17 ianuarie 1929

Popeye apare în benzile desenate „Thimble Theater”

DivertismentMonica

Popeye - de la secundar la titular

Ca la aproape toate marile personalități, începuturile lui Popeye au fost modeste. La 17 ianuarie 1929, când își făcea pentru prima dată apariția în publicația de benzi desenate intitulată Thimble Theatre avea un mărunt rol secundar. Creatorul său, desenatorul Elzie Crisler Segar, și-a concentrat inițial povestea pe viața lui Olive Oyl și a familiei sale extinse (inclusiv un frate cunoscut drept Castor Oyl). Marinarul mărunțel, cu un ochi veșnic închis și pipa în colțul gurii a cucerit rapid publicul și a devenit personajul principal.

Ce face spanacul din om

Revista de benzi desenate Thimble Theatre a lui Segar apărea deja de 10 ani în momentul nașterii lui Popeye. Acesta a devenit rapid starul seriei și mândria grupului de presă King Features, care îi aparținea lui William Randolph Hearst. După decesul părintelui lui Popeye, survenit în 1938, Thimble Theatre a fost continuat de alți scriitori și artiști, dintre care cel mai important a fost asistentul lui Segar, Bud Sagendorf. Seria de benzi desenate cu Popeye the Sailorman continuă să apară în edițiile de duminică, sub semnătura lui Hy Eisman, care se ocupa și de desene și de texte. Desenele din edițiile zilnice sunt republicări ale celor create de Sagendorf.

Istoria desenelor animate e o poveste în sineDesenele animate sunt o bucurie și pentru copii și pentru adulți, aducând cu ele o lume a fanteziei în adevărate opere de artă

În 1933, Max Fleischer adaptează personajele din Thimble Theatre pentru un serial de desene animate, numit Popeye the Sailor și distribuit de Paramount Pictures. Popeye se bucură de un succes răsunător și producția continuă timp de mulți ani, până în 1957. Azi, desenele animate de sub genericul Popeye the Sailorman sunt deținute de Turner Entertainment, o filială a Time Warner și sunt distribuite de compania-soră, Warner Bros Entertainment.

O pagină din revista Thimble Theatre (sursă imagine)

De-a lungul anilor, Popeye a apărut în cărți, reviste, producții de televiziune, jocuri video, sute de reclame și produse personalizate, mai ales cele preferate de personaj, cum ar fi spanacul. A dobândit chiar și față umană, prin intermediul lui Robin Williams, care a interpretat, cu farmecul lui inconfundabil, rolul principal din filmul Popeye, realizat în 1980 și regizat de Robert Altman.

În 2002, TV Guide îi conferă lui Popeye locul 20 în top 50 „Cele mai grozave personaje de animație din toate timpurile”. Atâta cinste a generat și multe povești, mai mult sau mai puțin marinărești.

Popeye și Olive Oyl au fost inspirați de personaje reale

Când Elzie Segar l-a creionat pe Popeye în 1929, el avea în minte un om adevărat, la propriu și la figurat. În orașul său natal, Chester, Illinois, locuia un individ cu un singur ochi, pe nume Frank „Rocky” Fiegal, care împărtășea pasiunea lui Popeye pentru bătaie și tutun. Se pare că Fiegal a fost foarte mândru de sosia lui animată, deoarece scurtul epitaf de pe piatra lui de mormânt sună așa: „Inspirație pentru Popeye”. Conform lui Michael Brooks, un localnic care a studiat istoria lui Popeye, Segar îi trimitea regulat bani lui Fiegel, probabil în semn de recunoștință pentru succesul de care se bucura personajul pe care l-a inspirat. Olive Oyl se baza, la rândul ei, pe o vecină a lui Segar, o femeie extrem de înaltă și slabă, Dora Paskel, care avea, de regulă, părul prins în coc.

Frank ”Rocky” Fiegel (1868 - 1947) (sursă imagine)

Și tot un personaj uman l-a generat și pe pofticiosul laș și supraponderal, iubitor de hamburgeri, J. Wellington Wimpy. Se crede că unul din foștii șefi, pe care Segar nu îl avea la inimă, a servit ca model. Cert este că nici moștenirea lui nu e de neglijat, acesta introducând în vocabularul curent termenul „wimp” (pămpălău).

Mai mult, putem spune că Popeye a nășit un mariaj foarte vocal. Din 1935, timp de 40 de ani, vocea lui Popeye a fost interpretată de actorul Jack Mercer. Între 1938 și 1942, Mercer a fost căsătorit cu Margie Hynes, care îi dădea glas lui Olive. Nu știm dacă idila s-a sfârșit din pricina lui Bluto, a lui Ham Gravy sau din cauze naturale.

Jack Mercer și Popeye (sursă imagine)

Șoricelul Mickey Mouse, o vedetă lansată de DisneyMickey Mouse, șoricelul ieșit din laboratorul creativ al lui Walt Disney, este singurul star de animație cu propria stea pe Walk of Fame.

Pentru o viață sănătoasă, consumați spanac în momentele critice

După cum toți fanii lui Popeye știu, atunci când ai nevoie de ceva putere în plus, sursa cea mai sigură e o cutie de spanac. Sigur, și mersul la sală ajută, dar se pare că, în cazul marinarului nostru, ingurgitarea frunzelor de spanac își făcea efectul instant, furnizându-i niște bicepși de invidiat. Atât de tare a intrat Popeye în conștiința colectivă, încât o umflătură simptomatică ce rezultă ca urmare a unei rupturi de tendon a bicepsului este uneori numită de medici „mușchi Popeye”. În timpul Marii Crize Economice, creșterea cu 33% a consumului de spanac este atribuită, în mare măsură, popularității dobândite de Popeye. Deși se crede că alegerea spanacului ca sursă de energie s-a datorat unei evaluări supraestimate a conținutul său în fier, se pare că, totuși, îndrăgita legumă a fost preferată pentru aportul de Vitamina A. Spanacul se află pe locul trei în opțiunile culinare ale copiilor americani (după curcan și înghețată).

Cu toate efectele pozitive pe care le are, Popeye, în tinerețe nu a fost pe deplin conștient de avantajele unei nutriții corecte, așa că nu s-a bazat din start pe spanac pentru forță suplimentară. În primele desene ale lui Segar, Popeye dobândea puteri supraomenești, atunci când mângâia penele unei găini fermecate, Bernice.

Popeye, celebru în orice formă

Ca dovadă că este un personaj cu greutate, în onoarea sa și a spanacului au fost ridicate mai multe statui. În Crystal City, Texas, are parte de una full-color, în cinstea contribuției sale la relansarea economiei locale, prin culturile de spanac. Statui ale îndrăgitului marinar tronează și în orașul natal al lui Segar, Chester, Illinois, în localitățile Springdale și Alma din Arkansas (cea de-a doua pretinzând că este capitala mondială a spanacului) și la fabrica Allen Canning, care comercializează spanac la conservă, sub marca Popeye.

Statuia lui Popeye din orașul Alma, Arkansas (sursă imagine)

În 2004, Empire State Building a fost luminată cu verde, pentru a-l sărbători pe Popeye, la frageda vârstă de 75 de ani.

Bugs Bunny, starul urecheat de la Warner Bros.Bugs Bunny, iepurele isteț și fermecător, cu câte o replică acidulată pentru fiecare situație, rămâne un personaj care a distrat generații întregi de copii și părinți

Cel mai cunoscut marinar are chiar propriul său parc tematic. Filmările din 1980, pentru producția filmului Popeye a lui Robert Altman au avut loc în Malta, iar după finalizarea lor, platourile au fost transformate în atracție turistică, denumită Satul Popeye. Turiștii au parte aici de tururi, spectacole, un muzeu dedicat și bineînțeles, excursii cu vaporul.

Românul s-a născut poet, dar și muzician

Ne putem mândri că am contribuit și noi, măcar genetic la succesul lui Popeye în lume. Tema sonoră a producției animate a fost compusă de Sammy Lerner, muzician american de origine română. Cu rapiditatea mioritică specifică, acesta a avut nevoie de mai puțin de două ore pentru a crea tema care a devenit simbol al seriei de desene animate Popeye the Sailorman.

Referințe:

wikipedia.org

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept