Ziua Farselor, fără supărare!

DivertismentOvidiu

1 aprilie, ziua în care ne gândim cui și ce farsă i-am putea face, dar, de asemenea, suntem cu băgare de seamă să nu fim păcăliți de alții. Este o zi cu totul aparte, o tradiție care datează din urmă cu aproape 500 de ani în multe țări europene: Ziua Păcălelilor. Inventivi din fire, românii și-au creat propriul personaj într-ale poznelor și farselor cu iz anecdotic. Plin de umor, emblematicul Păcală a fost eroul copilăriei pentru multe generații, care au savurat poantele sale.

„Păcală”, un film care a depășit așteptările

Cu aproape o jumătate de secol în urmă, în 1974, Păcală devenea personajul principal din filmul cu același nume, regizat de Geo Saizescu. Scenariul a fost scris de același Geo Saizescu, împreună cu Dumitru Radu Popescu. Rolul lui Păcală i-a fost atribuit regretatului Sebastian Papaiani, iar din distribuție făceau parte și alte nume „grele” ale cinematografiei românești: Ștefan Mihăilescu-Brăila, Vasilica Tastaman, Octavian Cotescu, Ion Besoiu, Ștefan Bănică, Mihai Mereuță, Dorel Vișan, Horațiu Mălăele.

Ziua Farselor, fără supărare!

Alcătuită din două părți (prima are 65 de minute, iar cea de-a doua 61 de minute), pelicula s-a bucurat de un real succes în acele vremuri. Premiera a avut loc în 11 martie 1974.

Pentru modul în care au contribuit la promovarea comediei cinematografice la noi în țară, scenariștii Geo Saizescu și Dumitru Radu Popescu au primit în același an Premiul special al juriului Asociației Cineaștilor din România.

Realizat într-un cadru pitoresc, în județul Vâlcea, filmul aduce în lumină agilitatea cu care Păcală scapă teafăr din situații critice, precum și modul în care el îi ia peste picior pe oamenii răi și necinstiți.

„Păcală”, un film care a depășit așteptările

Cum s-a „născut” Păcală...

Mirificul Păcală, renumit pentru umorul și naivitatea sa, este personajul folcloric al unor întâmplări pline de haz, care au fost prelucrate de-a lungul timpului de scriitori români precum Petre Dulfu („Isprăvile lui Păcală”), Ion Creangă („Păcală”), Ioan Slavici („Păcală în satul lui”). În cinematografie, primele apariții ale lui Păcală au fost sub forma desenelor animate. Filmul de animație „Păcală în lună”, realizat de Aurel Petrescu, s-a lansat în urmă cu aproape un secol, la 4 aprilie 1920.

Păcălici, urmașul lui Păcală

Povestea lui Păcală a avut o continuare pe ecrane după mai bine de trei decenii. „Păcală se întoarce”, film de comedie regizat de același Geo Saizescu și lansat în 9 iunie 2006, îl are în prim-plan pe... Păcălici, fiul lui Păcală. La rându-i, tânărul Păcălici (interpretat de Denis Ștefan) umblă prin lumea largă și ironizează prostia și răutatea omenească.

Păcală - simbolul păcălelilor la români

- În urma unor statistici realizate de Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film din România și comunicate publicului în 2006, filmul Păcală s-a situat pe locul secund în ierarhia celor mai vizionate filme românești din toate timpurile! Aproape 15 milioane de spectatori au luat calea cinematografelor din România pentru a-l vedea pe Păcală pe marile ecrane!

- Filmările s-au derulat în mai multe serii. Startul lor s-a dat la 7 august 1972, dar, după 20 de zile au fost întrerupte din cauza ploilor abundente, spre exasperarea regizorului Geo Saizescu, care-și amintea că actorii și alți membri ai echipei de filmare își găsiseră alte „îndeletniciri” de moment: „A plouat continuu, iar mulți au petrecut jucând jocuri jucăușe pe bani prin camerele hotelului, de nu știam de unde pe care să-i mai adun!”...

- Cum în România nu exista pe atunci o tehnică specială pentru realizarea trucajelor cinematografice, o parte din filmările combinate s-au realizat la Kiev. Într-o zi, actorul Sebastian Papaiani, care-l juca pe Păcală inclusiv în scena în care acesta era adus în „zbor” de o barză, a fost suspendat la o înălțime de 15 metri și uitat acolo pentru o oră și jumătate de tehnicieni, care plecaseră, în grup, în pauza de masă, la ora 13:00 fix!

- Cheltuielile filmului au ajuns la suma totală de 7.581.000 de lei. Actorului principal i-au revenit 26.000 de lei, deși în acte apărea că Sebastian Papaiani ar fi fost remunerat cu 40.000 de lei!

- Coloana sonoră a filmului a fost presărată cu cântece despre Păcală interpretate de Tudor Gheorghe.

Replici din film, „marca Păcală”...

  • „N-ai cumva o picătură de apă? Că mi-e foame de n-am unde dormi la noapte!”
  • „Ăsta-s eu și n-ai ce-mi face! Zi-mi Păcală și dă-mi pace!”
  • „De-aș mai trage câte am tras, de păcăleli nu mă las... să știu că pier într-un ceas!”

Referințe

wikipedia.org

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept