Cand împrietenim copiii cu sporturile de iarnă?
Iarna pe uliță
O vacanță s-a terminat, alta stă să înceapă. Ambele, spre bucuria copiilor, transformă lumea într-o poveste albă, în care gheața și zăpada devin jucăriile preferate. Mișcarea în aer liber și distracția grozavă pe care pârtiile și patinoarele o promit sunt o alternativă minunată pentru toată familia. Cum facem să îi împrietenim pe cei mici cu sporturile de iarnă și care e vârsta potrivită pentru aceste activități?
Iarna nu-i ca vara - nici în sport
La o analiză rapidă, vara pare mai ofertantă în activități de exterior, pentru că avem soare, zilele sunt lungi și frumoase și nu e nevoie de echipament special pentru a trimite copilul afară. Însă frigul și zăpada pot fi transformate în avantaje, atunci când vine vorba de sporturile de iarnă.
Ușor de zis, dar practica se poate dovedi anevoioasă. Înainte de a ne vedea micile comori zburând pe pârtie sau plutind pe gheață, ar fi bine să îi familiarizăm cu aceste discipline sportive. Atunci când urmărim o competiție de ski sau patinaj la TV, e un moment bun să îi explicăm celui mic ce se întâmplă acolo, care sunt regulile, în ce constă echipamentul, poate să îi povestim din propriile amintiri legate de învățarea sportului respectiv etc.
Jocurile Olimpice de Iarnă sunt azi la fel de iubite ca cele de varăJocurile Olimpice de Iarnă, organizate pentru prima dată la Chamonix, au devenit azi foarte cunoscute și iubite, mai ales pentru patinajul artistic și schi
Asta pentru că primul pas cu adevărat important va fi să îl convingem pe cel mic să îmbrace ținuta adecvată și să iasă în lume cu ea. Dacă îl vom înghesui cu forța în costumul de ski, nu va înțelege de ce și va rămâne cu o primă impresie negativă, care nu îl va ajuta să progreseze. E bine să trezim în el dorința și curiozitatea de a lua echipamentul și întreaga operațiune să fie relaxantă și amuzantă.
Pentru a pregăti copilul atât psihic, cât și fizic pentru solicitările pe care sporturile de iarnă le implică, se pot lua schiuri sau patine de jucărie și putem încerca să imităm mișcările de care va fi nevoie pe pârtie, pentru a estima entuziasmul pe care îl putem stârni față de respectiva activitate.
O vizionare live a celor care practică sporturi de iarnă - o vizită la patinoar sau o excursie de o zi la munte, pentru a-l plimba pe lângă pârtii - constituie, de asemenea, modalități de familiarizare a copilului cu lumea sporturilor albe.
Căldura din farfurie asigură încălzirea globală a organismuluiAtunci când temperatura devine tot mai rece, există alimente care ne pot furniza căldura necesară pentru ca organismul să funcționeze eficient
Pentru început, încercați să închiriați sau să împrumutați echipamente, nu aruncați bani pe lucruri scumpe înainte de a ști ce sport va îndrăgi copilul sau cât de mare va fi dorința de a-l practica. Mai mult, ei cresc de la un an la altul, așa că echipamentul pentru copiii mici e, cu adevărat, o investiție pe termen scurt.
Ce alegem din oferta iernii?
1. Ski
Instructorii de ski spun că vârsta optimă pentru începerea acestui sport este la 3 - 4 ani. Atunci copilul are deja forța necesară pentru a executa mișcările de bază și înțelege mai bine indicațiile instructorului. Pentru primele lecții, e bine să apelați la un specialist. Mulți copii nu se mobilizează la întregul potențial atunci când sunt cu părinții, pentru că așteaptă să fie răsfățați și ocrotiți, în loc să facă singuri ce e mai greu. Așadar, după 3 ani acceptă și mai ușor separarea pentru un timp scurt de părinți și instructorii vor putea colabora mai bine cu ei. E drept, sunt țări sau familii în care copiii care abia merg la un an și jumătate sunt puși pe schiuri. Totul depinde de ritmul dezvoltării, de personalitatea copilului, de dorința sa de a practica.
La noi în țară, școlile și instructorii de ski acceptă, de regulă copiii de la vârsta de 3 ani. Taberele de ski reprezintă, pentru cei puțin mai mărișori, o opțiune bună, fiind un mediu în care se pot responsabiliza și mai câștigă în independență.
Echipament necesar:
Costum de ski, preferabil din două piese - cu geacă impermeabilă și pantaloni de fâș, (e bine să existe și un costum de schimb, pentru că se vor uda) mănuși impermeabile, clăpari, cască, cagulă, ochelari. Toate acestea se găsesc în magazinele de profil. Schiurile, clăparii, casca pot fi și închiriate la fața locului. Costumul nu trebuie să fie foarte gros, pentru a asigura libertate de mișcare.
2. Patinaj
Începând cu vârsta de 2 ani și jumătate, copiii pot merge la patinoar, dar nu mai mult de 20 minute. La această vârstă, ei învață să își țină echilibrul și să se joace. E bine să ia startul cu un antrenor, care să îi învețe postura corectă și să le indice și exerciții necesare pentru perfecționarea formei fizice. Pentru cursurile de patinaj artistic, copiii sunt bineveniți începând cu vârsta de 4 ani. Patinajul artistic este un sport care combină antrenamente de atletism, pentru creșterea condiției fizice, gimnastică, pentru dezvoltarea elasticității, balet, pentru eleganță, dar și multe exerciții de forță pentru dezvoltarea musculaturii picioarelor.
Patinajul este un sport de compresie? Prin natura exercițiilor și a elementelor ce-l compun, în mare parte din sărituri și rotații, acestea pot încetini creșterea copiilor.
Echipament necesar:
Patine ce trebuie să fie din piele și cu șiret, mai ales dacă optați pentru patinaj ca sport de performanță. Cele mai bune au și tocul construit din piele. Există și patinele de hockey sau de viteză, cu o formă asemănătoare clăparului și lama fără zimții din față precum și cele cu mărime variabilă, putând fi folosite mai mulți ani și extinse pe măsură ce crește piciorul copilului.
3. Săniuș
Este cel mai la îndemână sport la care poate participa orice copil. Puteți pune copilul în sanie începând cu vârsta de 6 luni, existând sănii speciale pentru bebeluși. Acest sport se poate practica oriunde găsiți zăpadă, iar copilul are o sanie cu el.
Echipament necesar:
O sanie, îmbrăcăminte impermeabilă și multă voie bună.
4. Snowboard
Deși se spunea adesea că cei mici ar trebui învățați întâi pe schiuri și apoi pe snowboard, copiii care au început direct cu placa contrazic această prejudecată. După vârsta de 2 ani, puteți încerca să îi împrieteniți cu placa, dar instructorii îi vor primi după vârsta de 4 ani, când puterea lor de concentrare e mai mare.
Echipament necesar:
Placă de snowboard, boots de snowboard, ochelari speciali, costum de ski, echipament de protecție.
Finlanda, raiul elevilor și profesorilorFinlanda a arătat întregii lumi că un sistem de învățământ poate funcționa fără teme și note, dacă se bazează pe calitate, încredere și echitate
Sporturile de iarnă nu sunt tocmai ieftine, însă mișcarea în aer liber, solicitarea fizică benefică și promisiunea unor zile de distracție și voie bună pentru întreaga familie răsplătesc din plin efortul și investiția.
Prin intermediul sporturilor de iarnă, copilul se călește, se disciplinează, devine mai responsabil și mai apropiat de activitățile în natură. Avantajele predomină, așa că, bucurați-vă din plin de zilele albe care ne stau în față!
Pentru mămici, tătici și chiar pitici, de toate pentru toți, informații, povești, trucuri și lucruri numai bune de folosit zi de zi, găsiți în palatul de cleștar, construit cu drag și har de... Zâna Scutecel