Semnează petiția privind Sistarea Totală a Vânării Sportive a Ursului Brun: http://wildwatch.ro
Ursul brun este unul din cele mai inteligente mamifere. Are o abilitate extraordinară de a se orienta în spațiu și memoria nu îi joacă feste niciodată. Își va aminti cu precizie fiecare sursă de hrană de pe teritoriul său. Este abil, creativ și știe să folosească resursele disponibile. Adesea, utilizează ramuri, bețe sau pietre pentru a-și construi adăpostul, pentru a se apăra sau a obține hrana. Își alege cu grijă terenul viitoarei locuințe, astfel încât să fie la adăpost de vânt, ploaie sau posibili musafiri nepoftiți.
Sunt elevi silitori și acumulează experiențe de viață într-un mod aproape uman. Își învață lecțiile în urma întâlnirilor cu oamenii: lătratul și mușcăturile câinilor ciobănești, alicele usturătoare ale vânătorilor, crampele provocate de otravă, toate lasă urme de neșters în memoria lor.
Ursulețul de pluș, de la Teddy Bear la Winnie the PoohUrsulețul de pluș, devenit celebru printre jucării, sub numele Teddy Bear, a fost botezat așa în cinstea președintelui american Theodore Roosevelt
În ciuda imaginii fioroase, urșii preferă pacea și liniștea din adâncul pădurii. Pornesc în viață ca mici ghemotoace jucăușe de blană. Cu vârsta devin mai serioși și se însingurează, ajungând să trăiască pe cont propriu, cu excepția perioadelor de împerechere. Vreme de doi ani, micii ursuleți urmează cursuri intensive de supraviețuire și disciplină cu un profesor de excepție: propria lor mamă. Ursoaica îi învață să își selecteze plantele și fructele comestibile, să se protejeze, să se orienteze și tot ceea ce au nevoie pentru a deveni niște urși responsabili. Fiind atât de puternici, se descurcă bine fără ajutor, iar ceilalți locatari blănoși nu îi prea deranjează. Conflictele cu alte animale sunt foarte rare și apar doar în situații deosebite care țin de ocuparea teritoriului sau în perioadele de împerechere.
Defrișările, construirea de drumuri, extinderea localităților, culegerea extensivă a fructelor de pădure, turismul, toate aceste „binefaceri” ale civilizației afectează dramatic viața animalelor sălbatice. Teritoriile de hrană le sunt distruse sau devin inaccesbile din cauza barierelor (șosele, construcții, baraje etc) ridicate de oameni în calea liberei deplasări a viețuitoarelor din păduri. După ce le intrăm cu forța în casă, îi obligăm să se retragă într-un colțișor și le tăiem accesul către cămară, ne mirăm că dau iama prin turmele de oi sau prin tomberoanele din spatele cabanelor. Ca să nu mai punem la socoteală „distracția” unor exemplare „evoluate” de homo sapiens, care se consideră adevărați aventurieri și hrănesc urșii cu pufuleți, ca să dea bine în poza postată spre invidia prietenilor virtuali.
Mai există zone care nu au fost încă dereticate de semenii noștri și care ar putea adăposti animalele devenite homeless, din alte părți. Sau pot fi revigorate, readuse la viață regiuni unde aplicarea corectă și responsabilă a unor politici de mediu să conducă înspre recrearea unui cadru natural prielnic faunei. Poate că preocuparea principală ar trebui să fie identificarea sau crearea unor asemenea rezervații naturale, în care animalele amenințate să își găsească un cămin. Astfel, nu ar mai fi nevoie ca densitatea populației de urși, într-o zonă care nu le mai oferă resurse, să fie reglată cu pușca.
Comunitățile locale pot găsi, în secolul XXI, metode de conviețuire cu acești uriași. Gardurile electrice, proviziile amplasate strategic în pădure, exploatarea responsabilă a resurselor (să le mai lăsăm și lor câte ceva) toate ar oferi soluții umane și benefice pe termen lung pentru reducerea conflictelor dintre locuitorii pădurilor și cei ai satelor sau orașelor. Construirea unor căi de acces peste autostrăzi ar oferi posibilitatea ca animalele să își caute hrana sau perechea pe zone mai extinse. Turismul responsabil doar pe traseele marcate ar reduce riscul întâlnirilor nedorite. Combaterea braconajului, prin aplicarea corectă a sancțiunilor și monitorizarea strictă a zonelor de vânătoare ar oferi posibilitatea întocmirii unor statistici corecte cu privire la populațiile de urși existente.
Ursul nu trebuie să fie o sperietoare, ci un simbol al vieții și o garanție al unui spațiu natural nepoluat și conservat în toată splendoarea sa, o mândrie națională.
Referințe:
worldwildlife.org jurnalul.ro brownbearbg.info
Selecționata celestă - Uruguay - și-a dus fanii în al nouălea cer, prin victoria - surpriză de la Campionatul Mondial de Fotbal din 1950
Zmeura de Aur, cel mai puțin râvnite premii din lumea profesioniștilor de film, sunt decernate cu o seară înainte de premiile Oscar, ca un duș rece pentru actori şi regizori
Ziua Internațională a Fericirii e momentul ideal să ne bucurăm de aspectele pozitive care ne luminează viața: iubire, încredere, altruism, prietenie
Fanii tricolorilor au speranța că Stanciu și compania vor face o figură frumoasă în această seară, pe terenul unei alte reprezentative din Balcani, Serbia.
În aprilie, primăvara devine stăpână peste grădini și balcoane, împodobindu-le cu flori, plante și multă veselie.
Atunci când temperatura devine tot mai rece, există alimente care ne pot furniza căldura necesară pentru ca organismul să funcționeze eficient