17 septembrie

Ziua muzicii country

DivertismentMonica

Prea cool, prea ca la țară

Muzica country, unul din cele mai îndrăgite stiluri muzicale din lume, a pornit din Statele Unite și tot de aici a plecat și ideea de a o aniversa în fiecare an, la 17 septembrie, începând din 1950. În această zi de mare sărbătoare pentru fanii genului, se organizează concerte și festivaluri în diverse locuri de pe glob, se ascultă muzică, se dansează, se participă la felurite concursuri și toată lumea are ca principal obiectiv o distracție pe cinste. Oameni de toate vârstele își pun pălăriile și cizmele de cowboy, îmbracă cea mai frumoasă pereche de jeans, pentru a da manifestărilor culoarea și spiritul caracteristice.

De unde până unde

Din Munții Apalași până în zilele noastre, de la primele interpetări timide în jurul focului de tabără, la bogăția dată de îmbinarea elementelor din jazz, swing, blues și rock&roll, de la câteva note pe vioară sau banjo la complexitatea instrumentală de pe scenele mari ale concertelor contemporane, country music a avut un traseu glorios. Primele înregistrări ale unor piese interpretate la vioară apar la sfârșitul anilor 1910, dar de abia în deceniul următor genul country prinde puteri, pentru a deveni de sine stătător. Prima înregistrare comercială a unei piese country a fost făcută în 1922 de Eck Robertson, sub sigla Victor Records. Vernon Dalhart a scos primul hit național în 1924 cu piesa „Wreck of the Old '97”. Dar cei mai mulți trec în certificatul de naștere al muzicii country anul 1927, în care Victor Records a semnat cu Jimmie Rodgers și The Carter Family, cei considerați adevărații părinți ai genului.

Rock&Roll Hall of Fame, locul unde muzica aduce oamenii împreunăRock & Roll Hall of Fame e un spațiu dedicat muzicii și idolilor pe care aceasta îi produce, dar și un loc al înțelegerii universale prin artă.

Un copil genial

Jimmie Rodgers, „tatăl muzicii country”, nu se considera la acel moment decât părintele a trei fete, fără să își dea seama că cea mai recentă progenitură, cea artistică, avea să îl facă celebru. La momentul „descoperirii” sale de către Ralph Peer de la RCA, se îndeletnicea cu un număr de vodevil pe care îl punea în scenă într-un mod energic și amuzant. După ce Peer i-a explicat ce soi de muzică ar dori din partea lui să interpreteze, artistul îi scria soției sale „dacă nu vom avea succes cu ea la oraș, mergem în pădure”. 1927 s-a dovedit un an prolific, Peer descoperind tot atunci și familia Carter. Alvin Pleasant „A.P”. Delaney Carter, soția sa, Sara Dougherty Carter și cumnata lui, Maybelle Addington Carter au lansat piese care au devenit standarde ale genului și au avut o influență majoră în evoluția ulterioară a muzicii americane.

Blugii, din Vestul sălbatic, la prezentările de modăPrimii blugi Levi’s cu nituri, invenția unui croitor și a unui negustor, costau 1,25 dolari și erau pantaloni de lucru pentru muncitorii și fermierii din Vestul Sălbatic

De ce a mers muzica country ca pe roate?

Henry Ford, producătorul de autoturisme, a investit mai mulți bani în promovarea acestui stil de muzică, decât oricine alticneva, în anii '20. Ford era îngrozit de ceea ce el considera a fi „decadența” dansurilor lascive în cuplu, pe ritmuri de jazz, foarte la modă în marile orașe. Pentru a contracara acest curent, a organizat concursuri de dans traditional și festivaluri de muzică country, pentru a promova ceea ce el considera o formă clasică și mai „cuminte” de divertisment.

Modelul Ford T, maşina secolului XXHenry Ford a pornit motorul industriei de automobile, făcând din mașină un mijloc de transport eficient și accesibil, prin producția de serie a modelului Ford T

Băieții buni din muzică și film

Imaginea face cât o mie de cuvinte sau cântece. În stilul tipic hollywoodian, băieții buni de pe marele ecran au devenit mai cunoscuți decât interpreții de muzică country, pe ale căror piese îi lichidau pe băieții răi și făceau dreptate în film. De la Gene Autry la John Wayne, look-ul și outfit-ul tipic de cowboy veneau la pachet faptele de glorie și cântecele country. Drept pentru care, muzicienii au adoptat și ei acest stil vestimentar, pentru a profita de popularitatea adusă de noua industrie a cinematografului.

De la texte deochiate, la cuvinte rafinate

În anii '20, stilul country nu era chiar pentru cei cu gusturi subțiri. Textele erau cam fără perdea și ar fi necesitat multe bipuri care să acopere aluziile destul de directe la viața intimă. După 1930, radio-ul a devenit principalul mediu de difuzare pentru muzică, ceea ce a condus la cerința de a stiliza și rafina textele. Deși poate părea straniu, firmele care cumpărau spațiu publicitar au insistat pe necesitatea de a trece cu textele pe curățatorie, înainte de fi dat pe post. Poate că nu fără legătură, firma producătoare a laxativelor Crazy Water Crystals a investit mulți bani pentru a încuraja promovarea unor mesaje decente, potrivite unei audiții în familie și care să pună accentul pe valorile societății americane. De la curățarea sistemului digestive, la asanarea celui auditiv a fost doar un pas, dar care a dus la imaginea pozitivă pe care acest stil muzical îl are azi.

Referințe:

daysoftheyear.com about.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept