23 mai 1929
Mickey Mouse prinde glas
D'ale carnavalului cu Mickey Mouse
La 23 mai 1929, cel mai simpatic șoricel din istorie rostește primele cuvinte, pe marile ecrane. The Karnival Kid este un film de animație, regizat de Walt Disney și Ub Iwerks. A fost produs în alb-negru de Studiourile Walt Disney, fiind cel de-al nouălea film din seria Mickey Mouse. În primele opt apariții, Mickey s-a manifestat sonor prin fluierături, râsete și țipete. Având deja experiența necesară, a decis că a venit timpul să arate că știe să comunice și în mod articulat. Primele sale cuvinte au fost: „Hot Dogs!”, „Hot Dogs!”. Walt Disney însuși a dat voce personajului său. Cu un an înainte, Mickey apăruse în producția Steamboat Willie, care rula cu sonor sincronizat cu muzica, o raritate pentru acea vreme. Șoricelul a revoluționat lumea filmului animat și a cucerit definitv publicul de toate vârstele.
Mickey Mouse, un șoricel norocos
Mickey Mouse, mascota Companiei Walt Disney, este un personaj cunoscut și recunoscut în lumea întreagă. Șoricelul cu apucături umane, poartă pantaloni scurți roșii, pantofi galbeni, mai mari cu câteva numere și, pentru a întregi ținuta cu o notă de eleganță, nu se desparte de mănușile albe.
Istoria desenelor animate e o poveste în sineDesenele animate sunt o bucurie și pentru copii și pentru adulți, aducând cu ele o lume a fanteziei în adevărate opere de artă
Povestea lui Mickey începe de la... un iepuraș. Disney Brothers Studio era doar o rotiță din imensul angrenaj al industriei de animație de la Universal Pictures. În 1927, Walt Disney a creat un personaj pe nume Oswald the Lucky Rabbit. Cu fața lui rotundă și mare, nasul în formă de nasture și urechile negre fluturând, zâmbitorul Oswald a avut un succes fulgerător. Drept urmare, studiourile Universal au comandat o serie de scurt metraje, cu iepurele norocos în rolul principal. Când Disney s-a întâlnit cu oficialii care conduceau studiourile, pentru a negocia un nou contract, în 1928, iepurele Oswald era o vedetă în plină ascensiune. Walt se aștepta să culeagă laurii victoriei și noul contract să îi aducă și binemeritata recompensă financiară. Cum și în lumea animației, nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită, cei de la Universal, în loc să îi mărească salariul, l-au anunțat că îi luaseră toți colaboratorii și drepturile de autor asupra lui Oswald. În „mărinimia” lor, i-au oferit lui Disney posibilitatea de a rămâne la ei, dar cu un salariu mai mic.
Disney a refuzat și, împreună cu Ub Iwerks - singurul animator care a rămas loial companiei Disney Bros. - s-a întors la munca pe cont propriu. Au urmat seri și nopți de dezbateri și discuții, pentru a-i găsi un înlocuitor lui Oswald. Iepurele a intrat sub bisturiul creativ al animatorilor, care i-au scurtat urechile și i-au mai rotunjit pântecele. A rezultat un șoricel, care a fost botezat Mortimer. Se spune că soția lui Disney nu a fost încântată de acest nume și a sugerat schimbarea lui. Personajul a intrat, așadar în lumea desenului animat, ca Mickey Mouse. Schimbarea de buletin i-a priit, șoricelul dovedindu-se mai norocos decât iepurașul, devenind celebru și rezistând cu brio la proba timpului. Poate și datorită faptului că inspirația a venit dintr-o sursă de geniu: Iwerks afirma că visa să creeze un șoricel care să întruchipeze spiritul lui Charlie Chaplin.
Chaplin, un artist genial, în haine de vagabond„Vagabondul” Charlie Chaplin a primit un Oscar onorific pentru contribuția sa extraordinară la transformarea cinematografiei în artă
Cursa de succes pentru șoareci
Primele două filme cu Mickey în rolul principal nu au atras prea mult atenția publicului, dar a urmat, în 1928, Steamboat Willie, prima animație în care efectele sonore și muzica erau sincronizate. Premiera din noiembrie, de la New York, s-a bucurat de un imens succes. Tema era o parodie a filmului Steamboat Bill Jr., cu Buster Keaton, apărut mai devreme, în același an. În doar câteva luni, apăreau și alte scurte animații cu Mickey.
Șoricelul progresa de la o peliculă la alta. În Plane Crazy, cu un scenariu inspirat de povestea lui Charles Lindbergh, interpretează un rozător aviator, pentru ca, la scurt timp, în The Karnival Kid, să învețe să și vorbească. Până la finalul lui 1929, era deja cunoscut în întreaga țară, iar geniul managerial al lui Disney și-a intrat în drepturi. O linie de produse personalizate și un Fan Club Mickey Mouse pentru copii au devenit funcționale.
În 1935, un tânăr animator, Fred Moore, i-a oferit lui Mickey prima schimbare serioasă de look. Inițial, el fusese desenat dintr-o serie de cercuri, care limitau oarecum posibilitățile creative. Moore i-a făcut un trup în formă de pară, i-a desenat pupile, i-a scurtat nasul și l-a înzestrat cu celebrele mănuși albe. În același an, Mickey a ieșit din epoca filmului alb-negru, intrând în lumea colorată a animației moderne. Modul în care tehnologia Technicolor a fost utilizată pentru realizarea producției The Band Concert era atât de inovator, încât criticii consideră și azi că este o capodoperă.
Până în 1937, Studiourile Disney produceau 12 scurt metraje cu Mickey pe an, cu Disney în persoană dând glas iubitului său șoricel. Mickey a fost, pe rând, fotbalist, vânător, croitor, dirijor, s-a împroșcat din greșeală cu pesticide, l-a salvat pe Pluto de hingheri, s-a izbit cu mașina de un hambar, s-a înrolat în armată și a pierdut-o pe Minnie, de nenumărate ori în fața unor tipi musculoși, recucerind-o de tot atâtea ori. Orice ar spune gurile rele, trebuie să știți că Mickey și Minnie sunt soț și soție. Femeia care vorbea în numele lui Minnie Mouse, Russi Taylor, s-a căsătorit cu „vocea” lui Mickey, Wayne Allwine, în 1991.
Bugs Bunny, starul urecheat de la Warner Bros.Bugs Bunny, iepurele isteț și fermecător, cu câte o replică acidulată pentru fiecare situație, rămâne un personaj care a distrat generații întregi de copii și părinți
Mickey, the blockbuster
Anii 1950 au însemnat pentru Mickey propriul parc tematic, reviste de benzi desenate, Clubul Mickey Mouse, show-uri de televiziune care au lansat apoi și alte vedete tinere, de la Annette Funicello la Justin Timberlake. Dar, pe măsură ce alte filme marca Disney, precum Bambi sau Frumoasa adormită urcau în preferințele publicului, șoricelul nostru a început să piardă teren. Între 1953, când a apărut în The Simple Things și 1983, când și-a reluat activitatea, odată cu producția Mickey's Christmas Carol, a fost în șomaj tehnic, din punct de vedere cinematografic.
Cu toate aceastea viața lui socială a rămas destul de intensă. Urechile lui Mickey rămân printre cele mai recunoscute și apreciate simboluri ale perioadei contemporane. A participat la ședințe foto cu fiecare președinte american, de la Harry Truman încoace, cu o singură excepție - Lyndon Johnson. Compania Disney afirmă că Mickey este o figură familiară pentru 98% dintre copiii cu vârste între 3 și 11 ani, din lumea întreagă. Doar numele său a primit culoarea locală, în Franța fiind cunoscut drept Michel Souris, copiii din Italia îl strigă Topolino, pentru micii japonezi el este Mikki Mausu, iar în Finlanda i se spune Mikki Hirri. Vânzările de obiecte personalizate cu figura celebrului șoricel dețin încă un procent de 40% din veniturile companiei.
Mickey a reapărut pe marile ecrane, în filmul din 1988, Who Framed Roger Rabbit. Alături de el, a jucat și Bugs Bunny, faimosul iepure de la Warner Brothers. Cele două companii au pretins ca personajele lor simbol să apară în proporții egale, de-a lungul filmului, de la prima până la ultima secundă.
Popeye eliberează forța din cutia de spanacPopeye the Sailorman a apărut pentru prima dată în revista de benzi desenate Thimble Theatre, a lui Elzie Segar, devenind celebru în scurt timp
În 2001, a fost demarată o campanie semi-oficială de împrospătare a imaginii lui Mickey Mouse, acesta făcându-și apariția în cele mai trendy contexte: pe hainele vedetelor, într-un episod din Sex and the City, unde era se bucura de o poziție provilegiată, pe pieptul tricoului purtat de Sarah Jessica Parker, în boutique-urile chic ale creatorilor celebri etc. Tehnologia nu l-a iertat nici pe el, transformndu-l în personaj al jocului video Kingdom Hearts, iar în 2006 a mai câștigat în dimensiune, apărând în varianta 3D. Pe Disney Channel îl puteți urmări în fiecare dimineață, găzduind emisiunea dedicată celor mici sau îl puteți vedea live și chiar să îi strângeți mâna, dacă aveți drum prin Disney World. Ajunși aici, să vă amintiți cuvintele lui Walt Disney: „Sper ca niciodată să nu pierdem din vedere un lucru: totul a început cu un șoricel”.
Referințe: