Stan şi Bran - o pereche fără pereche

DivertismentPublimix

Amor pentru umor

Actorul britanic Frank Skinner aplica un test infailibil fetelor care râvneau să îi devină iubite: proba numită „Laurel and Hardy”. Se știe că în dragoste, simțul umorului e la fel de important ca în viață, așa că artistul dorea să se asigure că viitoarea parteneră știe să aprecieze un moment comic reușit. Proba consta în vizionarea celebrei secvențe de dans cu Stan și Bran din Way Out West. „Dacă fata nu râdea, automat o excludeam dintre cele cu care aș fi dorit să fiu prieten”, spunea Skinner. Stan și Bran înșiși au trecut cea mai dificilă probă, cea a timpului, fiind la fel de iubiți și azi, la aproape un secol de la primele lor apariții pe ecran.

Stan și Bran, în viață și pe ecran

Pentru noi, Stan și Bran erau terapia de duminică, pe vremea când tot ce aveam era un televizor alb-negru și câteva ore de acces la televiziunea publică.

Există cineva care să nu fi auzit de Stan și Bran? Cei doi actori amuză oameni de toate vârstele de zeci de ani. Însă, poate, puțini știu că Stan și Bran sunt numele date în limba română acestui celebru cuplu comic, din anii '20-'50, ai secolului al XX-lea. Peste Ocean, ei erau cunoscuți ca Stan și Ollie, dar și ca Laurel și Hardy.

Hollywood și Los Angeles, în rolurile principale din filmHollywood a avut un început timid, ca proprietate a lui Harvey Wilcox, care nici nu visa că a scris primul episod dintr-un film de mare succes

Stan Laurel (1890-1965) și Oliver Hardy (1892-1957) au devenit celebri la sfârșitul anilor '20. Înainte de a juca împreună, Laurel a apărut în peste 50 de filme, în vreme ce Hardy a jucat în mai bine de 250 de producții. Prima colaborare au avut-o în anul 1921 pentru filmul The Lucky Dog. Apoi, în 1926, ei au apărut împreună într-un film scurt. Stan și Bran au devenit oficial o echipă în 1927, când au apărut în filmul mut Putting Pants on Philip. Ultimul film l-au făcut în anul 1950 - Atoll K. Au apărut împreună în 107 filme.

Stan și Bran în primul lor film - Câinele norocos (sursă imagine)

Stan Laurel (16 iunie 1890 - 23 februarie 1965), pe numele său real Arthur Stanley Jefferson, s-a născut în Ulverston, Lancashire (azi Cumbria), Anglia. În 1912, s-a mutat în SUA și, în scurt timp, a fost asimilat ca imitator al lui Charlie Chaplin.

Oliver Hardy (18 ianuarie 1892 - 7 august 1957), pe numele său real Norvell Hardy, s-a născut în Harlem, Georgia. În tinerețe era un cântăreț popular. Apoi, vreme de zece ani, Bran a fost un imitator memorabil al lui Charlie Chaplin.

Chaplin, un artist genial, în haine de vagabond„Vagabondul” Charlie Chaplin a primit un Oscar onorific pentru contribuția sa extraordinară la transformarea cinematografiei în artă

Deși Stan Laurel afirma că „nu merit ca numele meu să fie rostit în aceeași propoziție cu cel al lui Chaplin”, Charlot poate fi mândru de cei doi admiratori formați la școala genialei sale simplități. În filme mute sau cu sonor, expresivitatea și talentul lor i-au tranformat în simboluri ale umorului captat pe peliculă.

Vieți amoroase ca-n filme

Se pare că ușurința cu care intrau în încurcătură pe ecran, s-a transferat și în viața reală, cei doi fiind campioni la buclucuri, mai ales în privința poveștilor amoroase. Stan a avut patru soții (și cinci mariaje, căsătorindu-se de două ori cu aceeași femeie), iar Oliver, mai modest, a spus DA la starea civilă numai de trei ori, scrie The Sun.

Stan Laurel se căsătorește pentru scurt timp cu Illeana în Ziua Anului Nou din 1938 (sursă imagine)

După ce ambii au murit, avocatul acestora, Ben Shipman a declarat: „Ce oameni simpatici! Dar, Doamne, prin ce probleme au putut să treacă. În special Stan, dar și Oliver. Și majoritatea problemelor din cauza femeilor.

Prima iubire a lui Stan a fost actrița Mae Dahlberg, pe care a cunoscut-o pe scenă, în 1921. Ea a fost cea care l-a convins pe Stan Jefferson să-și schimbe numele în Laurel, considerând că numele său inițial împreună cu prenumele poartă ghinion, pentru că însumează 13 litere. Apoi, Mae a adoptat și ea numele Laurel, cel mai probabil pentru că, în ciuda faptului că declarase că este văduvă, s-a dovedit ulterior că avea totuși un soț în Melbourne. Actrița a avut și reputația de femeie „temperamentală și dură”. Au urmat și alte tragedii în viața bietului Stan și un șir de căsnicii nefericite care i-au măcinat sentimentele, împreună cu resursele financiare.

Pe de altă parte, Ollie și-a găsit „jumătatea” la o vârstă mai înaintată. Din păcate, nici pentru el dragostea nu prea a fost generoasă, provocându-i doar probleme. Ollie s-a căsătorit cu cântăreața Madelyn Saloshin în același an în care a cunoscut-o, însă, după șapte ani, a părăsit-o pentru actița Myrtle Reeves, o femeie care avea probleme cu alcoolul și suferea de afecțiuni mentale.

Oliver Hardy și Myrtle Lee Reeves (sursă imagine)

Ambele soții l-au dat în judecată pe Ollie pentru bani. Oliver a părăsit-o și pe Myrtle, după ce s-a îndrăgostit de o femeie care avea un copil, Viola Morse. Pe cei doi i-a unit pasiunea pentru jocurile de noroc, care a fost la un pas să le distrugă viața. Din cauza problemelor cauzate de această dependență, Viola a încercat să se sinucidă și a făcut accident cu mașina, însă a supraviețuit în mod miraculos.

Toată povestea vieților celor doi comedianți, extrem de fascinantă, va fi transpusă într-o ecranizare de excepție, un film care va apărea pe marile ecrane în 2018 și care se va numi simplu Stan și Ollie. Scenaristul peliculei, Neil Brand, a conchis, după ce a studiat îndeaproape viața zbuciumată a celui mai cunoscut cuplu din istoria cinematografiei, că, probabil, cea mai fericită relație pe care au avut-o a fost între ei doi, pe scenă.

Stan și Bran, alături de Johnnie-Weismuller. (sursă imagine)

Podul suspendat Golden Gate, o minune de milioane... de dolariGolden Gate din San Francisco este un pod peste strâmtoarea care iese în Oceanul Pacific și un simbol al acestui oraș american

Cum erau cunoscuți în diverse țări:

Iran: Chagh va Laghar (چاق و لاغر)
Polonia: Flip i Flap
Germania: Dick und Doof
Brazilia: O Gordo e o Magro
Suedia și Norvegia: Helan och Halvan
Spania: El Gordo y el Flaco
Italia: Stanlio și Ollio sau Cric și Croc
Ungaria: Stan és Pan
România: Stan și Bran
Olanda, Belgia: Laurel and Hardy, Stan and Ollie, De Dikke en de Dunne
Danemarca: Gøg og Gokke
Portugalia: O Bucha e o Estica
Croația, Serbia, Bosnia: Stanlio i Olio
Grecia: Hondros kai Lignos (Χοντρός και Λιγνός)
India: Jaadya Aani Radya (जाड्या आणि रड्या)
Finlanda: Ohukainen ja Paksukainen
Islanda: Steini og Olli
Israel: השמן והרזה" (Grasul și Slabul)
Vietnamul de Sud: Mập - Ốm
Coreea de Sud: 뚱뚱이와 홀쭉이" (Grasul și Slabul)

Faptul că fiecare cultură i-a alintat cu propriile denumiri, ne arată că limbajul lor comic a găsit cheia universală spre sufletul oricărui om, indiferent de țara în care trăiește. Cel mai frumos omagiu pe care îl putem oferi celor doi actori este să râdem din toată inima la filmele lor, pentru că așa ne-a cerut și Stan Laurel, afirmând: „Nu o să mai vorbesc niciodată cu cei care plâng la înmormântarea mea!”

Legendara trupă The Beatles a inclus decupaje cu Stan și Bran pe coperta albumului Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band, lansat în 1967?

Referințe:

wikipedia.org thesun.co.uk

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept