01 februarie 1887

Hollywood își face certificat de naștere

DivertismentMonica

A star is born

În 1781, un locuitor din Sudul Californiei ar fi avut mult de furcă la completarea localității de domiciliu, care suna cam așa: El Pueblo de Nuestra Senora la Reina de Los Angeles de Poricuncula, după cum se numea Los Angeles în tinerețe. Numele s-a micșorat, pe măsură ce numărul locuitorilor creștea. Unul din acești locuitori, Harvey Wilcox,venit din Topeka, Kansas, împreună cu soția, Daeida, s-au gândit că o tranzacție imobiliară e oricând o investiție bună. Au cumpărat ceva mai mult de 60 de hectare în Cahuenga Valley, la poalele dealurilor din Vestul orașului Los Angeles. La 1 februarie 1887 și-au înregistrat oficial proprietatea cu numele Hollywood. Planul lor era de a crea aici o comunitate religioasă, conservatoare, cu principii morale stricte. Unde dai și unde crapă...

Hollywood, de la modestie, la măreție

La mijlocul secolului al XIX-lea, Los Angeles se extindea rapid, datorită finalizării liniei de cale ferată Southern Pacific Railroad, în 1876 (linia Santa Fe Railroad avea să urmeze curând, în 1885).

Hollywood a pornit timid în viață, cu o singură colibă din lut, în 1853 și având ca principală îndeletnicire a puținilor săi locuitori, agricultura. Recoltele au mers binișor și până pe la 1870, aici se adunase o comunitate agricolă destul de prosperă.

Împrejurimile orașului Los Angeles, în 1874 (sursă imagine)

Wilcox, suferind de o paralizie a picioarelor, ca urmare a poliomielitei suferite în copilărie, a văzut acel teren ca un cadru ideal pentru înființarea unei comunități de creștini devotați. În viziunea sa, viața lor s-ar fi derulat la cele mai înalte standarde morale, bineînțeles, fără picătură de alcool, el fiind un adept convins al prohibiției. Rareori în istorie diferența dintre intenție și rezultat a fost mai discrepantă.

Robert Owen și orașul ideal New HarmonyRobert Owen a întemeiat orașul New Harmony, un loc în care își dorea construirea unei societăți care să funcționeze după principii ideale

Daeida Wilcox a botezat viitorul colț de rai „Hollywood”, fiind inspirată de o cunoștință care îi povestise despre reședința pe care o avea în Ohio și care purta acest nume. Harvey Wilcox a desenat o hartă a străzilor pe care le va avea așezarea, grupate în jurul unei artere principale, pe care a denumit-o Prospect Avenue (azi, Hollywood Boulevard). După ce a cartografiat oficial zona și a înregistrat-o în evidențele autorităților, Wilcox a trasat străzile de pământ al localității, delimitate cu pomi.

Prima hartă a viitorului Hollywood, desenată de Harvey Wilcox (sursă imagine)

Harvey se ocupa cu vânzarea parcelelor de teren, iar Daeida strângea fonduri pentru construirea bisericii, școlii și bibliotecii. În 1900, la nouă ani după moartea lui Harvey Wilcox, Hollywood-ul avea o populație de 500 de locuitori, comparativ cu cea de 100.000 a Los Angeles-ului. Poate restricțiile impuse membrilor comunității făceau mutarea în zonă mai puțin atractivă. Aici funcționau un oficiu poștal, un ziar, un hotel și două piețe. Micul Hollywood era legat de marele Los Angeles printr-o singură linie de tramvai, care străbătea Prospect Avenue. Era nevoie de două ore pentru a parcurge distanța de 11 kilometri, iar punctualitatea acestui mijloc de transport lăsa mult de dorit. În 1904, problema a fost rezolvată de un upgrade al liniei și vagoanelor de tramvai, scurtându-se mult timpul de deplasare. Pentru a se alinia la standardele de civilizație ale vremii, oficialitățile orașului au decis interzicerea comerțului cu alcool și au solicitat turmelor de animale cu efective de peste 200 de capete să opteze pentru ruta ocolitoare, fără a trece pe străzile orașului. În 1910, comunitatea din Hollywood a votat unirea cu Los Angeles, pentru a îmbunătăți aprovizionarea cu apă a locuitorilor.

Celebrul bulevard Hollywood, privit dinspre Gower Avenue, așa cum arăta în 1905. Se poate deja obser (sursă imagine)

Industria cinematografică intră în film la Hollywood

Faimosul Hotel Hollywood s-a deschis în 1902, de către un dezvoltator imobiliar care plănuia să găzduiască aici potențialii clienți. Situat la drumul mare, pe Prospect Avenue, care era, la drept vorbind, pe atunci, doar o uliță mai largă, hotelul s-a transformat azi în Kodak Theatre, locul unde se acordă anual premiile Oscar.

Teatrul Kodak găzduiește anual piesa de succes a premiilor OscarPremiile Oscar reprezintă cel mai important eveniment din lumea cinematografiei și, de aceea, se bucură de un spațiu pe măsură

La începutul secolului XX, realizatorii de film au început să își dea seama că peisajul, clima și lumina din Sudul Californiei erau ideale pentru cinematografie. Și tot ideală era și distanța care separa Hollywood-ul de New Jersey, unde activa Thomas Edison. Acesta deținea aproape toate patentele importante pentru realizarea filmelor, iar agenții săi îi urmăreau și îi dădeau în judecată pe cei care le foloseau fără a achita drepturile de autor. Pe coasta de Est a Americii nu prea reușeai să le înșeli vigilența, însă raza lor de acțiune nu bătea până în Vestul californian. Iar aici, granița cu Mexicul oferea oricând un refugiu, în eventualitatea unui control.

Prima companie mare de film care a venit la Los Angeles și a realizat integral o producție cinematografică aici a fost Selig Film Manufacturing Company, în 1908. În anul următor și-a construit aici primul studio permanent, fiind urmată curând de Nestor Studios și de alte 15 companii independente de film. Plantațiile de lămâi au fost înlocuite cu studiouri de filmare, birouri și locuințe. De la cei 500 de locuitori, Hollywood-ul a ajuns la 300.000.

Când Chaplin și-a permis să devină producător independent, în 1917, și-a construit propriile studiou (sursă imagine)

În 1913, Cecil B. DeMille și Jesse Lasky au închiriat un hambar cu dotări de studio, pe colțul dintre Selma și Vine Streets. Clădirea a devenit curând cunoscută drept Hambarul Lasky-DeMille și adăpostește astăzi Muzeul Hollywood Heritage. Studiourile Charlie Chaplin, în Nord-Est, la intersecția dintre La Brea și De Longpre Avenues, au fost construite în 1917.

Chaplin, un artist genial, în haine de vagabond„Vagabondul” Charlie Chaplin a primit un Oscar onorific pentru contribuția sa extraordinară la transformarea cinematografiei în artă

Arhicunoscutul simbol al orașului, numele scris cu litere uriașe pe Muntele Lee, devenit o marcă a așezării și o imagine clasică din filme, a fost ridicat în 1923. Inițial, denumirea era Hollywoodland și reprezenta o reclamă care anunța dezvoltarea unei zone rezidențiale. La început, numele era luminat noaptea de mii de becuri, a căror funcționare era asigurată de un angajat care locuia într-o căsuță din spatele uneia din literele „l” ale cuvântului Hollywood.

Prima decernare a premiilor Oscar a fost organizată în 1929, în cadrul unui banchet ținut la Hollywood Roosevelt Hotel de pe Hollywood Boulevard. Biletele au costat 10 dolari, iar publicul a fost alcătuit din 250 de persoane.

Perioada dintre 1927 (când s-a încheiat epoca filmului mut) și 1948 este considerată „Epoca de Aur a Hollywood-ului”. De atunci datează producții memorabile: Casablanca, Un tramvai numit dorință, Pe aripile vântului, Breakfast at Tiffany's, Citizen Kane, King Kong, Nimic nou pe frontul de Vest etc. După 1950, televiziunea și-a intrat în drepturi și aici, iar studiourile au început să fie folosite și pentru producții televizate.

Citizen Kane și Orson Welles fac revoluție la HollywoodFilmul Citizen Kane, regizat de Orson Welles, având ca subiect viața magnatului de presă William Randolph Hearst a reprezentat o revoluție cinematografică

Walk of Fame a făcut primul pas către istorie în 1960, cu prima stea, dedicată tuturor celor care lucrau în industria divertismentului. Beneficiarii stelelor sunt recompensați pentru activitatea lor din domeniul cinematografiei, televiziunii radioului, muzicii și/sau pentru acțiunile lor caritabile și civice. La fel ca Universul, Walk of Fame își extinde galaxiile, cu o rată de două stele pe lună, intrând deja pe străzile învecinate, Sycamore Avenue și LaBrea Avenue.

Începuturile Walk of Fame (sursă imagine)

Proiectul visat de Harvey și Daeida Wilcox a trecut demult pe pilot automat, luând o cu totul altă direcție. Comunitatea lor sobră a devenit centrul unei lumi de vis și lux, construite din faimă, strălucire și fantezie.

Referințe:

history.com u-s-history.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept