubire necondiționată și ne ajută să ne păstrăm sănătatea
Lobo, lupul cenușiu
Supranumit „Regele din Currumpaw” a inspirat o națiune întreagă să ocrotească natura și asta datorită scrierilor celui care a fost, în cele din urmă răspunzător de moartea lui. Ernest Thompson Seton, vânător, naturalist și artist a fost angajat să lichideze o haită de lupi care făceau ravagii inclusiv printre oameni, în Currumpaw Valley, New Mexico. Se aștepta să fie o sarcină ușoară, dar nu cunoștea determinarea lui Lobo, masculul alfa al haitei, care a evitat nenumărate momeli otrăvite și capcane, fără a fi prins. Cu mari eforturi și după luni de zile, Seton a reușit să îl captureze, intenționînd să îl păstreze în viață, dar lupul care a înfruntat toate obstacolele omenești nu a rezistat captivității. Experiența l-a marcat pe Seldon și l-a transformat într-un militant pentru drepturile animalelor și protejarea habitatului sălbatic.
Orca Keiko
Keiko a avut o dublă existență - una pe marele ecran și una în apa oceanelor. Ambele incredibile și care au atras atenția opiniei publice asupra problemei animalelor folosite pentru amuzamentul oamenilor.
Jacques Cousteau, o voce puternică în Lumea tăceriiLumea tăcerii, publicată de exploratul francez Jacques-Yves Cousteau, împreună cu filmele realizate de el, au adus minunile subacvatice mai aproape de oameni
Spectacolul naturii fără animale e ca o piesă de teatru fără actori. Dacă nu vrem să jucăm pe o scenă goală, trebuie să avem grijă de ele.
Referințe: