01 august 1981

se lansează MTV

DivertismentMonica

Rock and roll

La 1 august 1981, MTV: Music Television este în aer, la propriu, începându-și transmisia cu cuvintele unuia dintre cei care au pus umărul la materializarea proiectului, John Lack: „Ladies and gentlemen, rock and roll!”. La ora 12:01 piesa celor de la The Buggles, Video Killed the Radio Star a devenit, într-un mod cât se poate de adaptat contextului, primul video difuzat de MTV. Trupa a ajuns celebră, la fel ca și postul TV la nașterea căruia a asistat. Disponibil inițial doar pentru anumite zone din New Jersey, MTV a revoluționat industria muzicală. Astăzi, binecunoscutul canal de televiziune reprezintă una din cele mai influente surse ale culturii pop și de divertisment din întreaga lume.

Nașterea unui star

Pe vremea când Ronald Reagan era în primele luni ale mandatului, Bill Gates mai avea de lucru până să își facă primul miliard, iar televiziunile prin cablu se lăudau cu o ofertă nemaiauzită de vreo 20 de posturi TV, nu exista un canal dedicat exclusiv muzicii și majoritatea oamenilor considerau că e ok așa. Existau, însă, și câteva persoane care erau de altă părere. Aceștia lucrau în cadrul Warner-Amex Satellite Entertainment, o asociere între Warner Communications Incorporated și American Express. Președintele acestei organizații era Jack Schneider, o legendă a televiziunii, având în spate o lungă carieră la CBS Broadcast Group. Schneider era secondat de vice-președintele în vârstă de numai 33 de ani, John Lack. Acesta se mândrea cu locul său de naștere, Manhattan, și se prezenta ca un adept convins al stilului rock and roll, om de radio care muncise pentru emisiunile de știri ale CBS. Cel de-al treilea membru al triumviratului era șeful departamentului de vânzări și marketing, Bob McGroarty, tot din pepiniera CBS Radio.

Baird aduce culoare pe micile ecrane ale televiziuniiPrima transmisiune TV color a fost realizată de un inventator scoțian, John Logie Baird, părintele televiziunii HD și echipamentelor de înregistrare video

Împreună, Schneider, Lack și McGroarty au coordonat crearea a două entități media majore: The Movie Channel, primul serviciu TV care difuza filme non-stop și Nickelodeon, reprezentând debutul timid al canalelor dedicate copiilor. Mai aveau și alte proiecte mai mici în portofoliu și se aflau permanent în căutarea unor inovații și programe ieftine și bune, care puteau fi furnizate televiziunilor prin cablu. Succesul le-a bătut la ușă în vara anului 1979, în persoana lui Jac Holzman, fondatorul Elektra Records, care i-a adus lui John Lack niște casete video spre vizionare. Acesta și-a dat seama imediat de impactul mult mai puternic pe care imaginea, asociată sunetului îl putea avea asupra publicului. Și-a convocat rapid colegii pentru a le prezenta noua idee.

John Lack își amintește: „Prima întrebare a lui Schneider a fost - Ce te face să crezi că oamenii se vor uita de mai multe ori la aceste video-uri? I-am răspuns - pentru că atunci când asculți muzică, prima oară faci doar cunoștință cu melodia. A doua oară, ajungi să te familiarizezi cu ea. A treia, a patra, a cincea și a șasea oară te gândești că e o piesă grozavă. Dar numai când o asculți pentru a o suta oară se fac toate legăturile la tine în cap și o simți cu adevărat. Dacă ne facem treaba ca lumea și video-urile vor fi ca niște filmulețe dublate de muzică și poezie, totul va deveni mult mai atractiv”. John Lack nu s-a înșelat și proiectul MTV a devenit unul din cele mai notabile succese ale show-biz-ului.

Video games

Secvența originală prin care era deschis programul MTV a fost preluată din fimări efectuate în timpul lansărilor spațiale ale navetelor Columbia și Apollo 11. Aceste imagini au fost utilizate până 1986, când eșecul tragic al lansării navei Challenger i-a determinat pe realizatori să renunțe la ele. Tot pe linia cosmică, inițial se dorise ca sloganul postului MTV să fie replica celebră a Neil Armstrong: „Un pas mic pentru om, un salt uriaș pentru omenire”. Problemele legate de obținerea drepturilor de utilizare pentru această expresie au făcut ca planul să fie abandonat în favoarea expresiei devenite extrem de populare „Ladies and gentleman, rock and roll!”

Primii astronauți pun piciorul pe LunăLa 20 iulie 1969, Neil Armstrong, comandantul misiunii Apollo 11, punea în premieră piciorul pe solul lunar, deschizând noi porți către Univers pentru întreaga omenire

Muzica pentru partea de debut a programului a fost scrisă de Jonathan Elias, același personaj care a compus tema sonoră a studiourilor Columbia Pictures sau gingle-ul Yahoo!

În copilăria MTV, 24 de ore pe zi erau dedicate difuzării de video-uri muzicale, sub ghidajul unor noi staruri ale micului ecran, cunoscuți ca video jockeys sau VJs. Înregistrările erau oferite gratis de studiouri. Pe măsură ce industria muzicală realiza valoarea MTV ca instrument de promovare, a început să producă video-uri din ce în ce mai elaborate și creative. Unii regizori celebri, precum Spike Jonze (Being John Malkovich, Three Kings) sau Michel Gondry (Eternal Sunshine of the Spotless Mind), au lucrat la realizarea de producții video muzicale de acest gen, înainte de a începe să facă filme artistice. În anii 1980, vedete ca Madonna, Michael Jackson, Prince și Duran Duran au devenit faimoase datorită difuzării pieselor lor în heavy rotation la MTV.

Artistul care nu s-a dat PRINCE de Casa de discuri Warner BrosPrince, un muzician care și-a transformat numele în simbol și piesele în capodopere, a dat o lecție de independență pentru întreaga lume artistică

La finalul decadei '80, MTV, destinat inițial adulților și-a reorientat targetul către adolescenți și cei foarte tineri. Astfel, a început difuzarea unor programe non-muzicale, de tip reality show sau seriale, fapt ce a stârnit numeroase critici din partea fanilor sau a reprezentanților industriei muzicale. Însă popularitatea postului nu a avut de suferit, seriile de genul The Osbournes, Newlyweds: Nick and Jessica, Laguna Beach, My Super Sweet 16 sau The Hills fiind extrem de îndrăgite de junii telespectatori. Tot la MTV au debutat și personaje animate celebre ca Beavis și Butthead sau Celebrity Deathmatch. Emisiunile postului au început să acopere teme dintre cele mai diverse, de la știri și jocuri la campanii informative privitoare la vot sau sexul protejat.

Sărbătoarea de Crăciun, eveniment religios și comercialDe Crăciun, sărbătorim azi nașterea lui Isus Christos, însă, de-a lungul timpului, în această perioadă, au existat diverse obiceiuri și tradiții

In 1984, au fost lansate The MTV Music Video Awards (VMA), urmate, în 1992 de MTV Movie Awards. Unul dintre cele mai titrate clipuri la VMA rămâne cel al piesei lui Peter Gabriel, Sledgehammer. Acest video revoluționar ca și concept a luat acasă un număr record de nouă premii, a primit titlul de #1 music video și rămâne cel mai difuzat clip din istoria MTV.

Total Request Live (TRL) este emisiunea muzicală cu cea mai lungă perioadă de difuzare, din 1997, până în 2008. Ultima emisiune a fost marcată printr-o ediție specială, găzduită de Sway Calloway, având-o ca invitată pe Ariana Grande. La 18 aprilie 2017, MTV a anunțat că vor readuce pe ecrane TRL, începând din octombrie 2017.

Queen, un regal muzical nemuritorÎn 1985, la mega-concertul Live Aid, trupa Queen a dovedit că sunt suverani peste muzică și sufletele zecilor de mii de oameni care au venit pe stadionul Wembley

De la debutul din 1984 și până azi, MTV a crescut generații fascinate de emisiunile și muzica sa, rămânând în fruntea clasamentului celor mai influente instrumente mediatice ale culturii pop. Avem MTV Classic, Rocks, Hits, Dance sau Basic, cu câte ceva pentru toate gusturile. Premiile oferite dictează ierarhia artiștilor din muzică și film și construiește cariere și celebrități. MTV intră în peste 387 de milioane de locuințe, fiind postul TV cu cea mai mare acoperire de pe glob. Logo-ul său face parte din seria celor mai cunoscute simboluri, recunoscute în orice țară sau cultură. De la câteva video-uri vizionate la birou de o echipă de entuziașțti vizionari, la colosul media de azi, MTV a parcurs sinuosul drum al gloriei, cu toate pânzele sus.

Referințe:

history.com list25.com vanityfair.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept