Toše Proeski, ambasador al bunăvoinței pentru UNICEF

DivertismentOvidiu

„Nu aduna bani, adună-te cu oameni buni”. - Nikolai Gogol

O voce care a mângâiat lumea

Tânărul cântăreț macedonean, cu origini aromâne, impresionase mii și mii de oameni prin vocea sa excepțională și printr-o prezență scenică pe măsură. Cu șarmul său, cucerise inimile tinerelor din Balcani, era în mare vogă în spațiul fostei Iugoslavii, până când un accident rutier i-a adus un sfârșit, la doar 26 de ani. O carieră muzicală destul de scurtă, dar foarte intensă și plină de succes, motiv pentru care Todor „Toše” Proeski a fost supranumit de către cei de la BBC News „Elvis Presley” al Balcanilor.

Cine a fost Toše Proeski?

Todor „Toše” Proeski s-a născut la 25 ianuarie 1981, la Prilep, în Macedonia. Primele contacte cu lumea muzicală le-a avut încă din copilărie.

La 11 ani a urcat pe scena festivalului pentru copii „Privighetoarea de aur” și a interpretat melodia „Eu și bunicul meu”, în limba aromână. În 1997 a venit și un prim mare premiu, cel al festivalului Melfest. Doi ani mai târziu și-a lansat primul album, „Undeva în noapte”.

A urmat aproape un deceniu în care a susținut numeroase concerte în zona balcanică, în diferite genuri muzicale (cu precădere pop), a cules ropote de aplauze și a fost apreciat de la Skopje la Zagreb, de la Mostar la Belgrad.

Ca semn de recunoștință, în zona centrală din capitala Skopje, pe un pod peste râul Vardar a fost ridicată statuia lui Toše Proeski, alături de monumentele altor eroi naționali ai macedonenilor, precum Alexandru cel Mare sau Maica Tereza.

Muzeul „Nikola Tesla”, întâlnire cu istoria tehnologieiCrâmpeie din povestea unuia dintre cei mai mari inventatori ai lumii, Nikola Tesla (etnic sârb, născut în 1856, la Smiljan, în Croația de astăzi și decedat la 7 ianuarie 1943, la New York) merită aflate de la fața locului, vă asigurăm...

Viața lui Toše Proeski

  • Toše Proeski și-a reprezentat țara natală, Macedonia, la faimosul concurs muzical Eurovision, în 2004, la Istanbul. El a ocupat locul al 14-lea, cu piesa „Life”, care a fost versiunea în limba engleză a melodiei „Angel Si Ti”.
  • Concertele sale de pe teritoriul Macedoniei au avut și scopuri umanitare, iar Toše a fost recompensat cu Premiul Umanitar al Maicii Tereza. În 2004 a devenit ambasador al bunăvoinței pentru UNICEF și a lansat piesa „This world”, care a devenit imn al fundației umanitare internaționale.
  • A colaborat cu muzicieni de renume din fosta Iugoslavie și nu numai, precum italianca Gianna Nannini, cea care a interpretat imnul Campionatului Mondial de fotbal din 1990, „Un estate italiana”.
  • Melodiile sale l-au propulsat pe locul 1 în topurile din Serbia, Croația, Bosnia-Herțegovina și Macedonia.
  • Toše Proeski era student în ultimul an la secția solo a Academiei de Muzică din Skopje înainte de accident.
  • Dispariția sa prematură a produs multă tristețe în Macedonia. În capitală, mii de oameni au ieșit în stradă cu flori, lumânări și postere, pentru a-i aduce un ultim omagiu, școlile și cluburile sportive și-au suspendat temporar activitățile, iar autoritățile au declarat o zi de doliu național.
  • Și-a câștigat popularitatea nu doar prin prestațiile de pe scenă, ci și pentru faptul că era o persoană plăcută, binevoitoare.

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept