31 ianuarie 2010

Avatar trece pragul psihologic al încasărilor

DivertismentMonica

Avatar, mai mult decât Titanic

Lansat în Londra, la finalul anului 2009, Avatar nu a avut nevoie de foarte mult timp pentru a rupe bariera încasărilor maxime din industria filmului. James Cameron și-a bătut propriul record, pe care îl stabilise 12 ani mai devreme, cu Titanic. La 31 ianuarie 2010, Avatar atingea cifra impresionantă de 2,7 miliarde de dolari, bani plătiți de fanii din lumea întreagă pentru a intra în sala de cinematograf să vizioneze filmul. Titanic obținuse, din vânzarea biletelor, „numai” 2,2 miliarde de dolari. Subiectul, mesajul și efectele speciale au propulsat Avatar în topul preferințelor publicului și Academiei Americane de Film, care l-a recompensat cu trei premii Oscar.

Avatarurile financiare ale industriei cinematografice

Filmele generează venituri din mai multe surse: biletele de intrare la cinema, vizionările la domiciliu, drepturi de televizare și produse personalizate. Cea mai importantă evaluare a succesului o constituie, însă, încasările din bilete.

În secolul XXI, producții precum filmele din seria Harry Potter, cele realizate de Peter Jackson, de la The Lord of the Rings la The Hobbit au fost mari succese de casă, în timp ce Jurassic Park, Transformers și Pirații din Caraibe au avut încasări foarte mari din produsele personalizate.

Povestea lui Bilbo Baggins, un hobbit de treabăThe Hobbit este o carte pentru copiii mici și mari, o poveste care a încântat multe generații și a fost povestită pe scenă, pe ecran, la radio sau în scris.

Modelul super-eroului e încă la mare preț, Batman și Superman, împreună cu rudele lor, X-Man sau Spider Man, având, sub diversele lor forme, mare lipici la public. Există formule vechi, precum Star Wars, care încă generează profituri mari din toată industria asociată, iar ecranizările lansate periodic sunt din start plasate sub o zodie norocoasă. Pixar sau Walt Disney Studios au găsit, de asemenea, modalități creative de a păstra filmele de animație (The Lion King, Toy Story etc) în fruntea clasamentelor financiare din lumea filmului.

James Cameron pe platourile de filmare (sursă imagine)

Singurele filme din topul celor mai bine cotate, care nu se încadrează în tiparele unor serii sau figuri legendare sunt Avatar și Titanic, ambele regizate de James Cameron.

Cu cele 2,7 miliarde de dolari încasate în lumea întreagă, Avatar este considerat numărul 1 în topul succesului. Pe lângă această sumă, filmul a mai câștigat 345 milioane dolari din vânzările de DVD-uri și unități Blu-ray. Titanic, locul doi, vine tare din urmă, compensând cele 2,2 milioane de dolari primite la intrarea în cinema cu cele 1,2 miliarde primite din vânzări și închirieri pentru vizionarea la domiciliu. Dacă socotim toate sursele de venit adunate, cele două sunt acum aproximativ la egalitate, însă Avatar e mai tânăr, așadar se mai poate încă revanșa. 

Avatar a fost oricum pe plus, având în vedere că investiția inițială în realizarea sa a fost calculată undeva în jur de 300 de milioane de dolari și ceva mărunțiș de 100 de milioane pentru promovare.

Avataruri de staruri

Povestea Avatarului a început 1994, când Cameron a schițat pe 80 de pagini viitoarea poveste a filmului. Planul era ca filmările să înceapă după ce regizorul punea punct producției Titanic aflată în plină desfășurare, astfel încât premiera la Avatar să aibă loc în 1999. Din păcate / fericire, tehnologia necesară efectelor de secol XXII (când se derulează acțiunea filmului) nu ținea pasul cu viziunea sa regizorală, iar Cameron a hotărât să mai aștepte. Răbdarea e de aur și i-a permis câțiva ani mai târziu să profite din plin de noile tehnologii de filmare, de proiecțiile 3D și 4D, care au teleportat publicul într-un viitor credibil. În așteptarea progresului tehnologic, Cameron a început să lucreze la scenariu și limbaj.

J. K. Rowling și personajele sale vrăjiteHarry Potter, micul vrăjitor plin de curaj, bun prieten și suflet sensibil a creat o adevărată legendă în literatură și pe ecane

Acțiunea e plasată în mijlocul secolului XXII, când oamenii colonizează Pandora, un satelit paradisiac al unui corp ceresc uriaș, alcătuit din gaz, în sistemul stelar Alpha Centauri. Obiectivul îl reprezintă exploatarea minereului numit unobtanium, un super conductor cu temperatură normală. Așa cum s-a întâmplat adesea în istoria omenirii, civilizația care vine, amenință să o distrugă pe cea care deja locuiește acolo, în cazul nostru, tribul local Na'vi. De altfel, Cameron a mărturisit că ideea filmului s-a conturat mai clar vizionând filmul de animația Pocahontas, în care cuceritorii albi fac cam același lucru cu triburile indigene din America. Na'vi sunt, în film, o specie de umanoizi, băștinași de pe Pandora. Limba Na'vi a fost inventată de la zero, special pentru film, de către lingvistul Dr. Paul R. Frommer. Solicitarea lui Cameron a fost să creeze un limbaj care să poată fi pronunțat cu ușurință de actori, dar să nu semene cu nicio limbă vorbită pe Terra. Frommer a creat aproximantiv 1.000 de cuvinte pentru limba Na'vi.

Lista cu expresii în limba Na”vi (sursă imagine)

James Cameron și-a dat seama că tehnologia a ajuns unde visa el, văzându-l pe Gollum, în Stăpânul inelelor: Cele două turnuri, în 2002. Înainte de a-i împrieteni pe actori cu tehnica, s-a gândit să îi împrietenească cu natura, pentru a intra în feeling-ul populației environment friendly de pe Pandora. Așadar, a dus întreaga echipă în Hawaii, unde au petrecut zile întregi făcând trekking prin junglă și trăind la fel ca triburile autohtone, din vânătoare și pescuit, construindu-și adăposturi, ca să realizeze ce va să zică viața pe Pandora.

Ultimul indian sălbatic din America de NordIshi, ultimul indian nativ de pe teritoriul american, găsit în California, a dovedit că civilizația e mult mai sălbatică decât tradiția

Actrita Zoe Saldana

Zoe Saldana s-a îmbrăcat chiar ca un luptător în aceste expediții, completându-și ținuta cu o coadă de extraterestru, ca simbol pentru cea pe care personajul ei (Neytiri) o va avea în film. Aventura era, totuși, programată să se desfășoare în timpul zilei, noaptea, echipa revenea la civilizație și dormea la un hotel Four Seasons. Procentul de acțiune s-a schimbat în timpul filmărilor, doar 40% din scene fiind filmări live, restul de 60% fiind imagini generate pe computer.

Titlul filmului face referire la un corpul unui băștinaș Na'vi, creat genetic, pe care este altoită mintea unui pământean, pentru a servi ca mijlocitor în relația cu locuitorii Pandorei. Termenul „avatar” este cuvântul sanscrit pentru „încarnare”. Este utilizat adesea în scripturile hinduse, pentru a numi încarnările divinității în formă umană.

James Cameron a reușit, într-un mod de-a dreptul divin, să „încarneze” o civilizație care poate exista sau nu undeva în Univers.

Planeta Pandora (sursă imagine)

Ne place să credem că evoluția înseamnă apropierea de natură și de adevărurile fundamentale și că trecerea noastră prin existență nu se pierde atâta timp cât copacii ne păstrează amintirile. Așteptăm continuarea poveștii în Avatar 2, care urmează să aibă premiera în decembrie 2018 și producțiile care vor urma, programate pentru 2020, 2022 și 2023.

Referințe:

wikipedia.org kickassfacts.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept