14 mai 1938

Premiera filmului „Aventurile lui Robin Hood”

DivertismentAdrian S.

Aventurile lui Robin Hood - o producție ca la carte

În 14 mai 1938, apare pe ecrane filmul „Aventurile lui Robin Hood”, un film american produs de Hal B. Wallis și Henry Blake, regizat de Michael Curtiz și William Keighley, avându-i ca protagoniști pe Errol Flynn, Olivia de Haviland, Basil Rathbone și Claude Rains. Producția marca Warner Bros Pictures a fost filmat în premieră utilizând tehnologia Tehnicolor. A fost primul film al lui Flynn regizat de Michael Curtiz și a cincea apariție a celor doi protagoniști, Eroll Flynn și Olivia de Havilland într-un film împreună. Este un triumf al realizărilor de studio, marca Tehnicolor și Warner Bros, implicând camere de filmat scumpe și greoaie, foarte multă lumină adițională, dar care a produs o bogăție de culoare pe care filmele moderne n-o pot cu ușurință obține.

Robin țintește sus

Aclamat de critici încă de la lansare, filmul „Aventurile lui Robin Hood” a fost considerat semnificativ din punct de vedere „cultural, istoric și estetic” de către Biblioteca Congresului Statelor Unite ale Americii, fiind selectat și propus în 1995, pentru păstrare în Registratura Națională de Film.

Wilhelm Tell, arcașul care nu ratează niciodatăWilhelm Tell este un personaj legendar, care simbolizează curajul în lupta pentru independență și este considerat erou național în Elveția

Filmul îl prezintă pe legendarul Robin Hood, un cavaler saxon care i se opune coruptului și brutalului Prinț John și lorzilor ce-l înconjoară, în timp ce regele Richard este departe, luptând în cea de-a Treia Cruciadă. Cum nu există intrigă fără o femeie, aici fecioara Marian, ocrotită de Richard și jinduită de Șeriful din Nottingham, este factorul feminin care aprinde spiritele și călcâiele. De la reticența inițială față de Robin, al cărui CV de bandit nu îi merge la suflet, Marian ajunge să se îndrăgostească de chipeșul arcaș, atunci când îl cunoaște și își dă seama de adevăratul său caracter.

Filmul evoluează pe linia hollywoodiană clasică, băiatul bun înfruntă răul și câștigă, luând și onorurile și fata. Ca-n filme (nu neapărat ca și în realitate) conducătorul bun și merituos (regele Richard Inimă de Leu) revine în fruntea țării și restabilește dreptatea.

Povestea e frumoasă, finalul, fericit, iar filmările, impecabile. Pe lângă aceste atu-uri, marele as din mâneca filmului au fost oamenii care au pus umărul la realizarea lui, în special, regizorul și actorii.

Michael Curtiz, un regizor inovator

Născut în Ungaria sub numele de Mihaly Kertesz, este recunoscut ca unul dintre cei mai prolifici directori de filme din istorie. A regizat filme începând din era filmului mut, până la cele din vremea de aur a Hollywoodului, când se lucra foarte mult în studio.

Michael Curtiz, în timpul filmărilor la ”Crăciun Alb” (1954) (sursă imagine)

Curtiz era deja foarte cunoscut ca regizor în Europa, cu 64 filme la activ, la doar 38 de ani, atunci când Warner Bros l-a adus să revigoreze renumele firmei. A regizat 102 filme de-a lungul carierei sale la Hollywood, a condus zece actori spre nominalizarea la Oscar, i-a făcut staruri pe Errol Flynn, Olivia de Haviland și Bette Davis. El însuși a fost nominalizat de patru ori, câștigând, însă, doar un Oscar pentru cel mai bun regizor, pentru filmul Casablanca (1943) și unul pentru cel mai bun subiect, cu scurt metrajul Sons of Liberty (1939).

Richard și John, luptă frățească pentru un imperiuRichard Inimă de Leu a ajuns regele Angliei susținut de mama sa, Eleanor, și a condus armatele engleze către Ierusalim, în cea de-a treia cruciadă

A introdus la Hollywood un stil vizual unic, prin folosirea iluminatului artistic, mișcarea camerelor în mod extins și fluid, filmări din macarale la înălțime și unghiuri neobișnuite.

Ca profesionist, se spune că era versatil și putea să se ocupe de orice fel de producție: melodramă, comedie, poveste de dragoste, film alb-negru, muzical, poveste de război, filme cu cowboy, epic sau istoric. Acordând întotdeauna atenția aspectelor de interes uman ale fiecărei povești abordate, afirma că, la baza tuturor dramelor bune, au fost „problemele umane și fundamentale ale oamenilor reali”.

Errol Leslie Flynn, un Robin Hood din fașă

Născut în Tasmania, Australia din părinți nativi australieni dar având rădăcini irlandeze și scoțiene, a cunscut faima la Hollywood după 1935, prin rolurile sale de capă și spadă, fiind mai mereu partenerul Oliviei de Havilland.

După școala primară din Hobart, Australia a urmat cursurile la South West London College, o școală privată în cartierul Barnes din Londra. S-a întors apoi în Australia, pentru studia la Sydeny Church of England Grammar School, unde a fost coleg cu viitorul prim ministru australian, John Gorton. A fost însă exclus din școală din cauza unei hoții, dovedind precoce abiități care îi vor folosi în rolurile de mai târziu. La exmatriculare se pare că ar fi contribuit și o dubioasă poveste de amor cu spălătoreasa liceului. Se angajează la o companie de transport naval, unde aplică din nou princpiul lui Robin - să luăm de la cei ce au și să dăm la cei ce n-au - șterpelind din banii firmei. Este pus din noi pe liber, ceea ce îi dă prilejul să meargă în Papua Noua Guinee, la 18 ani, pentru a-și încerca norocul în cultivarea tutunului și în minerit. Aici își petrece următorii cinci ani din viață, oscilând între varianta de a rămâne sau de a reveni la Sydney.

Errol Flynn a vizitat Cuba în 1958 pentru realizarea unui film de serie B. L-a cunoscut pe Fidel Cas

Printr-o întâmplare, este selectat în rolul lui Fletcher Christian, din filmul australianului Charles Chauvel, In the Wake of the Bounty (1933). Pelicula reprezintă o combinație între filmul documentar despre insulele Pitcairn și o reiterare dramatică a revoltei de pe nava Bounty. Filmul n-a avut un succes extraordinar, dar l-a ajutat pe Flynn să-și descopere vocația de actor, determinându-l să se întoarcă în Anglia, pentru a urma o cariera artistică.

Primește un rol în filmul I Adore You (1933) produs de Irving Asher pentru Warner Bros, obține un loc de muncă la Compania Northampton Repertory la Teatrul Regal din Londra și urmează cursuri de actorie timp de 7 luni. În 1934, participă la Malvern Festival, în Glasgow și apoi joacă la Teatrul West End din Londra.

În 1934, rebelul din el se manifestă din nou și este dat afară din Compania Northampton Repertory, după ce a îmbrâncit pe scări o femeie care era manager de scenă. S-a întors la Londra, unde producătorul Irving Asher i-a dat un rol în producția „Murder at Monte Carlo” un film „quota quickie” (film cu buget mic, fără pretenții) realizat de Warner Bros la studiourile Teddington din Middlesex. Entuziasmat de performanța lui Flynn, producătorul l-a recomandat pentru un contract cu Warner Bros, trimițându-l la Los Angeles. După ce a fost distribuit alături de Olivia de Havilland în filmul de capă și spadă Captain Blood (1935), film bazat pe nuvela lui Rafael Sabatini și regizat de Curtiz, a mai fost un mic pas până la distribuirea în Aventurile lui Robin Hood și la celebritatea ce avea să-i urmeze.

Olivia Mary de Havilland ingenua de la Hollywood

A jucat în 49 de filme, fiind una dintre stelele de cinema din epoca de aur a Hollywodului clasic. Este cel mai bine reprezentată de rolurile din „Aventurile lui Robin Hood” (1938) și „Pe aripile vântului” (1939) dar și succesele din „To Each His Own” (1946), „The Snake Pit” (1948) și „The Heiress” (1949). Născută la Tokio din părinți britanici, tatăl profesor de limba engleză la Universitatea Imperială din Tokio, devenit mai târziu avocat pentru brevete de invenții, iar mama Lilian Fontaine, educată la Academia Regală de Arte Dramatice din Londra pentru a deveni actriță de teatru.

Olivia Mary de Havilland, alături de Errol Flynn și Ronald Reagan într-o scenă din filmul ”Santa Fe

Hotărește să se mute în California împreună cu sora ei, Joan, în 1919. Aici, mama sa Liliane o învață arta dramatică, muzică și oratorie.

Își face debutul în teatrul de amatori în piesa Alice în Țara Minunilor și apoi într-o producție locală Visul unei nopți de vară, de William Shakespeare, a lui Max Reinhardt, filmat în studiourile Warner Bros în 1935. Obține, astfel, un contract pe șapte ani cu aceștia, însă va lupta apoi din greu să se elibereze de clauzele împovărătoare ale acestuia.

Pe parcursul lunilor de filmare la Alice în Țara Minunilor și-a însușit tehnici de actorie de la co-directorul filmului, William Deiterle, dar și tehnici de filmare cu camera de la Hal Mohr. Până la sfârșitul filmărilor, ea a înțeles efectul luminilor și unghiurile camerelor de filmat, pentru a obține cea mai bună iluminare a feței și o apariție ingenuă pe peliculă.

În completarea carierei din cinematografie, s-a implicat și în teatru, apărând pe Broadway cu Romeo și Julieta (1951), Candida (1952) și A Gift of Time (1962). La televiziune este distribuită în mini seriale: Roots:The Next Generations (1979) sau filme de televiziune cum ar fi Anastasia: The Misery of Anna, pentru care a primit prima data nominalizarea la Premiul Emmy. De-a lungul carierei sale cinematografice a câștigat două premii ale Academiei de Film, două Premii Globul de Aur, două premii ale Cercului de critici de film din New York, The National Board of Rewiew Award for Best Actress și Cupa Volpi la Festivalul de Film de la Veneția. Pentru contribuții aduse industriei de film are o stea pe Hollywood Walk of Fame. A fost recompensată pentru contribuția de o viață adusă artelor, de către președintele George W. Bush care i-a oferit Medalia Națională a Artelor. Nu în ultimul rând, a fost făcută Cavaler al Legiunii de Onoare de către președintele francez, Nicolas Sarkozy.

Frații Lumière, părinții invenției fermecate denumite cinematografFrații Lumière au patentat un aparat minunat, pe care l-au numit cinematograf și care a însuflețit imagini fotografice, construind o lume magică

Din 1956, s-a mutat la Paris, s-a căsătorit cu Pierre Galante, editor al revistei franceze Paris Match cu care a avut o fată, Gisele. În 1962, a publicat cartea Every Frenchman Has One care este o relatare a vieții trăite în Franța, iar pe 1 iulie 2016 a sărbătorit ce-a de-a 100 aniversare a zilei de naștere, când cartea a fost reeditată de Crown Publishing Group.

Peste 60 de producții cinematografice sau de televiziune, în toate formulele posibile, de la dramă la comedie, de la animație la SF au adus în fața publicului povestea lui Robin Hood. Și vrem mai mult. Oamenii iubesc eroii și aventurile acestora, iar Robin este, se pare, o sursă nesecată de inspirație pentru regizori, actori și producători. Nici nu s-au stins bine ecourile peliculei din 2010, (Robin Hood: Origins), cu Russel Crowe în rolul arcașului, că anul 2018 ne va aduce o nouă variantă, cu un Robin în interpretarea lui Taron Egerton, înconjurat de o distribuție de zile mari: Jamie Foxx, Jamie Dornan, Eve Hewson, Ben Mendelsohn și Tim Minchin.

Referințe:

rogerebert.com wikipedia.org wikipedia.org wikipedia.org

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept