Ceru-i ca oglinda,
Prin livezi albinele
Şi-au pornit colinda”...
Așa începe „Cântec de primăvară”, o poezie clasică a lui Ștefan Octavian Iosif. Sunt versuri care ne aduc aminte de momentele minunate ale copilăriei și care ne fac să conștientizăm importanța conexiunii dintre albine și natură și, implicit, rolul esențial pe care-l au aceste mici vietăți asupra omenirii. Pentru că albina nu înseamnă doar miere, propolis și alte derivate ale produselor apicole.
20 mai este Ziua mondială a albinelor, prilej cu care vrem să subliniem importanța lor asupra umanității.
Mai este luna în care albinele din emisfera nordică ating punctul maxim de activitate și încep să se reproducă. De asemenea, în această perioadă, nevoia de polenizare ajunge la cele mai ridicate cote. În acest context, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a stabilit, în decembrie 2017, ca ziua de 20 mai să devină Ziua mondială a albinelor.
Măsura a fost luată pentru a reliefa rolul covârșitor pe care îl au albinele asupra omenirii, cât și pentru a se estompa pierderile drastice, în masă, survenite în ultimii ani, la nivel mondial, a populațiilor de albine. Cauzele acestui fenomen nefast? Evident, mâna omului: agricultura intensivă, utilizarea pe scară largă a pesticidelor, poluarea, cât și alte acțiuni iraționale ale activității umane, care au generat, în timp, schimbări climatice, acest din urmă factor afectând, la rându-i, albinele.
Capacitatea albinelor de a rezista în fața bolilor și dăunătorilor (a paraziților) este afectată în mod direct în cazul în care ele sunt expuse la acțiune diverselor substanțe chimice toxice, precum cele utilizate în agricultură. Efectele pesticidelor sunt dezastruoase asupra sănătății și supraviețuirii albinelor.
Albinele joacă un rol fundamental în polenizarea nucilor, merelor, pepenilor, citricelor, roșiilor, castraveților, ardeilor, vinetelor, cepei, dovlecilor, fasolei, nucilor de cocos, cafelei etc. Vorbim aici despre fructe și legume care asigură omului circa 35% din necesarul energetic, majoritatea mineralelor, vitaminelor și anti-oxidanților.
Acest aspect a fost subliniat și de către directorul Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație şi Agricultură (FAO), Carla Mucavi: „Albinele joacă un rol crucial în creșterea randamentului culturilor şi promovarea siguranței alimentare şi a alimentației. Fără ele, am putea pierde o varietate de produse alimentare, precum cartofi, piper, cafea, dovleci, morcovi, mere, migdale, roșii... Pe scurt, fără albine, FAO nu poate avea o lume fără foame. Ziua mondială a albinelor recunoaște importanța acestor mici ajutoare şi va crește gradul de conștientizare a necesității protejării lor”.
Așadar, dacă albinele n-ar mai poleniza, ar fi afectate ecosisteme întregi, cu consecințe catastrofale asupra agriculturii și producției de hrană la nivel global.
Alternativa imediată? „Trebuie să trecem urgent la agricultura ecologică! E unica soluție pe termen lung de a salva albinele și agricultura!”, conform coordonatorului de campanii Greenpeace în România, Alexandru Riza.
Albinele se hrănesc cu nectarul florilor (conținutul ridicat de zaharuri reprezintă o sursă importantă de energie), acțiune care are ca urmare polenizarea florilor, dar și producerea mierii și a cerii. Practic, albinele pierd inevitabil polen în timpul deplasării de la o floare la alta, iar consecința este esențială pentru plante, pentru că astfel se realizarea polenizarea încrucișată: prin căderea polenului pe pistilul altor flori din aceeași specie! Anumite specii de albine produc miere din nectar.
Știați că...?
Referințe:
wikipedia.org
agerpres.ro
worldbeeday.org
greenpeace.org
juridice.ro
Bikini, costumul de baie din două piese, întâlnit azi pe orice plajă din lume, a fost la început controversat, blamat și chiar interzis
Parcul Național Sequoia din California adăpostește cei mai mari arbori din lume și multe alte minuni ale naturii
Cum a fost posibil ca tânărul Ramanujan, un indian fără pregătire specială în domeniul matematicii, să găsească soluții la probleme considerate de nerezolvat de către cele mai luminate și educate minți ale lumii?
Noua Caledonie, un tărâm exotic, reprezintă o destinație de vis pentru iubitorii naturii.
Transfăgărășanul, chiar dacă e moftul unui dictator, a devenit uşor prilej de mândrie națională
Constantin cel Mare, conducător al Imperiului Roman, a fost primul împărat convertit la creștinism, schimbând pentru totdeauna harta religioasă a Europei