22 decembrie 1956

se naște prima gorilă în captivitate

EcoMonica

Idilă de gorilă

La 22 decembrie 1956, un pui de gorilă, pe nume Colo, vine pe lume la Grădina Zoologică din Columbus, Ohio, fiind primul exemplar din specia sa născut în captivitate. Cântărind aproape 2 kilograme, Colo era fetița lui Millie și Mac, două gorile vestice de șes, capturate în Camerunul francez și aduse la grădina zoologică în 1951. Numele său reprezintă o combinație între Columbus și Ohio. Înainte de nașterea lui Colo, gorilele erau adesea, din păcate, capturate prin mijloace violente, pentru a fi expuse publicului.

Verișoara Colo și rudele ei

Pe vremea când s-a născut Colo, gorilele de la zoo nu apucaseră să deprindă tehnicile de îngrijire a puilor de la proprii lor părinți, din cauză că fuseseră capturate de mici. Cei de la de la Columbus Zoo i-au amenajat o creșă și a fost îngrijită de angajații de acolo. I-a fost creat un habitat care să îi stimuleze instinctele naturale și au creat un precedent cu rezultate foarte bune, azi mulți pui crescuți în captivitate fiind îngrijiți de mamele lor. În cazul în care nu funcționează acest sistem, puii foarte mici sunt preluați de îngrijitori pentru o perioadă, apoi sunt readuși în sânul familiei, pentru a primi o educație adecvată unei gorile adevărate.

Gorila Colo, la o vârstă înaintată. (sursă imagine)

Colo, care a stârnit un interes uriaș în rândul publicului, a trăit până în ianuarie 2017, ajungând la venerabila vârstă de 60 de ani, devenind, pe rând, mamă, bunică și chiar străbunică, după nașterea lui Timu, a treia generație de la ea. Făcând parte dintr-o familie inovatoare, Timu a fost primul pui de gorilă supraviețuitor, conceput prin inseminare artificială, în 1996. Timu a dat naștere, la rândul ei, primului său pui în 2003.

Dolly, oița din eprubetă care a devenit vedetăOaia care a revoluționat lumea științei, Dolly, a demonstrat că un proiect aparent imposibil, precum clonarea prin celule stem adulte, poate fi realizat

În prezent, există aproximativ 750 de gorile în captivitate și un număr estimat de 100.000 de gorile de șes în sălbăticie. Multe grădini zoologice s-au implicat în programe de înmulțire a gorilelor în captivitate, refuzând să mai cumpere exemplare capturate din sălbăticie. De la nașterea lui Colo, încă 30 de pui au venit pe lume la Columbus Zoo.

Intrarea în grădina zoologică Columbus. (sursă imagine)

Primate dotate

Maimuțele africane, printre care gorilele și cimpanzeii, au evoluat dintr-un strămoș comun, în urmă cu aproximativ 5 milioane de ani și aparțin familiei Hominidae. Există trei subspecii de gorile, ale căror trăsături sunt foarte asemănătoare: cele care trăiesc la câmpie, după zonă sunt estice sau vestice și cele care trăiesc la munte. Majoritatea exemplarelor din grădinile zoologice sunt din categoria gorilelor vestice de șes. În ciuda aspectului intimidant, sunt vegetariene și au un singur dușman natural: ruda lor apropiată, omul. În medie, gorilele trăiesc 35 de ani în sălbăticie, dar pot ajunge la vârsta de 50 de ani în captivitate.

Homo habilis, primii dintre strămoșii noștri care au folosit unelte din piatrăStrămoșii noștri și-au dovedit inventivitatea în urmă cu milioane de ani, iar aceasta i-a ajutat să evolueze înspre ceea ce reprezintă azi specia umană

Gorilele sunt animale pașnice, inteligente, care trăiesc pe teritoriul african, în grupuri mici, alcătuite din femele și puii lor, conduse de un mascul adult, care se remarcă prin blana argintie de pe spate. Când puii masculi ating vârsta de 8 - 11 ani, pleacă să își întemeieze propria familie. Afecțiunea familială se exprimă prin ritualul toaletării reciproce, cu ajutorul dinților și degetelor. Femele încep să dea naștere puilor după ce împlinesc vârsta de 10 ani și devin mame o dată la 3 sau 4 ani. Perioada de gestație e tot de 9 luni, ca la oameni. Bebelușii-gorilă cântăresc mai puțin decât ai oamenilor la naștere, dar recuperează rapid, crescând de două ori mai repede.

Oamenii de știință au observat că gorilele au personalități distincte, își manifestă emoțiile precum durerea și compasiunea și utilizează unelte. Această abilitate a fost observată pentru prima dată în 2005, când gorile sălbatice au fost văzute folosind bețe pentru a testa adâncimea unei mlaștini înainte de a o traversa. Asemănările cu oamenii nu se opresc aici. Gorilele folosesc sisteme de comunicare sonore și gestuale. Cele de la munte emit anumite sunete pentru a se localiza și pentru a se chema unele pe altele. Tot prin intermediul sunetelor, gorilele își educă puii, își dau indicații cu privire la locurile unde se găsește mâncare și se curtează. Semnalele agresive, cum ar fi lovirea pieptului sau asaltul asupra unui intrus sunt relativ rare și sunt folosite, de regulă, de masculi atunci când sunt surprinși sau se simt amenințați. Pot învăța să utilizeze limbajul gestual folosit de oameni. În fond, ne place sau nu, suntem rude apropiate, având între 95% și 99% din ADN comun.

Watson și Crick au descoperit adevărata față a ADN-uluiFirul roșu al vieții se află în minuscula moleculă de ADN, străbătând oamenii, animalele și plantele deopotrivă, așa cum au descoperit cercetătorii Watson și Crick

Gorila - gherila

Gorilele sunt amenințate de restrângerea habitatului în care trăiesc, din cauza extinderii așezărilor umane, a braconajului, fiind vânate pentru carne vândută ilegal și din cauza unor boli, precum Ebola. Speciile care trăiesc la altitudini mai mare sunt afectate de încălzirea globală, care are impact negativ și asupra mediului lor de viață și asupra agriculturii din zonă, ceea ce face ca zonele fertile să fie tot mai disputate și de oameni și de animale. Gorilele Cross River sunt cele mai rare, rămânând mai puțin de 300 de exemplare în libertate. În concluzie, orice gest făcut pentru protejarea mediului, le ajută și pe ele.

Referințe:

history.com onekind.org

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept