13 iulie 1985

Queen domnește pe scena concertului Live Aid

DivertismentMonica

The show must go on

Există momente memorabile, care au marcat definitiv istoria muzicii. Unul dintre acestea este concertul Live Aid, din data de 13 iulie 1985, care a fost urmărit de un număr record de telespectatori: 1,9 milioane de oameni. Nici cei care au avut privilegiul de a se afla pe stadionul Wembley, privind în direct show-ul, nu au fost puțini: 72.000 de fani au asistat fascinați la evoluția explozivă a trupei Queen, cu un Freddie Mercury într-o formă de zile mari. Întreaga suflare a cântat, a aplaudat și a respirat în ritmurile acestui „regal” artistic. Organizatorii spectacolului, Bob Geldof și Midge Ure, alți muzicieni precum Elton John, Cliff Richard sau Dave Grohl, jurnaliștii acreditați de BBC, CNN, Rolling Stone, MTV, The Telegraph, printre alții, au tras o concluzie la unison: Queen a fost regina serii! Un sondaj de opinie din anul 2015 situa prestația trupei britanice pe primul loc al celor mai grozave apariții live din toate timpurile. Vocea lui Freddie, pătrunzătoare, unică, pe deplin pusă în valoare prin interpretarea a cappella din timpul spectacolului, a devenit cunoscută sub denumirea de „The Note Heard Round the World” (Nota muzicală ce a fost auzită în întreaga lume).

Killer Queen

Live Aid a fost un concert-duplex dedicat strângerii de fonduri pentru a eradica foametea din Etiopia. Cei mai mari artiști ai momentului au luat parte la spectacolele organizate concomitent pe stadionul Wembley din Londra și pe stadionul John F. Kennedy din Philadelphia, Pennsylvania.

Ed Sheeran, sfătuit de Elton John, cucerește lumea și topurile muzicaleEd Sheeran a devenit un fenomen al muzicii pop, reușind să umple stadionul Wembley cu 90.000 de oameni, înarmat doar cu chitara și vocea sa

Cei de la Queen nu se numărau neapărat printre favoriții cursei către succes care se derula pe scena engleză de la Live Aid, în 13 iulie 1985. După triumful adus de A Night at the Opera, în 1975 și discurile diverse din punct de vedere stilistic, care au urmat, părea că trupa britanică nu luase un start foarte bun în deceniul 8 al secolului XX. Apariția lor era programată după ce mult mai actualii U2 arătaseră ce va să zică vrăjirea audienței, încununînd-și recitalul cu o versiune de 12 minute a piesei Bad. Responsabilitatea care apăsa pe umerii colegilor lui Freddie era amplificată și de numele sonore care urmau să apară după ei: David Bowie, The Who și Elton John. Evenimentele Live Aid din aceeași zi ofereau publicului delicatese sonore de mare clasă, de la Dire Straits (foarte pe val după succesul cu „Money for Nothing”), până la Paul McCartney, Sting și Phil Collins.

Atunci, s-a produs un miracol, al cărui merit, chitaristul Brian May i-l atribuie, în mare măsură, lui Freddie Mercury. Trupa, completată de basistul John Deacon și tobarul Roger Taylor a trecut printr-o uluitoare renaștere artistică, derulată chiar acolo, în fața publicului. Și-au reafirmat valoarea, într-o explozie de energie și talent, care a captivat întreaga audiență.

A fost clar meritul lui Freddie”, spunea May într-un interviu recent. „Noi, ceilalți am cântat bine, dar Freddie a ieșit acolo în față și a dus totul la un alt nivel.

Bilet concert Live Aid 1985

Queen a oferit emoție cât pentru un întreg concert, în minutele petrecute pe scenă. Bohemian Rhapsody, Radio Ga Ga, Hammer to Fall (cel mai nou single), Crazy Little Thing Called Love și, la final, We Will Rock Yo și We Are the Champions au explodat în arenă, revărsând muzică și energie pură peste toți cei prezenți. „A fost”, spune May, „cea mai frumoasă zi din viața noastră.

Freddie părea să fie peste tot: la pian, dând tonul pentru Bohemian Rhapsody, mărșăluind cu suportul special de microfon pe ritmul de la Radio Ga Ga, însoțit de aplauzele întregului stadion, trecând de la șoaptă la tunet cu impresionantul său registru vocal de 4 octave și cu prezența scenică de neegalat. Era virtuozitate și originalitate în tot ceea ce s-a întâmplat atunci. Unele trupe sau artiști erau buni în mod previzibil. Queen și Freddie Mercury au fost excepționali, într-un mod la care nimeni nu se aștepta.

Honda FCX Clarity - o gură de hidrogen pentru mediul înconjurătorHonda FCX Clarity, o mașină care merge cu aer, alimentată de celule cu hidrogen, care produc energie electrică nepoluantă, un pas spre un viitor mai verde

În timp, performanța lor de atunci a continuat să câștige în celebritate. „Fiecare trupă ar trebui să studieze apariția celor de la Queen la Live Aid”, susținea entuziasmat Dave Grohl. „Doar dacă știi cum să depășești barierele, poți păși pe urmele lui Freddie Mercury. Îl consider cel mai mare artist care a stat vreodată în fruntea unui band pe scenă.

They Are the Champions

La 20 de ani după ce a dominat scena de la Live Aid și la 14 ani după ce Freddie a trecut în neființă, Queen a fost desemnată cea mai iubită trupă britanică din istorie. Conform celor de la Guinness Book of British Hit Singles and Albums, piesele formației au petrecut 1.322 de săptămâni în topuri, comparativ cu cei de la The Beatles, care dețin o prezență de 1.293 de săptămâni în clasamentele muzicale.

Queen

Legendari, controversați, adorați, criticați dar, peste toate, iubiți, cei patru muzicieni au format un careu de ași care a câștigat pariul cu istoria muzicală. Brian May, Roger Taylor, John Deacon și Freddie Mercury și-au unit talentul și pasiunea în 1970 și le suntem recunoscători pentru asta.

Queen s-a născut dintr-un zâmbet, la propriu. O parte din muzicienii care au compus trupa, adică Brian May și Roger Taylor făceau anterior parte dintr-o formație numită Smile. Vocal și basist era Tim Staffel care, deși nu a făcut parte din Queen a avut o contribuție decisivă, prezentându-l colegilor săi pe Farookh Bulsara, mai cunoscut pe numele de scenă, Freddie Mercury. Tim dorea să se reprofileze, așa că l-a introdus pe Freddie ca pe un posibil înlocuitor. John Deacon s-a alăturat echipei în scurt timp, iar la insistențele lui Freddie, își vor schimba numele în Queen. Știa, desigur, că o trupă masculină cu acest nume va stârni controverse, însă a vrut să transmită ideea de forță, prestanță și, în stilul caracteristic, să sfideze prejudecățile.

Spargerea tiparelor a devenit o caracteristică pentru Queen. Contrar părerii generale, că starurile rock nu au nevoie de prea multă școală, toți membrii formației (cu excepția lui Freddie) dețin diplome universitare. Roger Taylor era pe punctul de a-și începe cariera de stomatolog atunci când s-a alăturat trupei. John Deacon era un foarte priceput inginer, specializat în electricitate, care și-a folosit cunoștințele pentru a crea vestitul Deacy Amp. Brian May este doctor în astro-fizică și s-a întors la cariera academică în anii 2000, fiind cooptat și în conducerea Universității John Moores din Liverpool între 2008 și 2013.

Queen

Ca orice monarh care se respectă, Queen are și un blazon, creat de Freddie Mercury, foarte talentat și la capitolul design. Deși afirma că nu prea crede în astrologie, Mercury a folosit totuși, simbolistica horoscopului pentru a include în logo câte ceva pentru fiecare membru. Cei doi lei de o parte și de alta a coroanei sunt dedicați lui Roger și John, ambii născuți în această zodie, crabul este pentru Brian, născut în Rac, iar cele două zâne semnifică zodia Fecioarei, sub semnul căreia a venit Freddie pe lume. Peste întregul logo tronează o pasăre Phoenix, animalul mitologic care întruchipează lanțul continuu al vieții, morții și renașterii. Ulterior, a devenit sigla Mercury Phoenix Trust, o organizație caritabilă pentru cei afectați de virusul HIV, înființată după moartea lui Freddie.

We Will Rock You

Ca și pasărea Phoenix, Queen va rămâne o trupă vie pentru totdeauna în sufletul milioanelor de fani și asta pentru că au avut ceva important de spus în ceea ce înseamnă lumea bună a muzicii. În 2002, piesa lor, Bohemian Rhapsody a fost votată cea mai iubită piesă britanică din toate timpurile, intrând ulterior și în Grammy Hall of Fame. Mulți consideră și video-ul piesei ca fiind absolut revoluționar, deschizător de drumuri pentru modul de a face cunoscută muzica publicului larg. Istoricul rock Paul Fowles afirmă că „Bohemian Rapsody este primul hit global, pentru care formatul video a fost fundamental în strategia de marketing”. Se spune chiar că a dat startul erei MTV. Apariția lor la Live Aid este cotată ca cea mai bună prestație live din toate timpurile.

In 2006, albumul lor, Greatest Hits, a fost cel mai bine vândut din întreaga discografie engleză a tuturor perioadelor, cu 5.407.587 de copii cumpărate, mai mult cu 604.295 de bucăți față de locul 2 ocupat de Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band a celor de la The Beatles. În 2007, ascultătorii postului BBC au ales Queen ca cea mai mare trupă britanică din istorie. Pe bună dreptate. Inclusă în Rock and Roll Hall of Fame, în 2001, este singura trupă al cărei fiecare membru a compus mai multe piese care au ocupat locul 1 în topuri și toți își au locul în Songwriters Hall of Fame. În 2009, We Will Rock You și We Are the Champions fac parte din Grammy Hall of Fame, iar cea de-a doua a fost aleasă ca cea mai apreciată piesă din întreaga lume. In 2012, cititorii publicației Gigwise au optat pentru Queen atunci când li s-a cerut să numească cea mai bună trupă a ultimilor 60 de ani. Pentru ei și muzica lor, întotdeauna vom spune: „The show must go on!”.

Referințe:

ultimateclassicrock.com ohfact.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept