Crizantema, vedeta toamnei

EcoPublimix

Floricică fără frică

Poate că, vorba poetului, toamna este „spaima florilor”, însă nu și pentru neînfricata crizantemă. Dacă suratele ei, mai delicate, își scutură petalele în fața vântului rece, crizantema îl înfruntă cu toate culorile din dotare. Peste 40 de soiuri de crizanteme sălbatice și mii de varietăți create de om prin înmulțire selectivă înveselesc grădinile și balcoanele în lunile octombrie și noiembrie. Rezistentă, spectaculoasă, diversă și surprinzătoare, reușește să te convingă că merită să o plantezi în grădină sau măcar pe balcon.

Crizantema de aur

Numele acestei flori speciale s-a format prin unirea a doi termeni din vechea limbă greacă, χρυσός - chrysos (aur) și ἄνθεμον - anthemon (floare).

Dacă proveniența numelui este cunoscută, pentru cinstea de a fi lansat în lume floarea propriu-zisă se înfruntă China și Japonia. Unii istorici afirmă că, în urmă cu 2.500 de ani, budiștii chinezi au adus crizanteme în Japonia. Cert este că rădăcinile ei sunt localizate pe continentul asiatic, de unde a ajuns în Europa, în secolele XVIII-XIX. Botaniștii încep să cultive și în grădinile Franței asemenea flori, de unde traversează oceanul înspre Statele Unite, un secol mai târziu. Acasă la ea, în Asia, crizantema a fost și este ținută la mare cinste. Personaje din înalta societate au folosit crizantema pentru a decora palatele, grădinile, templele și chiar tronul sau sigiliul din Țara Soarelui Răsare. Astăzi, crizantema este considerată simbolul neoficial al Japoniei. Anual, în această țară este organizat „Festivalul fericirii”, cu crizanteme în rolurile principale. Cea mai înaltă distincție la care poate visa un japonez poartă tot numele îndrăgitei flori: Ordinul crizantemei.

Muntele Fuji, un spațiu sfânt pentru japoneziMuntele japonez Fuji, inclus în patrimoniul UNESCO, este alcătuit din trei vulcani suprapuși și stă la baza multor legende din Țara Soarelui Răsare

Nici chinezii nu se lasă mai prejos, botezând un oraș în cinstea crizantemei: Chu-Hsien. În picturile artiștilor chinezi, Regina toamnei este adesea înfățișată în mijlocul crizantemelor.

Cum o îngrijim?

Și noi, oamenii de rând, ne putem bucura de frumusețea acestei plante princiare. Acum, toamna, găsim o mulțime de ghivece cu crizanteme viu colorate în piețe sau magazine de specialitate. Prima grijă, atunci când ajungem acasă cu un astfel de ghiveci, trebuie să fie mutarea lui, fie în grădină, fie într-un vas mai mare. Crizantemei îi place ca rădăcinile să se poată extinde în voie, de altfel, așa se va și înmulți. Acestei plante nu îi place deloc excesul de apă, însă este o mare iubitoare de lumină, de aceea este ideal să o amplasați într-un loc unde să se poată bucura de razele soarelui. Plantele sunt foarte versatile și, îngrijite corect, pot înfrumuseța mult timp grădina sau curtea, balconul sau terasa. Florile tăiate pot rezista în casă și două săptămâni.

Drăgaica sau Sânzienele, momente magice de varăSărbătoarea de Sânziene e un moment magic, în care putem afla ce ne rezervă viitorul și găsim leacuri tradiționale pentru sănătate și frumusețe

Cum o înmulțim?

Imediat după trecerea iernii, am putea crede că floarea noastră a dispărut. De fapt, nu e deloc așa, cu puțină răbdare vom observa cum, din rădăcini, apar noile plante. Dacă dorim să înmulțim crizantemele, acesta este momentul în care trebuie să le despărțim și să le plantăm la o distanță mai mare, pentru a-și forma coroana bogată. Toamna, ele vor înflori din nou. Dacă dorim să avem o plantă cu flori mari, este bine să rupem bobocii și să lăsăm doar unul singur pe tijă, în schimb, dacă vom lăsa toți bobocii, ei vor fi mai mici, dar planta va fi plină de flori.

Crizantema, bună la toate

Pe lângă bucuria estetică pe care o aduce, prin bogăția formelor și culorilor, viteaza crizantemă mai știe să facă o mulțime de lucruri utile. Florile se folosesc la prepararea unui ceai delicios și cu multiple beneficii terapeutice: ușurează durerile de gât, scade febra, ameliorează durerile de cap și stimulează digestia. Din frunze și tulpini, bucătarii chinezi prepară feluri tradiționale de mâncare. Conform unosr studii științifice, crizantemele contribuie semnificativ la reducerea poluării aerului.

Ceai de crizanteme (sursă imagine)

Anumite substanțe, pe care plantele de crizantemă le conțin, acționează ca un insecticid natural, afectând sistemul nervos al insectelor și împiedicând femelele de țânțar să muște.

Crizantema este un simbol internațional, având câte un mesaj pentru fiecare cultură și societate. De la bucurie, noroc și fericire, la cinstirea amintirii unor persoane dragi care nu mai sunt lângă noi, crizantemele își găsesc locul în orice colț al planetei, aducând o pată de culoare în peisajul mohorât al toamnei.

Referințe:

softschools.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept