Letea, pădurea cailor sălbatici

EcoOvidiu

Calul și omul - o relație specială

Calul, unul dintre cele mai frumoase, grațioase și grandioase animale de pe pământ, este admirat în toate colțurile lumii pentru eleganța și naturalețea sa. Istoria omenirii a fost influențată, într-o anumită măsură, de rolul cailor, animale fascinante care au fost domesticite cu 5.500 de ani în urmă. Secole de-a rândul, impunătorul patruped a fost folosit în războaie, a fost util în transportul de persoane și de mărfuri, a contribuit la muncile agricole, dar a urcat și la rang înalt, fiind considerat animalul nobililor. Cursele de cai au atras lumea bună la hipodrom, la celebrele derby-uri din Marea Britanie, iar echitația este sport olimpic.

Letea, pădurea cailor sălbatici

În România, în Pădurea Letea din Delta Dunării există o comunitate aparte de cai, cei sălbăticiți, care au o istorie relativ scurtă, dar zbuciumată.

Abandonați și sălbăticiți

La începutul anilor '80, într-o perioadă în care nivelul de trai din România devenea din ce în ce mai greu, a fost declarată starea de anemie infecțioasă în rândul cailor din deltă. Mulți dintre proprietarii de cabaline, constrânși și de faptul că nici costurile nu erau tocmai neglijabile, au renunțat la a mai crește cai. În tot haosul social și economic care a dominat țara noastră în anii postrevoluționari, dobrogenii din Delta Dunării și-au lăsat caii în libertate. Sălbăticiți, și-au creat propriul lor habitat, cu preponderență în zona Pădurii Letea. Numeroasele exemplare de cabaline galopând în voie oferă un peisaj pitoresc în acele ținuturi, mai ales că sunt printre ultimii cai sălbatici din Europa.

Echilibrul necesar

Abandonați de stăpâni într-un mediu natural, caii sălbăticiți din Pădurea Letea sunt monitorizați de autoritățile sanitar-veterinare locale și naționale, împreună cu ONG-ul pentru protecția animalelor, Vier Pfoten. Se estimează că în acel areal trăiesc între 1000 și 2000 de cai sălbatici, iar aceste populații trebuie ținute sub control, pentru limitarea pășunatului abuziv. Evident, și biosfera din acel perimetru trebuie menținută și protejată, mai ales că Pădurea Letea este cea mai veche rezervație naturală din țara noastră.

Letea, pădurea cailor sălbatici

Samsarii fără suflet

Un episod extrem de trist - cu toate că n-a fost primul de acest gen! - s-a petrecut în vara anului 2011. Atunci, un samsar care avea intenția de a abatoriza cai fără stăpân din zona Pădurii Letea, i-a ademenit pe localnici cu câte 100 de lei pentru fiecare cal capturat și urcat în camion. Iar pentru ca bietele cabaline să fie ușor de stăpânit și manipulat în timpul încărcării și, apoi, al transportului, s-a recurs la tăierea tendoanelor, pentru a le imobiliza picioarele! Fără a se respecta vreo regulă a bunăstării animalelor, peste 60 de cai sălbatici au fost înghesuiți în TIR-ul ce urma să ia drumul abatorului, însă această acțiune lipsită de orice scrupule a fost stopată cu mare dificultate de un grup de iubitori ai animalelor, care au salvat de la moarte mai bine de 40 de exemplare (mai mulți cai și-au pierdut viața în timpul transportului) și le-au redat libertatea în mediul lor natural!

- Pe întreg mapamondul, conform estimărilor, trăiesc aproape 60 de milioane de cai.
- Caii au capacitatea de a dormi în picioare şi, foarte probabil, de a visa!
- Caii sunt mari consumatori de apă: peste 90 de litri zilnic!
- Apa reprezintă 50% din greutatea totală a cailor. Interesant este faptul că ei nu mai beau apă din aceeași găleată din care a băut, înaintea lor, un alt animal!
- Ochiul unui cal este de 9 ori mai mare decât cel uman (aproximativ 5 cm). Caii pot vedea aproape la 360 de grade. Dinții cailor sunt cei mai buni indicatori ai vârstei lor.

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept