Tradiții de Moș Nicolae

CopiiAna Maria

Nuielușa deschide ușa

Luna decembrie este, probabil, cea mai colorată și luminoasă din întregul an. Sărbătorile se țin lanț și încercăm, cu mic, cu mare să fim mai buni, mai generoși și mai apropiați de cei dragi. Moș Nicolae este cel deschide ușa pentru ca sărbătorile de iarnă să intre în casă în toată splendoarea. Tradiția spune că bunul moș aduce ceva dulce pentru copiii cuminți și o nuielusă pentru cei care au mai dat cu stângul în dreptul. În noaptea dintre 5 și 6 decembrie, toți copiii din țările creștine își lustriesc ghetuțele și așteaptă cu nerăbdare să vadă cu ce vor fi umplute.

Povestea lui Moș Nicolae...

... începe tocmai în secolul al III-lea, pe actualul teritoriu al Turciei, în localitatea Patara, pe atunci, aparținând grecilor. Nicolae a trăit între anii 270 - 343 d. Chr., într-o familie înstărită, fiind crescut și educat în credința creștină. Și-a pierdut părinții încă de tânăr și a urmat povața de a dărui celor aflați în nevoie, așa că și-a împărțit întreaga avere moștenită nevoiașilor sau bolnavilor.

Între 312 și 315, Nicolae s-a retras la o mănăstire construită lângă Betleem, Beit Jala, unde azi este ridicată Catedrala Sf. Nicolae, pe locul peșterii unde sfântul și-a petrecut zilele. Ca pelerin, a vizitat Ierusalimul, Betleemul, Biserica Sfântului Mormânt și multe alte locuri sacre din Țara Sfântă. Un text scris de el este păstrat și azi de Patriarhia Ortodoxă Greacă din Ierusalim. În 317, s-a reîntors în Asia Mică și a fost consacrat ca episcop de Myra. Prin nenumăratele sale fapte de caritate și minuni săvârșite, a devenit cunoscut în toată lumea ca protector al copiilor, marinarilor și al tuturor celor aflați în nevoie.

În timpul împăratului Dioclețian, care a persecutat creștinii, episcopul Nicolae a fost exilat și aruncat în închisoare. Odată cu ascensiunea lui Constantin, Nicolae a fost eliberat, luând parte și la Conciliul de la Nicaea, din anul 325.

Constantin cel Mare, lider creștin și militarConstantin cel Mare, conducător al Imperiului Roman, a fost primul împărat convertit la creștinism, schimbând pentru totdeauna harta religioasă a Europei

A părăsit această lume în data de 6 decembrie 343, zi în care, an de an, îi este cinstită memoria. A fost înmormântat în catedrala unde a slujit, iar în mormântul său s-a format o relicvă unică, denumită manna, cu proprietăți vindecătoare. Se spune că negustorii italieni i-au transportat osemintele în Italia în 1087.

Cert este că majoritatea rămășițelor sale sunt păstrate într-o criptă specială, la Arhidioceza din Bari. Aceasta a permis savanților să studieze relicvele. Măsurătorile efectuate au fost trimise la un laborator din Anglia, unde s-a aflat că îndrăgitul personaj măsura 1,68 m înălțime și suferise o fractură la nivelul nasului, care nu se vindecase simetric. Pe baza datelor obținute, s-a efectuat reconstrucția facială a Sf. Nicolae. Figura sa este chiar așa cum ne-o imaginăm, chipul unei persoane blânde, care a știut să ofere iubire și să inspire oamenii peste secole.

Portretul Sfântului Nicolae, realizat cu mijloace moderne (sursă imagine)

Sfântul Nicolae colindă întreaga lume

În Austria, se spune că acesta călătorește alături de Krampus, care ține în mână nuiaua destinată celor mai zvăpăiați. Toți copiii știu că Moș Nicolae este îmbrăcat ca un episcop și ține cu el cartea în care sunt scrise toate faptele bune ale copiilor.

În Italia, copiii așează pe o farfurie scrisorile cu dorințele pe care le au și în care promit că anul următor vor fi muuuult mai cuminți. În următoarea dimineață, aceștia găsesc dulciurile lor preferate în locul scrisorilor. Nu știm cum se face monitorizarea respectării promisiunilor...

Basilica di San Nicola, Bari (sursă imagine)

În Franța, copiii lasă Moșului un pahar de vin (evident), iar pentru măgărușul lui, morcovi și zahăr. Dacă ei au fost cuminți (și vinul bun) primesc a doua zi turtă dulce, ciocolată și fructe.

În Cehia, micuții primesc mere, nuci, dulciuri și jucării iar Moș Nicolae are și rol de purtător al veștilor bune, amintindu-le că, în curând, se va naște bebelusul Iisus. În loc de bețișoare, cei neascultători primesc în încălțări cartofi și bucăți de cărbune.

Crăciunul, moment de sărbătoare de la mic la mareCrăciunul e o sărbătoare magică și fiecare dintre noi poate transmite farmecul acestor momente, dacă știm cum să împărțim bucuria cu toți cei dragi

În Polonia, Moș Nicolae este o personalitate divinizată și respectată. Acesta este îmbrăcat în haine episcopale și poartă bastonul care îi confirmă rangul, coboară din ceruri cu ajutorul unui înger și colindă întreaga țară, pe jos sau purtat într-o trăsură trasă de un cal alb. Moș Nicolae ascultă rugăciunile și dorințele copiilor și le dăruiește icoane, mere roșii, portocale și „pierniki” (prăjiturele făcute cu miere și mirodenii). Dacă nu vine el personal, acesta își va lăsa darurile sub pernele copiilor sau le pune în pantofi.

Moș Nicolae în Polonia (sursă imagine)

Pentru mămicile de fetițe, e un prilej nemaipomenit să se distreze împreună la bucătărie. Aluatul e la fel de interesant ca plastilina și bucuria de a descoperi împreună magia gătitului, compensează amprentele de făină de pe mobilă. Cel puțin, pentru haine nu aveți de ce să vă faceți griji, pentru că acum puteți să rămâneți și gospodine și cochete, cu șorțulețele mamă - fiică, de la Zâna Scutecel.

Ce nu este indicat să puneți în ghetuțe:

Obiecte ascuțite, truse de cosmetică sau obiecte de culoare neagră. Nu sunt indicate nici fularele sau cravatele. Evitați să oferiți mărgele femeilor dragi. Se spune că aceste cadouri aduc ghinion și perturbă liniștea persoanelor care le primesc.

wikipedia.org

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept