15 noiembrie 1956

Elvis debutează în film

DivertismentMonica

Love him tender

Ca și cum nu ar fi rupt destule inimi de pe scenă, Elvis Presley continua să cucerească și de pe ecrane. În 15 noiembrie 1956, în sala Paramount Theater din New York, o provocare romantică este lansată fanelor din lumea întreagă: „Love Me Tender”. Ce-i drept, multe ar fi ridicat mănușa, visând să fie muzele Regelui. Deși criticii comentau că Elvis nu a impresionat ca actor, întreaga suflare feminină a planetei i-a contrazis.

Boogie - movie

Plasat în Texas, după terminarea Războiului Civil, filmul îl prezintă pe Elvis în rolul lui Clint Reno, fratele mai mic al unui soldat al Confederației (formate din statele sudiste care nu doreau să abolească sclavia). Tânărul Clint a rămas acasă, dar nu a stat degeaba, căsătorindu-se între timp cu fosta iubită a fratelui său. Familia e nevoită să medieze tensiunile dintre cei doi. Fratele mai mare, Vance, se dovedește a nu fi chiar băiat bun, jefuind un tren în timp ce era înrolat în armată. Uitând că banii nu aduc fericirea, el încearcă în continuare să facă tot posibilul să pună mâna pe banii furați, ceea ce îi aduce doar necazuri. Desigur, mezinul trece peste toate cântând, nu orice, ci mai ales hitul care a dat și titlul filmului. De altfel, toate filmele sale, însoțite de piese reprezentantive au avut mare priză la public.

The King of Rock & Roll domnește pe micile ecraneRegele muzicii Rock & Roll, Elvis Presley știa ce înseamnă o apariție spectaculoasă și a dovedit asta în cadrul unor emisiuni TV memorabile

King Song

Elvis Aaron Presley, născut la 8 ianuarie, 1935, în Tupelo, Mississippi, și-a început cariera muzicală cu cei de la Sun Records din Memphis, în 1954. Tocmai fusese refuzat la audiții de un grup de amatori, care cântau gospel, sub numele The Songfellows (așadar, nu renunțați niciodată la visul vostru, indiferent ce vă spun ceilalți!). După doi ani, în martie 1956, lansa primul său album, „Elvis Presley”, pentru RCA, cu care a ajuns drept în vârful topului Billboard și de acolo, în lumina celebrității. În același an, a participat la un casting în Hollywood, pentru un film intitulat „The Rainmaker”. Rolul s-a dus la Burt Lancaster, dar și Elvis s-a dus pe platourile de filmare cu „Love Me Tender”. Curând după aceea, în septembrie, Elvis a avut o serie de trei apariții la The Ed Sullivan Show, iar populara emisiune de varietăți a înregistrat audiențe record. Fiind o perioadă mai pudică din istoria Americii, la cea de-a treia apariție, cenzorii au permis ca imaginea sa să fie arătată doar de la brâu în sus, pentru a nu „șoca” audiența cu vestitele sale mișcări de șold (spre dezamăgirea telespectatoarelor).

Primul disc înregistrat de Elvis Presley (sursă imagine)

Scenariul și regele

În noiembrie 1957, avea loc premiera la Jailhouse Rock, considerată una dintre cele mai bune realizări cinematografice în care a apărut Elvis. Celebrul (deja) dans pe piesa care dă numele filmului rămâne o secvență legendară. Și următorul film, King Creole, difuzat în iulie 1958 a fost un mare succes. A urmat o perioadă cu filme ușoare, la fel ca subiectele lor, pline de fete drăguțe, muzică și soare: Blue Hawaii (1961), Fun in Acapulco (1963), Viva Las Vegas (1964), Clambake (1967), The Trouble with Girls (1969). Singurul western în care a jucat, Charro!, este și singurul în care poartă barbă și nu cântă.

Multe au fost filmele, dar și mai multe scenariile pe care viața regelui rock-n-roll le-a creat și care mai aprind și azi imaginația celor pentru care The King va trăi veșnic

Rock&Roll Hall of Fame, locul unde muzica aduce oamenii împreunăRock & Roll Hall of Fame e un spațiu dedicat muzicii și idolilor pe care aceasta îi produce, dar și un loc al înțelegerii universale prin artă.

Cu toate că a fost unic, Elvis a avut un frate geamăn

La 8 ianuarie 1935, Elvis Presley se năștea în casa cu două încăperi a părinților săi, iar după 35 de minute apărea și fratele său geamăn, Jesse Garon. Din păcate, acesta a murit la naștere, dar memoria sa a rămas vie pentru Elvis, care îl menționa adesea. Viitorul superstar a crescut ca unic copil al familiei sale sărace, cu un tată care avea tot felul de slujbe dubioase și care a petrecut aproape un an după gratii, penru falsificarea unui cec de 4 dolari. În 1948, familia Presley se mută de la Tupelo la Memphis, în căutarea unei vieți mai bune. Aici Elvis urmează cursurile liceului Humes High School, unde rămâne corigent la muzică și este considerat tăcut și retras. A absolvit în 1953, devenind primul membru al familiei care a dobândit o diplomă de bacalaureat. După absolvire, a lucrat într-un atelier mecanic și a fost șofer de camion, înainte de a da lovitura cu hitul „That's All Right”.

Elvis Presley alături de părinți (sursă imagine)

La 22 de ani, deja în grațiile publicului, a cumpărat Graceland

În 1957, Elvis a plătit 102.500 de dolari pentru Graceland, vila din Memphis care avea să îi fie cămin pentru următorii 20 de ani. Acoperind o suprafață de peste 50.000 de metri pătrați, reședința fusese construită în 1939 de Dr. Thomas Moore, care i-a dat numele în amintirea lui Grace, fiica mătușii sale, care deținuse initial proprietatea. Lui Elvis i-a plăcut numele și l-a păstrat. A adus totuși anumite modificări casei, pentru a se potrivi cu statutul său de rock star. Porțile de fier aveau motive muzicale, exista o „junglă” interioară în una din încăperi, unde curgea chiar și o cascadă și un spațiu pentru jocul de squash. Când a aflat că președintelui Lyndon Johnson îi plăcea să urmărească toate cele trei programe de știri existente, simultan, Elvis și-a construit un perete întreg acoperit de ecrane TV. După moartea artistului, fosta soție, Priscilla Presley, a deschis reședința pentru public. În jur de 600000 de fani sosesc aici anual pentru a aduce un omagiu Regelui. Unicul său copil, Lisa Marie Presley, a moștenit proprietatea când a împlinit 25 de ani și se ocupă în continuare de ea. În 2006, George W. Bush a fost primul președinte în exercițiu care a vizitat Graceland, însoțit de primul ministru japonez, Junichiro Koizumi, un mare fan al lui Elvis.

Elvis, Priscilla și Lisa Marie în decembrie 1968 (sursă imagine)

Rege și pe uscat, dar și pe apă

Tot la capitolul investiții, Elvis a cumpărat iachtul prezidențial al lui Franklin Roosevelt, „Potomac” cu „doar” 55.000 de dolari. Vasul, lung de 50 de metri, a fost considerat „Casa Albă plutitoare” , între 1936 și 1945. Construit în 1934, Potomac a fost la inițial un cutter al pazei de coastă. Elvis a donat ambarcațiunea spitalului de copii St. Jude, care l-a vândut pentru a strânge fonduri. Aceasta a fost doar una din numeroasele acțiuni caritabile ale starului.

USS Potomac (sursă imagine)

O înregistrare cu adevărat mare, piesa We Are the WorldLionel Richie, Michael Jackson, Quincy Jones și alți 40 de artiști au aprins lumina speranței pentru comunitățile din Africa cu piesa We Are the World

Pe lângă donațiile în obiecte (de la mașini la bijuterii) pe care le-a făcut prietenilor sau chiar străinilor care aveau nevoie de bani, a susținut multe concerte caritabile. În urma unui asemenea concert, s-a obținut suma de 50000 de dolari, folosită pentru finalizarea Memorialului dedicat celor peste 1000 de victime ale atacului de la Pearl Harbor. Faptele lui bune, alături de talismanele care le purta (o cruce, un simbol iudaic și steaua lui David) i-au netezit, cu siguranță calea spre nemurire, pentru că, tot el afirma „Nu vreau să ratez raiul din motive tehnice”. Pe cel al iubitorilor de muzică nu l-a ratat, cu siguranță.

Referințe:

history.com history.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept