28 august 1986

Steaua Tinei Turner este dezvelită la Hollywood

DivertismentMonica

O artistă pe picioarele ei

Întodeauna am avut picioare lungi. Când eram tânără, mă tot întrebam, oare de ce arăt ca un ponei?” mărturisea Tina Turner. Însă, spre deosbire de multe4 starlete care apar și dispar pentru că singurul lor merit este reprezentat de lungimea picioarelor, Tina venea la pachet cu o voce inconfundabilă și cu o prezență scenică debordând de energie și talent. Așa că picioarele, împreună cu celelalte calități au purtat-o până pe celebra Walk of Fame din Hollywood, unde, la 28 august 1986, artista primea recunoașterea cuvenită, prin dezvelirea stelei care purta numele ei. Cât despre picioare, acestea ar merita propria lor stea, dacă luăm în calcul și opinia fostului președinte american, George W. Bush. Acesta afirma, în 2005, atunci când Tina a fost recompensată cu Kennedy Center Honors Award că regina rock-and-roll-ului are „cele mai faimoase picioare din show-bizz”.

Kings of Rhythm meet Queen of music

Anna Mae Bullock, care va deveni Tina Turner, a venit pe lume în data de 26 noiembrie 1939, în Nutbush, Tennessee. Dacă vă sună cunoscut numele, e pentru că a dat titlul uneia dintre cele mai cunoscute piese ale sale, Nutbush City Limits, compuse de Tina în 1973. Părinții ei, agricultori modești, s-au despărțit, iar cele două fetițe ale cuplului au rămas în grija bunicii. În anii 1950, Tina s-a mutat la St. Louis, Missouri, unde a descoperit lumea R&B, petrecând mult timp la Clubul Manhattan. Acolo l-a întâlnit pe cel care avea să o lanseze în carieră și să îi devină soț, un pionier al rock-and-roll-ului, Ike Turner. Ike susținea frecvent concerte la club, cu trupa de atunci, The Kings of Rhythm. Tina li s-a alăturat curând, devenind rapid punctul de atracție ale reprezentanțiilor.

Rock&Roll Hall of Fame, locul unde muzica aduce oamenii împreunăRock & Roll Hall of Fame e un spațiu dedicat muzicii și idolilor pe care aceasta îi produce, dar și un loc al înțelegerii universale prin artă.

În 1960, grupul a trebuit să înregistreze o piesă intitulată A Fool in Love, însă vocalul nu a reușit să ajungă în timp util. Tina era acolo și a intrat în studio arătând ce putea și putea mult. Înregistrarea a fost trimisă unui radio New York, fiind lansat sub brandul „Ike and Tina Turner”. A ajuns rapid pe locul doi în topurile R&B și a intrat pe poziții de vârf și în clasamentele de muzică pop. Aproape peste noapte, grupul era deja angajat în turnee, devenind rapid cunoscut pentru prestațiile electrizante. Ike a fost cel care a creat imaginea de scenă cu care Tina a cucerit publicul, cu ținute extragavante, care îi puneau în evidență silueta și, în special vestitele picioare. Grupul a știut să profite de succesul obținut cu A Fool in Love, venind tare din urmă cu o serie de alte single-uri, printre care It's Gonna Work Out Fine, Poor Fool și Tra La La La La. Cei doi au încercat să transfere succesul de pe scenă în viața privată și s-au căsătorit în 1962, la Tijuana, în Mexic. După doi ani se năștea fiul lor, Ronnie. În total, cuplul a avut patru copii, unul dintr-o relație anterioară a Tinei și alții doi din partea lui Ike. Cu toate acestea, nu se poate spune că mariajul a fost unul fericit, Ike dovedindu-se un soț gelos, posesiv și chiar abuziv.

Ike și Tina Turner în 1972 (sursă imagine)

Până una-alta, parteneriatul artistic mergea strună. În 1966, succesul lor a urca pe noi culmi, odată cu înregistrarea albumului River Deep, Mountain High, cu celebrul producător Phil Spector. Piesa care a dat titlul albumului nu a avut mare priză la publicul amercian, în schimb a urcat pe locul 5 în topurile britanice. După trei ani, erau din nou în turneu, de această dată cântând în deschiderea concertelor celor de la The Rolling Stones, lărgindu-și semnificativ popularitatea și numărul de admiratori. Tina afirma ulterior că Mick Jagger i-a copiat mișcările pe scenă.

Eric Clapton, singurul muzician cu trei locuri în Rock and Roll Hall of FameEric Clapton, de la cântăreț ambulant pe străzile londoneze, la 18 premii Grammy, de la Layla la Tears in Heaven, un drum până la stele și înapoi pe scenă

Anul 1971 a marcat un adevărat punct culminat prin lansarea albumului Workin” Together, care conținea cel mai mare hit al Tinei din toate timpurile. Proud Mary era un remake al piesei lansate de Creedence Clearwater Revival, care a ajuns pe locul patru în America și a fost răsplătită cu un premiu Grammy.

Duetul Tina & Ike au mai intrat o dată în top 5 al preferințelor engleze, cu hitul din 1973, Nutbush City Limits, un amestec rock-country-soul, o poveste inspirată de elemente reale din viața artistei. Apoi, în 1975, Tina a ajuns pe marile ecrane, având rolul Acid Queen jucând în pelicula Who's Tommy.

Jerry Lee Lewis și credința în rock'n'rollJerry Lee Lewis, unul din pionierii rock’n’roll, a avut parte de o educație religioasă rigidă, fiind tot timpul într-o luptă între credință și muzică

Pe cont propriu

Succesul din muzică nu se regăsea și în mariajul cuplului Tina și Ike. După mai mulți ani, ea avea să dezvăluie că Ike era agresiv, inclusiv fizic. La mijlocul anilor 1970, cuplul s-a separat atât în viața personală, cât și în cea profesională, după o altercație avută la Dallas, în timpul căreia Tina a ripostat la violențele soțului. În 1978, erau deja oficial divorțați, artista motivându-și decizia cu frecventele infidelități ale lui Ike și consumul lui excesiv de alcool și droguri, pe lângă abuzurile corporale.

Tina Turner și Mick Jagger într-un duet, în timpul concertului LiveAid din anul 1985 (sursă imagine)

Își va aminti în cartea sa autobiografică momentul în care l-a părăsit pe Ike având doar „36 de cenți și o carte de credit pentru benzină”. Pentru a se întreține, pe ea și pe copii, a recurs uneori, la programul de asistență socială și s-a angajat ca menajeră. A continuat să cânte în localuri modeste și a înregistrat voci pentru piesele altor artiști, fără a înregistra succese notabile.

Queen, un regal muzical nemuritorÎn 1985, la mega-concertul Live Aid, trupa Queen a dovedit că sunt suverani peste muzică și sufletele zecilor de mii de oameni care au venit pe stadionul Wembley

Private Dancer

In 1983, în sfârșit, cariera ei a primit impulsul pe care îl merita, atunci când a ieșit cu un remake ale piesei lui Al Green, Let's Stay Together. Cu ajutorul materialului video, în care apărea într-o ținută sexi, alături de două dansatoare, Tina a ajuns în top 5 al clasamentelor R&B și numărul 10 al topului din Marea Britanie. Anul următor a marcat succesul său exploziv cu îndelung așteptatul album solo, Private Dancer, primit cu brațele deschise de critici și de public. Albumul a câștigat patru premii Grammy și s-a vândut în peste 20 de milioane de exemplare.

Private Dancer era un pachet formidabil de single-uri memorabile, dintre care „What's Love Got to Do With It” a ajuns no. 1 în topurile americane și a câștigat premiul Grammy pentru piesa anului. Atât piesa care a dat titlul albumului cât și „Better Be Good to Me” au ajuns și ele printre primele 10 din clasament. Tina era deja o femeie matură, de peste 40 de ani, care devenea tot mai cunoscută și apreciată pentru spectacolele ei pline de energie, vocea cu un timbru special și ținutele ei extravagante. În 1984, era cea mai în vârstă artistă care avea un hit de number one în Statele Unite.

Postul MTV, liderul culturii pop, pentru adolescenți și tineriCând John Lack anunța lansarea canalului MTV, sub zodia rock and roll nu se gândea că asistă la nașterea unui gigant care va deveni postul TV numărul 1 al planetei

În 1985, a revenit pe marile ecrane, jucând alături de Mel Gibson în Mad Max, semnând și una din piesele simbol ale coloanei sonore, devenită hit, We Don't Need Another Hero. Anul următor și-a publicat povestea intitulată concis I, Tina. Cartea va fi ecranizată în 1993, purtând un alt nume semnificativ pentru cariera artistei, What's Love Got to Do with It.

Tina Tuner și Mel Gibson în Mad Max: Cupola Tunetului (1985) (sursă imagine)

Break Every Rule, al doilea album solo, a fost, de asemenea, bine clasat în topuri. Anii care au urmat i-au adus noi premii, piese și albume precum Wildest Dreams (1996) și Twenty Four Seven (1999). Și-a pus amprenta vocală pe coloana sonoră a unor pelicule celebre: Goldeneye și The Lion King 2.

Wildest Dreams

După despărțirea de Ike, Tina nu s-a mai implicat într-o relație serioasă, până în 1985, când a întâlnit un producător german, cu 17 ani mai tânăr ca ea, pe nume Erwin Bach, în timp ce era pe Aeroportul Heathrow. După o serie de întâlniri, au decis să se mute împreună, la Köln. În 2013, când Tina avea 73 de ani, au anunțat că s-au logodit și urmează să se căsătorească. Ceremonia a avut loc în Zurich, la câteva luni după ca artista a primit cetățenia elvețiană.

Tina Turner și Erwin Bach, un cuplu fericit (sursă imagine)

Spre deosebire de alte cupluri din show-biz, Tina și iubitul ei au avut o relație îndelungată și, se pare, fericită. Asta în ciuda faptului că nu admiratorii îi lipseau cântăreței. Se spune că însuși David Bowie, în timp ce dansa cu ea pe celebra lor piesă Tonight, ar fi cerut-o de soție.

Tina Turner e o prezență remarcabilă pe scena lumii, având la activ mai multe realizări notabile. Turneul ei, Break Every Rule, din 2008, a înregistrat cel mai mare număr de spectatori plătitori la un concert solo: 184.000 de oameni au venit pe stadionul Maracana din Rio de Janeiro, pentru a o admira. Tot la capitolul performanțe, merită menționat al ei „Tina! 50th Anniversary Tour”, unul din cele mai bine vândute spectacole ale anilor 2008-2009. A anunțat că acesta va fi turneul ei de adio și că se va retrage din viața muzicală. A mai avut apariții remarcabile la anumite evenimente și chiar una pe coperta ediției olandeze a revistei Vogue. Este singura cântăreață care are propria ei autostradă, de fapt, una care îi poartă numele. The Tennessee State Route 19, între Brownsville și Nutbush a fost botezată Tina Turner Highway, în 2001.

Tina! 50th Anniversary Tour (sursă imagine: Tina Turner Blog)

Toată această viață tumultuoasă s-a derulat sub umbrela zen a religiei la care a trecut Tina încă din anii 1970. Un prieten a introdus-o în tainele budismului Nichiren Shoshu, care a ajutat-o să își găsească pacea și echilibrul. Azi, ea este adepta învățăturilor promovate de The Soka Gakkai International, cea mai largă organizație budistă, cu 12 milioane de practicanți.

Buddha, un lider spiritual universalGautama Buddha a oferit discipolilor săi și lumii un cod de conduită morală, care se regăsește în toate religiile și care poate oferi calea spre redescoperirea valorilor umane

Tina Turner a colaborat cu muzicienii Regula Curti și Dechen Shak-Dagsay, pentru înregistrarea unor materiale cu mesaj spiritual: Beyond: Buddhist and Christian Prayers, în 2010, Children Beyond (2011) și Love Within (2014). „Experiența de a cânta și a ne ruga împreună, ne ajută să ne conectăm profund la nivel emoțional, într-un spațiu al iubirii și respectului, unde problemele și diferențele materiale nu mai contează” declara Tina Turner într-un interviu acorda revistei Billboard.

Referințe:

telegraph.co.uk ppcorn.com biography.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept