05 iunie 1956

Elvis face show la emisiunea lui Milton Berle

DivertismentMonica

Hound (Hot) Dog

Înspre finalul lui 1955, Elvis Presley avea deja la activ 18 luni de turneu non-stop și câteva zeci de single-uri care intraseră în topurile de muzică western și country. Era un tânăr entuziast și dedicat, greu de încadrat într-o categorie, pentru că tocmai își clădea propria lui categorie. Începutul colaborării cu casa de discuri RCA/Victor, l-a propulsat în fruntea topurilor de pop. Heartbreak Hotel l-a făcut suveran al radiourilor și caselor de discuri în primăvara anului 1956, însă televiziunea este cea care l-a transformat în Rege al Rock & Roll-ului. Momentul încoronării sale poate fi considerat acela în care a apărut la The Milton Berle Show, în data de 5 iunie 1956. Elvis a pus chitara deoparte, lansându-se trup (mai ales) și suflet în prestația care avea să înnebunească o lume întreagă - dansul caracteristic, pe ritmurile piesei Hound Dog.

All Shook Up

Participarea lui Elvis la emisiunea lui Milton Berle nu era o premieră și nici nu era prima sa apariție televizată, însă a fost cea care a dat startul cursei Regelui către tronul muzicii Rock & Roll. În perioada ianuarie - martie 1956, Elvis a fost invitat de șase ori la Tommy and Jimmy Dorsey's Stage Show, iar în aprilie, la Uncle Miltie. Însă viitorul star era filmat interpretând câte o baladă, în posturi cuminți, cu chitara în mână, ceea ce îi restricționa libertatea de mișcare. La cea de-a doua emisiune Milton Berle Show, gazda emisiunii l-a sfătuit: „Lasă-i să te vadă, fiule!”. Într-adevăr, tânărul de 21 de ani s-a arătat națiunii din cap până în picioare, în toată splendoarea, demonstrând ce poate să facă un (p)Elvis.

Elvis Presley, rege pe scenă și pe ecranElvis Presley, regele muzicii rock-n-roll, un mare artist și o legendă, a avut și o carieră cinematografică apreciată de fanii săi

Reacțiile la dansul sexy și non-conformist pentru care Presley își folosea toate armele din dotare, au fost controversate. A șocat părinții și a făcut deliciul tinerilor. Pentru că cei care aveau autoritatea de a-și exprima opinia erau, în principal, adulții, cu ipocrizia specifică, comentariile sunau cam așa: „Dl. Presley nu are nicio abilitate muzicală... E o tortură pentru ureche”, nota criticul Jack Gould în numărul de a doua zi al ziarului The New York Times. „Se pare că specialitatea lui e mișcarea trupului într-un stil caracteristic bombelor sexy sau spectacolelor burlești. Unduirea șoldurilor nu are nicio legătură cu muzica bună”. În The New York Daily News, Ben Gross descria prestația lui Elvis drept „o formă de manifestare animalică, a cărei utilizare ar trebui limitată la starlete și bordeluri”. Jack O'Brien, de la The New York Journal-American era de părere că Elvis „improvizează vocal în timp ce execută un dans de împerechere precum aborigenii”. În același timp, săptămânalul catolic America a pus punctul pe I chiar din titlu: „Temeți-vă de Elvis Presley”. Aveau și de ce. Elvis era pe cale să devină unul din marii idoli ai lumii contemporane.

Grace Kelly, o fată frumoasă care și-a găsit prințul din visNunta lui Grace Kelly cu prințul Rainier de Monaco pare desprinsă din povești, chiar și astăzi, fiind o sursă de inspirație pentru cupluri din lumea întreagă

Toți criticii lui își vor vedea opiniile făcute praf și pulbere de ascensiunea fulminantă a tânărului care, cu vocea, chitara și șoldurile sale va cuceri lumea. Elvis și-a continuat marșul triumfal prin studiourile de televiziune care se înghesuiau deja să îl aibă în platou. Micul ecran a fost un factor uriaș în popularitatea de care s-a bucurat The King.

16 iunie, 1956: Teenage Dance Party

Presley participă la o emisiune care avea să facă istorie în rândul publicului tânăr: Wink Martindale's Teenage Dance Party. Subiectul principal a fost promovarea spectacolului caritabil pe care muzicianul urma să îl susțină la 4 iulie, în parcul Russwood, din Memphis. Pe lângă participarea gratuită la eveniment, Presley a donat organizatorilor inelul cu inițialele sale în diamante, pentru a fi scos la licitație, banii obținuți urmând a fi donați. Deși la emisiunea TV nu a cântat, momentul rămâne unul simbolic, pentru că ni-l înfățișează pe Elvis în perioada timpurie a celebrității. Foarte prietenos cu Martindale, a rămas apropiat de realizatorul TV și în anii ce au urmat. I-a acordat unul din rarele sale interviuri telefonice, în timpul stagiului militar efectuat în Germania. Printr-o ciudată întorsătură, Martindale s-a căsătorit cu una din fostele iubite ale lui Presley, Sandy Ferra, în 1975.

Wink Martindale și Sandy Ferra în 1912, la un eveniment monden

1 iulie 1956: The Steve Allen Show

Scânteia aprinsă la Milton Berle Show, s-a transformat într-o adevărată vâlvătaie, publicul era tot mai interesat de noua celebritate în devenire, iar posturile TV, le plăcea sau nu, erau nevoite să țină cont de Elvis Presley. Nu toți erau (încă) mari admiratori ai lui. Steve Allen, de pildă, a încercat o abordare originală atunci când l-a invitat în platou pe proaspătul star. Pentru a diminua riscurile unui dans pasional, i-a cerut lui Elvis să vină îmbrăcat în smoking și i-a adus în platou un câine (Basset) în carne și oase, pentru a-i fi partener la piesa „Hound Dog”.

Deși a încercat să evite problemele prin acest scenariu, Allen s-a băgat în bucluc. Presley s-a supărat, simțindu-se umilit și a afirmat că nu va mai participa niciodată la această emisiune. „A fost cea mai ridicolă apariție a mea și îmi pare rău că am acceptat”, avea să spună câțiva ani mai târziu.

Allen era cunoscut drept un mare amator de jazz, fără vreo afinitate deosebită pentru rock. De aceea, mulți au considerat că emisiunea a fost o tentativă premeditată de a-l discredita pe Elvis, deși realizatorul a negat aceste acuzații. Până la urmă s-a dovedit că tot răul e spre bine, show-ul înregistrând un rating mai mare decât cel al vedetei emisiunilor de sâmbătă seară, The Ed Sullivan Show de pe CBS.

Rock&Roll Hall of Fame, locul unde muzica aduce oamenii împreunăRock & Roll Hall of Fame e un spațiu dedicat muzicii și idolilor pe care aceasta îi produce, dar și un loc al înțelegerii universale prin artă.

9 septembrie, 1956: The Ed Sullivan Show

Ed Sullivan era cel care venise cu porecla „Elvis the Pelvis”, considerându-l prea obscen pentru a fi difuzat în cadrul unei emisiuni de familie. Dar când emisiunea lui Steve Allen l-a depășit în preferințele publicului, și-a reconsiderat părerea. I-a oferit noului rock star 50.000 de dolari pentru trei apariții - de 10 ori mai mult decât plătise Allen. Cu această înțelegere, atât Ed Sullivan, cât și Elvis Presley au făcut istorie.

Prima emisiune cu Presley, din septembrie 1956, a atras o cifră record de 60 de milioane de telespectatori, adică 82,6% din audiența TV națională. Ed Sullivan Show a devenit atunci cea mai vizionată emisiune de pe micul ecran. Gazda show-ului, Sullivan însuși, se recupera în urma unui accident de mașină, așa că actorul britanic Charles Laughton a făcut onorurile de a introduce în scenă un Elvis Presley foare emoționat. Acesta a deschis emisiunea cu Don't Be Cruel și Love Me Tender, continuând mai târziu cu piesa lui Little Richard, Ready Teddy și cu Hound Dog.

Jerry Lee Lewis și credința în rock'n'rollJerry Lee Lewis, unul din pionierii rock’n’roll, a avut parte de o educație religioasă rigidă, fiind tot timpul într-o luptă între credință și muzică

Presley nu a fost filmat doar de la brâu în sus la primele două emisiuni cu Ed Sullivan, așa cum se crede. Doar după ce opinia publică „revoltată” din Nashville și St. Louis s-a declarat „oripilată” de dansul sexy al Regelui, a intervenit cenzura, obligând televiziunile să îi filmeze doar partea superioară a corpului.

În ciuda discuțiilor pe care le stârnea, Ed Sullivan a avut doar cuvinte de laudă despre muzicianul de 22 ani. „E cu adevărat un băiat cu bun-simț, foarte simpatic”, a declarat la finalul emisiunii. Invitatului său i-a spus: „Niciodată nu am avut așa o experiență plăcută cu un nume celebru din emisiunea noastră. Ești o prezență foarte agreabilă”.

12 mai 1960: The Frank Sinatra Timex Show - Welcome Home Elvis

Stagiul militar care l-a ținut pe Elvis departe de fanii săi vreme de doi ani, a creat o așteptare uriașă în America, de care managerul starului, colonelul Tom Parker, a profitat din plin. A încheiat un contract pentru participarea lui Presley la emisiunmea de varietăți găzduită de Frank Sinatra, pentru suma de 125.000 de dolari. Era o avere pentru o apariție de 8 minute. Însă ocazia de a readuce regele rock & roll-ului pe ecrane și încă alături de marele său rival muzical, era de neprețuit.

Emisiunea a început cu Elvis, în uniformă, cântând It's Nice to Go Trav'ling. A revenit mai târziu, pentru a interpreta Fame and Fortune și Stuck on You, primul său single de după armată, lansat cu doar câteva zile înainte. Însă punctul forte al serii a fost duetul dintre „The King” și „The Voice” cu Sinatra fredonând Love Me Tender, în timp ce Elvis cânta fragmente din Witchcraft.

Welcome Home Elvis a fost un succes răsunător, adjudecându-și 41,5% din ratingul emisiunilor televizate transmise în acea seară. Mai mult, show-ul l-a reintrodus pe Elvis în circuitul vedetelor muzicale, făcându-l cunoscut și audienței mature. Astfel, Regele și-a extins suveranitatea peste toate categoriile de vârstă. Anii ce vor urma îi vor consolida statutul de superstar, la care ecranul, cu mic cu mare, prin filme, emisiuni și transmisiuni, și-a adus un aport esențial. Prin ele, ne putem și noi bucura azi, de energia și talentul pe care The King le-a oferit cu generozitate în timpul furtunoasei sale vieți.

Referințe:

history.com history.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept