Școala ca sport extrem

CopiiMonica

Dacă diminețile cu trafic aglomerat în drum spre școală sau serviciu vi se par grele, (stând confortabil în mașină), gândiți-vă că există copii care escaladează o scară șubredă, fixată îndoielnic pe o stâncă înaltă de 800 de metri, ca să ajungă la ore. Da, se întâmplă în zilele noastre, în satul Atuler, din provincia chineză Sichuan.

Adventure park în drum spre școală

Aici senzațiile tari nu se trăiesc la filmele 4D din mall, ci pe drumul de la școală către casă. Traseul pare desprins din filmele de acțiune - scenele rezervate cascadorilor. Copii de șase ani se agață de scara împletită din tulpini, care atârnă efectiv de peretele stâncii, sar peste bolovani și merg pe poteci aproape invizibile, suspendate deasupra unor prăpăstii fără fund. Și nu par mai supărați decât șoferii care claxonează la semafor și înjură când apare o denivelare pe șosea.

În acest parc obligatoriu de aventuri, micuții de scoală primară au parte de 17 asemenea scări suspendate, dar cea mai periculoasă porțiune o reprezintă o potecă pe o stâncă unde nici măcar fragilele suporturi care îi susțin nu mai există.

Actul de școlarizare extremă de care vorbim face ca programa încărcată din școlile noastre să pară o glumă nevinovată. Pregătirea copiilor pentru viață primește este aici la cu totul alt nivel - la nivelul celor 800 de metri de stâncă, urcați în 90 de minute.

Scapă cine poate

Ca peste tot în lume, a fost nevoie ca povestea lor să devină virală pe Internet, după publicarea ei într-un ziar din Beijing, pentru ca autoritățile să promită că se vor implica în rezolvarea acestei situații incredibile.

Imaginile îi aparțin lui Chen Jie, un fotograf de la Beijing News, premiat și pentru modul în care a surprins explozia mortală de la Tianjin. El însuși a fost îngrozit de dificultatea acestui traseu, la fel ca și un alt coleg al său din presă, care a refuzat să îl parcurgă.

Conform declarațiilor localnicilor, nu există suficient spațiu pentru a construi școala pe vârful muntelui. În ultimii ani, șase sau șapte săteni și-au găsit sfârșitul pe acest drum și chiar cei mai experimentați sunt în pericol de fiecare dată. Strămoșii actualilor locuitori au construit astfel satul din morive de siguranță, pentru a se apăra de eventualii invadatori.

Se pare că sistemul a funcționat și cei din Atuler sunt apărați astăzi inclusiv de invazia societății de consum, ei reușind să supraviețuiască cu mai puțin de 1 dolar pe zi, însă e clar că acești copii merită mai mult decât atât.

Referințe:

theguardian.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept