10 motive pentru care iubim vara

DivertismentMonica

Vine vara, bine-mi pare...

Zile senine, soare, lumină, toate acestea fac parte din arsenalul urărilor pozitive și din extraopțiunile cu care vine echipată cea mai fierbinte fiică a anului – vara. Când, în loc de alarmă, suntem treziți de o rază de soare și triluri de păsări, avem sentimentul că viața merită trăită, chiar dacă nu e decât o zi obișnuită de muncă. Există și o explicație științifică pentru asta. Lumina solară are calitatea de a crește nivelul de serotonină (hormonul fericirii), îmbunătățind, astfel, starea de spirit, reducând anxietatea și stresul. Însă vara nu se limitează la atât, vraja ei se întinde în multe direcții și asupra tuturor.

Vacanță

Ce mică e vacanța mare – ar zice orice elev care se respectă, chiar și pe vremea când ea ținea chiar 3 luni (tendința e, din păcate de a tot scurta fermecata perioadă dintre anii școlari). Ce poate fi mai frumos la vârsta poveștilor, decât să poți să dormi în voie, să te bălăcești, să te joci după pofta inimii și să te simți răsfățat/ă încă un pic? Vara e aliatul strategic al părinților în lupta aspră și, mai ales, zilnică, cu tehnologia care umbrește copliăria. E momentul în care, dacă ești suficient de hotărât, îl poți desprinde pe cel mic de butoane/ecrane, pentru a-l introduce în lumea analogică a jocurilor în aer liber. Evident, nimic nu poate fi perfect, nici chiar vara, iar pentru a dovedi acest lucru au fost inventate temele de vacanță. Plusurile, însă, sunt mai numeroase, așa că luna septembrie este privită întodeauna cu ostilitate, iar vara lasă în amintirea micilor ei fani, o imagine de vis, a cărei strălucire nu poate fi egalată decât de nerăbdarea cu care e așteptată următoarea vacanță.

Concedii

Nu doar copiii așteaptă cu nerăbdare venirea verii, nici părinții lor nu se lasă mai prejos. Oamenii mari au și ei nevoie de câte o pauză iar mijlocul anului e momentul ideal pentru relaxare. Marea majoritate a angajaților își programează concediile de odihnă în perioada de vară. Și ei se gândesc un an întreg la următoarea destinație, făcând și desfăcând planuri. Se fac cumpăraturi și pregătiri, iar ultimele zile de lucru, înainte de concediu, par să nu se mai sfârșească. Deși uneori concediile pot încetini activitatea companiilor sau instituțiilor, pe termen lung toată lumea are de câștigat, angajații revenind la locurile de muncă cu bateriile încărcate, mai odihniți și fericiți, deci, teoretic, și mai eficienți.

Vacanțe în insula Santorini. Se spune că Santorini este locul în care „sunt mai multe biserici decât case, mai mult vin decât apă, mai mulți măgari decât barbați”. (sursă imagine)

Călătorii

Vacanța sau concediul fără o călătorie e ca nunta fără lăutari. E dificil să te relaxazi cu adevărat, dacă alegi să zugrăvești sau să faci curățenie în toată perioada concediului. O schimbare de peisaj e necesară și binevenită, după un an de muncă. Vara e perioada ideală pentru călătorii. Vremea e, în general, bună, zilele lungi, activitățile în aer liber, de la mâncat până la scăldat sunt la îndemână. Opțiunile sunt, practic, nelimitate. Mare, munte, deal, câmpie, orașe, pensiuni, hoteluri de lux, cort, rulotă, experiențe extreme sau zile tihnite, sport sau somn, în vacanța de vară, totul pare să fie posibil. Oamenii schimbă costumele de stofă sau mătase pe costume de baie sau de escaladă, confortul căminului pe provocările nopților sub cerul liber. Vara pare să instaureze o democrație a vacanței, în care nu prea mai contează funcția, studiile sau statutul social.

Zile lungi

În jurul datei de 21 iunie (cel mai adesea), sau 20 iunie, în emisfera nordică are loc solstițiul de vară, adică începutul verii astronomice.

Primăvara, un anotimp plin de viațăPrimăvara rămâne cel mai frumos anotimp, o continuă sărbătoare a vieții, împodobită cu flori, frunze, fluturi, păsări și multă veselie pentru fiecare dintre noi.

În preajma acestei date, la trecerea meridianului, Soarele se ridică deasupra orizontului la unghiul maxim, ziua are durata maximă, iar noaptea, minimă. Așadar, o calitate importantă a zilelor de vară este lungimea lor. Avem mai mult timp și energie pentru a face cee ace dorim. Începem ziua mai devreme, iar diminețile de vară au un farmec inegalabil. Dimineața, pe răcoare, putem să stăm cu fața la soare, dar și să facem sport, să ne bucurăm de iarba plină de rouă sau, pur și simplu, să admirăm natura proaspăt trezită. Serile lungi și calde îndeamnă la povești și întâlniri.

Distracție

Distracția e vara la ea acasă. Majoritatea evenimentelor festive sunt programate vara. De la nunți și botezuri, la întâlniri ale absolvenților și aniversări, toți visăm ca momentele speciale ale vieții să se întâmple în zile calde și însorite, nu acompaniate de crivăț sau ploaie de toamnă. Fiind perioada concediilor și vacanțelor, oamenii sunt mai liberi să petreacă și să se simtă eliberați de rutina zilnică. Acasă sau în deplasare, petrecem mai mult timp cu familia și prietenii, stăm mai mult afară, experimentăm lucruri noi, reluăm activități pentru care nu avem timp în zilele obișnuite. Grădinărim, facem sport, ne jucăm și ne distrăm, totul în calda îmbrățișare a soarelui de vară.

Mâncare de vară

Facem ce facem, dar ce mâncăm?! Vara nu e doar despre acțiune, ci și despre gust. Acum avem parte de cele mai iubite arome ale anului. Caise, piersici, pepene, pere, zmeură, afine, lista fructelor care ne răsfață papilele gustative pare fără sfârșit. Cocteiluri și sucuri, salate, legume și răcoritoare sunt și ele în meniu. Și, ca să păstrăm ce-i mai bun la urmă, specialitatea casei (de vară) este cel mai iubit aliment al sezonului estival: înghețata. De mii de ani, oamenii o iubesc cu o pasiune care nu se topește, indiferent cât urcă mercurul în termometre.

Înghețata, gustarea care dezgheață papilele gustativeLa cornet sau la cupă, de vanilie sau ciocolată, înghețata este un desert care a cucerit lumea, din Italia la New York.

Haine de vară

Unul din multele puncte forte ale verii îl reprezintă vestimentația. Nu ne mai batem capul cu ciorapi, maieuri, veste, geci, paltoane, jachete, căciuli și întregul arsenal textil care ne mobilează majoritatea anotimpurilor. Sandale sau șlapi, o rochie sau pantaloni scurți și un tricou, cu cât mai subțiri cu atât mai bine. În lumina soarelui de vară, parcă nici nu mai contează atât de mult să asortezi ținuta, orice combinație de culori e binevenită. Machiajul nu mai e necesar, în loc de fond de ten, avem bronzul natural.

Rochie de vară - albul sau culorile foarte deschise se cele mai întâlnite pe perioada estivală. (sursă imagine)

Cheltuieli mai mici

Deși pare paradoxal, vara viața e mai ieftină. Desigur, cu excepția celor care își rezervă vacanțe exclusiviste, în locuri cu multe stele pe firmă. Muritorii de rând, care preferă stelele naturale de pe firmamentul magnific al bolții cerești din nopțile de vară, pot face chiar economii. Facturile de curent și gaz sunt mai mici, iar mâncarea, mai accesbilă, deoarece fructele și legumele sunt mereu mai ieftine decât carnea și pot fi achiziționate direct de la producători. Nici vacanța nu trebuie să devină o povară ruinătoare pentru conturile familiei. Există locuri pentru toate bugetele și gusturile. Avem nevoie doar de puțină imaginație, pentru că bucuria vine cu adevărat din lucrurile mărunte.

Natura aproape

Vara ne amintește mereu că viața e, de fapt, simplă, în complexitatea ei. Și face acest lucru în cel mai frumos mod, reconectându-ne cu marea școală a naturii. Călătorind și petrecând mai mult timp în aer liber, avem posibilitatea de a redescoperi bucuria mersului desculț prin iarbă sau pe nisip, atingerea catifelată a mării, aerul înmiresmat al pădurii și liniștea din vârful muntelui. Ne reîmprientenim cu ceilalți locuitori ai planetei, înțelegând mai bine miracolul existenței, sub toate formele sale. Și poate, cu puțin noroc, ajungem să repectăm și celelalte forme de viață, alegând să trăim alături de ele și nu în conflict cu ele.

Love is in the air

Visul unei nopți de vară a fost și va rămâne mereu iubirea. Vara oferă terenul de joc perfect pentru campioana trăirilor omenești. Când soarele strălucește sau stelele sclipesc, dragostea devine un ideal posibil. Vara infrumusețează oameni, locuri și momente, cu atingerea ei caldă și fermecată. Cupidon e în elementul său, iar noi îi devenim ținte ușoare. Iubiri de-o vară sau de-o viață, majoritatea încep în miezul anului. Pentru că vara ne aduce mai aproape de tot ceea ce e omenesc în noi, simțim mai mult și, poate, gândim mai puțin (ceea ce nu e deloc rău).

Să ne bucurăm, așadar de fiecare zi a verii, de soare sau de ploaia caldă, de cântecul greierilor și de parfumul florilor, de foșnetul frunzelor și de gustul fructelor. Vara e prietena noastră generoasă, care ne oferă prețiosul dar al clipelor de fericire.

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept