12 motive să iubim primăvara

DivertismentMonica

Undă verde de la știință

Fiecare anotimp își are fanii săi. Unora le place căldura aurie a verii, cu aerul de vacanță și relaxare care ne îmboldește să pornim spre munte sau mare. Alții iubesc toamna bogată și colorată, foșnetul frunzelor ce se cuibăresc în iarbă și susurul ploii care bate la geam. Mulți se bucură de prima zăpadă, de albul imaculat al iernii și de clinchetul clopoțeilor de sărbători. Însă majoritatea acceptă fără rezerve bucuria proaspătă și parfumată a primăverii. Dacă surorile ei din calendar au plusuri și minusuri, primăvara e răsfățata care are parte de multe aprecieri și prea puține reproșuri. Drept dovadă că nu greșim, vin mai multe motive dovedite științific, care ne demonstrează că primăvara își merită pe deplin statutul privilegiat în sufletul nostru.

1. Temperatura nu ne dă nici febră, nici frisoane

După atâta frig și ceață, vorba poetului, soarele blând al primăverii ne scoate din amorțeală. Putem pune la loc în dulap paltoanele și jachetele groase, pe care le-am cărat în spate până acum. Majoritatea oamenilor se simt cel mai confortabil la temperaturi cuprinse între 15 și 25 de grade, adică exact zona în care acționează mercurul termometrelor în perioada primăverii. Organismul nu mai consumă din resurse pentru a se încălzi și nici nu este copleșit de căldura excesivă.

2. Ziua crește, noaptea scade

După echinocțiul de primăvară, care se produce în preajma datei de 20 martie și marchează începutul primăverii astronomice, soarele rămâne tot mai mult timp pe cer. Asta înseamnă mai mult timp pentru a fi activi și a realiza ceea ce ne-am propus. Un studiu realizat în 2016, de un grup de studenți de la Universitatea din Brigham, arată că starea de confort psihic a oamenilor este direct proporțională cu perioada în care ne bucurăm de lumina soarelui.

Fericirea e o stare de bine care depinde de tineZiua Internațională a Fericirii e momentul ideal să ne bucurăm de aspectele pozitive care ne luminează viața: iubire, încredere, altruism, prietenie

3. Vestitorii primăverii revin

Păsările migratoare, după călătorii spectaculoase de mii de kilometri, revin la cuiburile din anii trecuți. Acest extraordinar simț al orientării le aduce cu o precizie aproape inexplicabilă, din nou în preajma caselor noastre, ca o încântare vizuală și sonoră. Periplul înaripat începe de la mijlocul lunii februarie și continuă până în iunie. Din momentul în care auzim și vedem primele zburătoare revenind la locuința lor de vară, știm că frigul își face bagajele, pentru a lăsa loc soarelui și florilor. Nu e de mirare, așadar, că venirea păsărilor călătoare este în legătură directă cu înveselirea stării de spirit, pentru majoritatea persoanelor.

Rândunica elegantă revine la noi în fiecare primăvară (sursă imagine)

4. Dragostea e în aer

Drept urmare, atât în aer, cât și pe pământ, putem admira roadele iubirii. Majoritatea animalelor se reproduc primăvara, profitând de blândețea temperaturii, de binefacerile soarelui și de belșugul vegetației. Și cine poate rămâne imun în fața unui puiuț, din orice specie ar fi el? Un mic studiu efectuat pe un grup de studenți, în anul 2012, a demonstrat că, după vizionarea unor imagini cu pui de animale, participanții la experiment au manifestat o mai bună capacitate de concentrare la sarcinile primite în laborator, din partea profesorilor. Oricine a avut privilegiul de a lua o pauză de la muncă, pentru a admira o vietate micuță, știe ce efect reconfortant și revigorant are o asemenea imagine.

Primele cursuri de înot pentru rățuște (sursă imagine)

5. Primăvara se fură doar... inimi

Se pare că și infractorii devin mai sentimentali odată cu apariția primilor muguri. Nu știm ce anume le înmoaie pornirile violente, însă știm că, în 2015, un grup de specialiști în domeniul politicilor publice au descoperit că, în perioada primăverii, criminalitatea scade. Poate fi meritul zilelor mai lungi, care nu mai oferă adăpostul întunericului celor puși pe rele sau farmecul irezistibil al zilelor cu parfum de flori. Cert este că primăvara aduce o remarcabilă și binevenită diminuare cu 27% a fenomenului infracțional.

6. În sfârșit, putem să ne dăm aere

La propriu. Dacă frigul, vântul, burnița și alte fenomene meteo ne fac să apreciem confortul propriei locuințe, adierea blândei primăveri ne scoate din casă. Parcă nu ne mai săturăm de mirosul de iarbă proaspătă, parfumul florilor de cireș și bâzâitul albinelor. Cercetători la fel de harnici au constatat că plimbările în natură ne reglează tensiunea arterială și ne relaxează în cel mai plăcut mod. Dacă pornim la drum primăvara, efectele sunt și mai grozave. Doar 30 de minute petrecute în aerul de aprilie sau mai, ne îmbunătățesc atât memoria cât și starea de spirit.

Primăvara, anotimpul în care natura întreagă se întoarce în copilăriePrimăvara e un anotimp în care vei găsi prilejul să te apropii din nou de natură, împreună cu copiii, să te bucuri de soare și flori

7. Un anotimp pentru minți deschise

Cei de la Universitatea Michigan au aprofundat maratonul benefic al primăverii prin viața noastră, ajungând la concluzia că, pe lângă toate celelalte beneficii, acest anotimp ne ajută să avem o viziune mai largă asupra lumii. Activitățile de primăvară în aer liber contribuie decisiv la stimularea capacității și dorinței oamenilor de a învăța și de a acumula noi informații, stimulând totodată, creativitatea și originalitatea.

8. Trecem pe verde

Primăvara are puterea de a readuce la viață întreaga suflare a plantelor. Deșteptate din lunga hibernare, crengile, frunzele, florile și ierburile colorează din nou peisajul și ne pregătesc adăposturi umbrite pentru arșița verii ce va veni. Simpla lor imagine ne dă o stare de bună dispoziție. Însă pentru cei care luptă cu canicula urbană, plantele sunt mai mult decât o încântare vizuală, sunt o garanție a reglării temperaturilor toride de vară. Agenția americană de protecție a mediului a arătat că datorită vegetației, temperaturile din orașe pot scădea cu până la 12 grade Celsius, pe timpul verii.

9. Curat, nepoluat

Plantele pe care primăvara le readuce la viață și în viața noastră ne fac niște servicii demne de cele mai active organizații de protecție a mediului. Ca adevărați ecologiști, copacii și toate rudele lor înfrunzite absorb dioxidul de carbon din aer, tranformându-l, cu ajutorul luminii, în hrană și eliberând oxigen în acest proces. Plantele au capacitatea de a prelucra aproximativ 25% din dioxidul de carbonm produs de oameni, absorbind, în fiecare sezon de creștere, o cantitate impresionantă: peste 100 de gigatone. Ca urmare, nivelul dioxidului de carbon scade anual primăvara și vara. Din păcate, crește din nou în timpul iernii.

Orașele au nevoie de oaze de verdeață (sursă imagine)

10. Prospețime de durată

Gata cu mâncărurile congelate, fructele și legumele de seră, lipsite de gust. Primăvara ne aduce în farfurie culoare și bun gust. Salată, măcriș, ceapă și usturoi verde, căpșuni sau cireșe sunt pregătite să dea aromă gustărilor noastre. Știm cu toții că fructele și legumele sunt bune pentru sănătatea fizică. Însă beneficiile lor merg chiar mai departe. Un studiu efectuat în Australia, în 2016, pe un eșantion de 12.000 de subiecți, a arătat că cei care au crescut cantitățile de fructe și legume din dietă au fost mai fericiți și mai mulțumiți. Dacă creșeterea ajungea până la opt porții pe zi, nivelul de satisfacție resimțit de acele persoane echivala cu sentimentul pe care un șomer îl are atunci când reușește să se angajeze.

Primăvara pregătim viitoarele recolte cu semințe și răsaduriÎn aprilie, primăvara devine stăpână peste grădini și balcoane, împodobindu-le cu flori, plante și multă veselie.

11. O viață înfloritoare

După ce s-au ascuns adânc de frigul iernii, odată cu primăvara, florile își etalează întregul arsenal de culori și arome fermecătoare. Aceasta e o veste cum nu se poate mai bună pentru noi toți, având în vedere faptul că s-a demonstrat corelarea dintre flori și fericire. În 2008, un sondaj aplicat pacienților dintr-un spital a relevat faptul că florile din salon au contribuit la diminuarea durerilor și a stărilor de anxietate. O cercetare asemănătoare, derulată de Universitatea Rutgers a arătat că, în momentul primirii unui buchet de flori, toți beneficiarii au răspuns cu un zâmbet sincer, fără nicio excepție. Efectele florilor asupra împrospătării stării de spirit nu sunt doar pe moment, ci ele acționează chiar și zile întregi.

12. Sport cu suport

Primăvara ne creează toate condițiile pentru a ne relua rutina sportivă. Argumentele de genul: e frig, bate vântul, nu am energie s-au topit la fel ca zăpada care ne-ar fi stat în cale. Mișcarea e bună în orice anotimp, însă, odată cu încălzirea vremii, beneficiem de avantajele sportului în aer liber. Atotștiutoarele studii demonstrează că mișcarea în aer liber e mai eficientă decât cea în spații închise. Ardem mai multe calorii, eliberăm tensiuni acumulate. avem o mai mare satisfacție și rămânem cu o impresie pozitivă, ceea ce crește probabilitatea de a repeta experiența, ajungând astfel să practicăm mișcarea în mod regulat.

Primăvara ne dă toate motivele pentru a ne regăsi bucuria de a trăi fiecare zi la intensitate maximă!

Referințe: http://mentalfloss.com/

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept