27 iulie 1940

Bugs Bunny debutează pe marile ecrane

DivertismentMonica

What's up, Doc?

Perioada de gestație pentru un iepuraș obișnuit este de o lună. Însă Bugs Bunny nu e un iepure oarecare, așa că a stat la dospit mai mult decât confrații săi. Așteptarea a meritat din plin, pentru că, atunci când și-a făcut apariția pe marile ecrane, la 27 iulie 1940, în filmul de animație A Wild Hare, a câștigat imediat admirația și iubirea publicului, dar și o nominalizare la Oscar. Compania Warner Bros. lansase pe piață deja câțiva urecheați, unii mai drăgălași, alții mai excentrici, dar niciunul dintre ei nu era ca Bugs. Principala diferență, explicau creatorii săi, era că nebunia lui Bugs Bunny avea întotdeauna un scop, prin contrast cu haoticul Daffy Duck.

Nu știi de unde sare iepurele...

Chase Craig, care a făcut parte din echipa de desenatori a lui Tex Avery (părintele lui Bugs) și cel care va crea ulterior benzile desenate cu simpaticul iepure spunea: „Bugs nu a fost creația unui singur om, ci, mai degrabă, a reunit talentul a cinci sau șase regizori și al mai multor scenariști. În acea perioadă, poveștile se nășteau din munca unui grup, fiecare membru sugerând diverse poante, aruncate de la unul la altul și care primeau forma finală într-o ședință la care participau toți.

Istoria desenelor animate e o poveste în sineDesenele animate sunt o bucurie și pentru copii și pentru adulți, aducând cu ele o lume a fanteziei în adevărate opere de artă

Un iepure a cărui personalitate semăna cu cea a lui Bugs Bunny, deși arăta diferit, apăruse în filmul de animație Porky's Hare Hunt, lansat la 30 aprilie 1938. Mel Blanc, cel care se va identifica apoi cu vocea lui Bugs era și cel care dădea glas acestui prim personaj. Însă, spre deosebire de Bugs, al cărui accent era un mix între ce poți să auzi în Bronx și Brooklyn, acest iepuraș suna mai degrabă ca Woody Woodpecker. În Hare Hunt, iepurele primește șansa de a rosti fraza celebră a lui Groucho Marx, „Of course you realize, this means war!” (Îți dai seama, desigur, că asta înseamnă război!). Personajul s-a dovedit suficient de popular pentru a fi redistribuit în peliculele Prest-O Change-O (1939) și Hare-um Scare-um (1939).

Bugs Bunny (sursă imagine)

În timp ce Porky's Hare Hunt a fost primul film în care Warner Bros. a prezentat un personaj asemănător cu Bugs Bunny, adevăratul debut al celebrului iepuraș vine odată cu producția A Wild Hare, în regia lui Tex Avery, lansat la 27 iulie 1940. Este prima peliculă care îi înfățișează atât pe Elmer Fudd cât și pe Bugs, ambii redesenați de Bob Givens, în forma sub care vor cunoaște gloria și în rolurile care i-au consacrat: de vânător, respectiv de vânat care, însă, iese mereu câștigător.

Era foarte important ca Bugs să fie mereu provocat de vânătorul care îl urmărea, astfel încât să nu pară un huligan” spunea regizorul Chuck Jones, cel care a semnat cea de-a doua peliculă, în care iepurele juca rolul principal și prima care îi menționa numele complet pe generic, Elmer's Pet Rabbit. „Nu doream să pară un vagabond, ci un băiat simpatic, care se apără în felul său”. Simpatic a fost și este, fără îndoială. Stilul său relaxat și nonșalant a fost inspirat de o scenă din filmul It Happened One Night, în care Clark Gable ronțăie dezinvolt un morcov, în timp ce conversează, plin de șarm, cu partenera sa de pe ecran. Și Groucho Marx a reprezentat o sursă de inspirație pentru felul de a fi al lui Bugs.

Mel Blanc (sursă imagine)

Tot în A Wild Hare, Mel Blanc utilizează tonul care avea să devină vocea standard, după care Bugs este recunoscut oricunde și oricând mai ales când rostește celebra expresie „What's up, Doc?”. Inițial, se luase decizia ca iepurele să se exprime într-un mod asemănător cu Daffy Duck, deja un personaj foarte popular. Actorul care vorbea în numele lui Bugs, Mel Blanc, a interpretat sonor și alte personaje animate celebre: Daffy Duck, Tweety Bird, Speedy Gonzales și Marvin the Martian.

Popeye eliberează forța din cutia de spanacPopeye the Sailorman a apărut pentru prima dată în revista de benzi desenate Thimble Theatre, a lui Elzie Segar, devenind celebru în scurt timp

În 1961, Blanc a suferit un grav accident de circulație, intrând în comă timp de mai multe săptămâni. După multe eforturi zadarnice de a obține o reacție de la pacientul inert, unui doctor i-a venit ideea să vorbească cu el, întrebându-l „Bugs Bunny, cum te simți azi?” Blanc a răspuns cu vocea iepurașului „What's up, Doc?” Mai târziu, rememorând acele clipe, medicul mărturisea: „Părea că Bugs Bunny încerca să îi salveze viața”.

Un iepure face carieră

Bugs Bunny nu s-a mulțumit doar cu partea de divertisment, implicându-se și în activități cu caracter civic. A apărut într-o serie de desene animate cu caracter educativ, menite să îi învețe pe soldații americani care luptau în al doilea război mondial cum să se ocupe de igiena personală și să păstreze secretele militare. Producțiile au fost considerate informații clasificate și nici chiar animatorii de Warner Bros. nu au avut permisiunea de a viziona produsul finit, acesta fiind destinat strict uzului militar.

Bugs Bunny în armată (sursă imagine)

După război, cariera lui Bugs a continuat, personajul fiind distribuit în 167 de pelicule animate. În toamna anului 1960, pe postul american de televiziune ABC a debutat, la orele de maximă audiență, programul The Bugs Bunny Show. Multe din animațiile mai vechi au fost reluate și prelucrate cu noile tehnologii. Emisiunea și-a mai schimbat formatul, dar a fost difuzată vreme de 40 de ani.

Șoricelul Mickey Mouse, o vedetă lansată de DisneyMickey Mouse, șoricelul ieșit din laboratorul creativ al lui Walt Disney, este singurul star de animație cu propria stea pe Walk of Fame.

Anul 1988 a adus pe ecrane comedia Who Framed Roger Rabbit, în care personajele animate joacă alături de actori în carne și oase. Filmul a fost produs în colaborare studiourile Disney și Warner Bros, fiecare având pretenția ca propriul star desenat să apară în procente egale. Acesta este motivul pentru care, în toate scenele, Mickey Mouse (din echipa Disney) apare alături de Bugs Bunny (din partea celor de la Warner Bros.). Bugs a continuat să fie implicat în viața comunității, contribuind la campania antidrog din 1990, Cartoon All-Stars to the Rescue. Lăsând orgoliile la o parte, personaje animate de la diverse sudiouri concurente au decis să lupte pentru o cauză nobilă, prevenirea consumului de droguri. Au apărut, alături de Bugs Bunny: Duffy Duck, păpușile Muppets, ștrumfii, Alvin și veverițele, Winnie the Pooh, ALF și mulți alții. Tot în seria aparițiilor celebre se numără și prestația din 1996, Space Jam, unde Bugs se află în compania onorantă a starului NBA Michael Jordan și o cunoaște pe aleasa inimii, Lola Bunny.

Bugs Bunny a devenit un adevărat simbol, fiind citat și evocat și de alte personaje populare, din afara propriilor filme. Când trupa din Seinfeld iese seara la operă, Jerry fredonează părți din coloana sonoră a desenelor cu Bugs Bunny, iar Elaine îi spune: „Tot ceea ce știi tu despre cultură, ai învățat din desenele cu Bugs Bunny”. Ceea ce nu e chiar puțin, dacă ne gânduim că până și psihologii au folosit figura îndrăgitului iepuraș, în unele teste având ca temă convingerile eronate ale oamenilor. Specialiștii arătau subiecților false reclame la Disney World, în care apărea Bugs Bunny. Majoritatea participanților au declarat că își amintesc de întâlnirea cu Bugs, atunci când au vizitat parcul de distracții, deși urechiatul e un personaj Warner Bros., care nu apare în parcurile Disney.

Timbru cu Bugs Bunny (sursă imagine)

În 1997, imaginea lui Bugs a fost folosită pe timbrele poștale americane, primul personaj animat care s-a bucurat de această onoare, surclasându-l pe veșnicul său rival, Mickey Mouse. Șoricelul a punctat, însă, pe Hollywood Walk of Fame, unde a ajuns primul, urmat de iepurele amator de morcovi, în 1985. Bugs Bunny a devenit mascota studiourilor Warner Bros., fiind, conform Cărții Recordurilor Guinness personajul animat cu cele mai multe filme la activ.

Stevie Wonder, muzician și militant pentru drepturile socialeStevie Wonder, un copil - minune, cu un talent complex, vocal și instrumental, a deschis ochii lumii asupra unor probleme sociale fundamentale

În 2002, TV Guide a alcătuit o listă cu cele mai grozave personaje de animație din toate timpurile, iar Bugs Bunny a ocupat onorantul loc 1. Într-un interviu difuzat de CNN, unul din editorii care au participat la întocmirea clasamentului explica succesul lui Bugs: „Acțiunile lui... nu au scăzut niciodată... Bugs reprezintă cea mai bună exemplificare a umorului american. Nu este doar un personaj desenat extrardinar, este un comediant fantastic. A fost bine scris, bine desenat și a făcut generații întregi să râdă. Este cel mai bun”.

Referințe:

time.com mentalfloss.com wikipedia.org

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept