Lavanda, aromă de poveste
Un strop de mov... la margine de drum
De la mijlocul lui iunie, până la începutul lui august, levănțica își așterne mantia colorată peste câmp și prin pozele noastre de toate zilele. Imaginile având ca fundal pastelul impresionant al rândurilor de lavandă care urcă, parcă, spre cer, au ajuns la mare căutare. Fascinația pentru frumusețea, dar și pentru aroma ei persistă de mii de ani. Asta pentru că micuța floare e mult mai mult decât pare: parfum, condiment, ingredient cosmetic, „aurul mov” al agricultorilor, spaima insectelor și mirosul unui somn liniștit.
De unde, de când?
Lavanda era cunoscută pentru proprietățile sale deja de pe vremea romanilor, dar era folosită și de greci sau evrei. În Evul Mediu, francezii o puneau printre rufele curate sau pentru a le da un miros proaspăt. Probabil de aici și numele de „lavandă” (în latină, lavando, este acțiunea de a spăla). Legendele spun că, certați cu apa și săpunul, pentru a ascunde anumite mirosuri corporale, nobilii puneau lavandă prin buzunare, iar doamnele își prindeau săculeți printre straturile jupoanelor. Se spune că regina Elisabeta I avea o slăbiciune pentru dulceața de lavandă, care nu lipsea de pe masa sa.
Regina Elisabeta I a fost o conducătoare înțeleaptă, inteligentă și devotată AnglieiElisabeta I, regina care a condus Anglia timp de 45 de ani, a urcat pe tron după multe lupte și a reușit să ofere supușilor săi o perioadă de pace și prosperitate
Prima dată, lavanda apare în cărțile de botanică destul de târziu, în secolul al XVIII-lea, descrisă de un naturalist suedez. Dar vremurile au trecut, iar în anii 1950, odată cu dezvoltarea industriei de parfumuri, în sudul Franței, zona Provence, se cultivă câmpuri întregi cu lavandă, la nivel industrial.
În prezent, cei mai mari producători de lavandă sunt Franța și Bulgaria, cele două țări realizând aproximativ două treimi din cantitatea de lavandă de la nivel mondial. Peste 80% din uleiul esențial de lavandă din Bulgaria este vândut în Franța.
Coco Chanel și Ernest Beaux, vizionarii care au creat un parfum mereu la modăUn parfum de cinci stele, Chanel No.5 și o femeie care a rescris regulile jocului în privința eleganței și stilului: Coco Chanel.
La ce folosește?
Lavanda are proprietăți sedative și diuretice, așadar ceaiul de lavandă poate fi folosit în special seara. Un masaj cu ulei de lavandă ajută la relaxarea minții și a mușchilor, dar are și proprietăți cicatrizante și antiseptice. Pentru că mirosul nu este deloc pe placul insectelor, se folosește ca insecticid, protejând pielea atunci când ieșim la iarbă verde. Lavanda este recomandată pentru cei anxioși, pentru insomnii, dar este eficientă și în caz de răceli (ca infuzie) deoarece ajută la eliberarea căilor respiratorii.
Cum ajutăm sistemul imunitar să lupte cu răcealaÎn acest sezon, vremea ne tratează, uneori cu răceală. Guturaiul dă de lucru sistemului imunitar, aflat în luptă cu infecțiile virale, care plutesc în aer.
În mod tradițional, săculeții de lavandă se puneau în dulapuri pentru a da prospețime hainelor curate, dar și pentru a ține moliile la distanță. Astăzi, lavanda este folosită ca și condiment, pentru dulciuri (biscuiți, înghețată) sau în obținerea de băuturi alcoolice. Mierea provenită de la albinele care au stupi lângă un camp de lavandă este foarte apreciată, având, pe lângă gustul divin, proprietăți antioxidante, cicatrizante și calitatea de a stimula buna funcționare a creierului.
Cum o cultivăm?
Astăzi există aproape 50 de soiuri de lavandă, unele cu un miros puternic, speciale pentru producția de ulei esențial, altele decorative, cu flori mari și colorate de la alb până la mov intens. În mod normal, preferă solurile nisipoase și mult soare. Plantarea se face prin butași, toamna, în general în cursul lunii octombrie sau primăvara, în luna martie. Plantele se pun la aproximativ 50 cm și se taie vârfurile pentru a le favoriza creșterea. Plantele puse în toamnă vor înflori deja în vara viitoare, însă vor ajunge la maturitate abia la 2 ani. Decorativ, este o plantă excelentă pentru borduri și garduri. Poate fi însă și o afacere extrem de profitabilă, deoarece nu este pretențioasă și nici costisitoare, iar câștigurile pot deveni... înfloritoare.