Cum alegi scaunul de mașină pentru copilul tău

CopiiAna Maria

Alegeri pentru părinți cu scaun la cap

Venirea unui copil pe lume aduce bucurie și emoție în familie, însă vine la pachet cu o serie întreagă de chestiuni administrative, care se cer rezolvate. Micuțul are nevoie de transport și asta nu în orice condiții, ci în siguranță deplină. Acum 25 de ani, părinții ne duceau fără scaune auto și poate mulți spun că dacă a funcționat atunci, de ce ne batem capul acum? Simplu, pentru că acum 25 de ani erau 3 mașini într-un cartier, duminica se circula prin rotație între numerele de înmatriculare pare și impare și majoritatea oamenilor foloseau transportul în comun. Accidentele erau rare, viteza de deplasare, mai redusă, în acord cu performanțele tehnice ale vremii si starea drumurilor. Numărul mașinilor, caii putere și șoselele de mare viteză au crescut incredibil, generând, firesc, și necesitatea unor măsuri de protecție pentru călătorii mici și mari. Acum, după ce ne-am lămurit că scaunele de mașină sunt necesare, mai rămâne doar să ne clarificăm criteriile după care le alegem.

Confort și siguranță, pentru toate vârstele

Pentru pasagerii începători, ideale sunt scaunele „scoică”, gândite special pentru categoria de vârstă 0 - 1 an. Pentru a îndeplini criteriile de calificare în această categorie, trebuie să ai până în 18 - 20 kg și mai puțin de 90 cm în înălțime. Aceste scaune sunt orientate, de regulă, cu spatele la poziția de mers, aceasta fiind considerată cea mai sigură poziție de deplasare. Unii specialiști recomandă acest concept până la 2 ani sau chiar 4 ani, pentru că, la un posibil impact, le este protejat capul și corpul. Totodată, gâtul copilului este mult mai mai protejat la frâne bruște, întrucât capul va fi proiectat spre suportul de susținere al scaunului și nu spre interiorul mașinii. Prin urmare, capul nu îi va mai fi împins înainte, în cazul unui impact, reducând riscurile producerii unor leziuni la nivelul gâtului și al coloanei vertebrale. Țineți cont de faptul că pentru nou-născuți, unghiul cel mai potrivit pentru postura din timpul deplasării este la o înclinație de 35 - 40 de grade.

Scaun fear facing (sursă imagine)

Există și variante de scaune care pot fi adaptate, de la poziția cu spatele înainte (rear-facing), la cea cu fața la direcția de deplasare (forward-facing), atunci când copilul crește. Mare grijă, însă, ca hamurile de siguranță să nu fie prea largi pentru a ține copilul în siguranță, în cazul în care scaunul poate fi folosit și pentru categorii mai mari de vârstă. Ca să fie ancorat corespunzător, hamurile trebuie să fie la nivelul umerilor, iar între hamuri și corpul copilului trebuie să existe doar o distanță cât să strecurăm două degete. Țineți cont și de faptul că la testele de siguranță, manechinele care joacă rolul copilului nu sunt îmbrăcate foarte gros, așadar, nu îl înfofoliți exagerat pe cel mic atunci când îl puneți în scaun.

Asigură sănătatea copilului tău, pas cu pasOrganismul bebelușului știe cel mai bine când este pregătit să facă următorul pas, așadar nu îl grăbiți, pentru că îi riscați sănătatea!

Cum știm că e timpul să trecem la nivelul următor? Vârsta nu e singurul criteriu, având în vedere ritmul diferit de dezvoltare de la un copil la altul. Cel mai eficient și practic mod de evaluare este să vă gândiți la achiziționarea unui nou scaun de mașină atunci când creștetul copilului depășește spătarul scaunului.

Scaune de mașină pentru copii (sursă imagine)

Ce faci ca să stai bine cu alegerile?

Pe lângă vârstă, dimensiuni sau orientarea în funcție de direcția de mers mai aveți la dispoziție o serie întreagă de criterii care să vă ajute să faceți alegerea optimă.

  • Siguranța trebuie să primeze. Ca să nu aveți voi emoții, trebuie ca scaunul să aibă 7 puncte de prindere a hamurilor de siguranță.
  • Scaunul să fie dotat cu sistemul ISOFIX universal. ISOFIX este acel sistem inteligent care lipește scaunul de banchetă, prin prindere cu un simplu clic în niște cleme din canapeaua spate. Mai întâi, verificați, totuși, dacă mașina voastră are un asemenea sistem, dacă nu, optați pentru scaunul care se prinde cu centura de siguranță a mașinii.
  • Poziție de somn. Foarte puține scaune auto au poziții speciale de somn. Însă acestea sunt extrem de utile și veți vedea asta atunci când copilul vostru va dormi pe spate și nu îi va fi mutat capul dintr-o parte în alta la fiecare curbă. Este ideal pentru drumurile lungi.

La plecarea din țară, nu-ți lăsa documentele pe afarăCălătoria în străinătate cu unul sau mulți copii minori poate fi o încântare atunci când nu ai probleme cu documentele sau o bătaie de cap, dacă nu ai la tine toate actele necesare

  • Prețul. Nu toată lumea are milioane să dea pe scaunul de mașină. Nu că nu ar vrea, dar nu au de unde. Așa că prețul este un factor foarte important. Gândiți-vă la siguranța copilului vostru și puneți în balanță ce este mai important, astfel încât să alegeți un raport optim calitate - preț.
  • Confortul. Materialul trebuie să fie textil, moale, ignifug și de pe care copilul să nu poată aluneca ușor.
  • Huse lavabile. Știm cu toții cum se redecorează mașina atunci când cei mici iau masa în timpul mersului. Ca să nu citim meniul mereu pe husă, ar fi grozav să o putem băga la mașina de spălat din când în când.

Copilul mănâncă în mașină (sursă imagine)

  • Termenul de valabilitate. Și scaunele auto au termen de valabilitate ca multe alte produse. În funcție de producător acestea pot fi între 5 și 7 ani de la data începerii utilizării. Precizarea este valabilă mai ales pentru părinții cu mai mulți copii, care trec scaunul de la o generație la alta.

Pentru mămici, tătici și chiar pitici, de toate pentru toți, informații, povești, trucuri și lucruri numai bune de folosit zi de zi, găsiți în palatul de cleștar, construit cu drag și har de... Zâna Scutecel

Ca în orice alegere, scaunul de mașină pentru care optați trebuie să fie potrivit pentru voi, să își facă treaba, adică să asigure protecție maximă, să fie confortabil și accesibil.

Referințe:

babycenter.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept