Punem sau nu copiii la treabă?

CopiiAna Maria

Cine-i mic, poate să lucreze un pic

Pe cât de mult ne dorim să ne răsfățăm copiii atunci când sunt bebeluși, pe atât de responsabili îi dorim în adolescență. Prea puțini părinți înțeleg că este mai dificil să schimbi un comportament decât să îl formezi. Stabilirea unor reguli de bun simț nu înseamnă îngrădirea „personalității” copilului, așa cum cred mulți, ci îi oferă niște repere care să îl ghideze pe drumul unei dezvoltări armonioase. Responsabilizarea unui om începe din copilărie, mai exact de când bebelușul nostru drag începe să facă primii pași. Fiecare părinte dorește să ofere copilului său lumea întreagă, însă specialiștii ne atrag atenția că „ și el trebuie să ofere ceva lumii înapoi”.

Munca l-a făcut pe om...

... așa se spune, deci dacă doriți să faceți faceți oameni responsabili din puiuții voștri, le puteți da sarcini, după puteri, înclinații și abilități. Știm că viața părinților cu copii mici curge după o rutină care poate deveni epuizantă. Treziri nocturne, dimineți cu pregătiri de mic dejun, pachete, hăinuțe, drumuri în viteză, teme, activități extrașcolare, treburi administrative etc. Fiecare zi aduce, pe lângă obligațiile inerente noi provocări: un dințișor încăpățânat, o durere de burtică, o temă grea, o răceală rebelă, o ceartă între frați, lista pare nesfârșită și tinde să ne copleșească. Cu atâtea pe cap, nu e de mirare că timpul petrecut împreună cu copiii, cu partenerul sau doar cu noi înșine se diminuează tot mai mult. Aceasta poate fi o sursă serioasă de frustrare și nemulțumire.

Valentine's Day, ghid romantic pentru părinți și copii cumințiZiua Îndrăgostiților poate fi aniversată romantic și în familie, dacă părinții știu să le arate copiilor că iubirea este o sărbătoare pentru fiecare zi.

Nu scrie nicăieri că e obligatoriu să le faceți singuri pe toate. Sunteți o familie și fiecare membru își poate aduce aportul. Dacă îi implicați pe cei mici în treburile zilnice, bifați mai multe reușite dintr-un foc: îi învățați să devină mai responsabili, mai îndemânatici, mai atenți, petreceți timp de calitate împreună și scurtați perioada rezervată muncilor în gospodărie.

Când alegeți niște activități casnice pentru copiii voștri, trebuie să țineți cont de câteva aspecte:

  1. Vârsta - să alegeți doar acele treburi potrivite pentru vârsta copilului, pentru puterile și capacitatea lui de înțelegere, altfel va da greș și își va pierde încrederea în propriile forțe;
  2. Siguranța - este evident că trebuie evitate acele sarcini care implică risc de ardere, curentare, cădere, lovire; desigur, e nevoie ca, în timp, să fie familiarizați și cu manevrarea aparatelor electrice, a aragazului, să învețe să își păstreze echilibrul la înălțime, dar totul făcut sub supravegherea noastră, pe măsură ce evoluează și pot procesa mai bine informațiile și avertismentele;
  3. Utilitatea - capacitatea lor de abstractizare nu e complet dezvoltată, așa că piticii înțeleg cel mai bine dacă văd concret care sunt roadele muncii lor; încercați să meșteriți sau să gătiți și să le arătați ce importante sunt rezultatele obținute și cum se folosesc;
  4. Timpul petrecut împreună - copiii încep, de la vârste fragede să fie implicați în sistemul de educație și în activități alternative; după grădiniță sau școală, afterschool, sport, cercuri diverse, tabere etc, timpul pe care îl avem la dispoziție pentru a-l împărți cu ei devine tot mai scurt și, în consecință, mai prețios.

Părinții oferă copiilor modele de comportament pe care cei mici le vor copiaCopiii învață imitând comportamentul părinților, de aceea, cea mai bună metodă educativă este exemplul pozitiv pe care îl putem oferi prin vorbe și fapte

Ce poate face un pici de un an?

Nu vă închipuiți că îl veți învăța să ducă gunoiul, dar, începând cu această vârstă, copiii copiază în joacă cam tot ce facem noi. Dacă noi strângem jucăriile, o vor face și ei, dacă noi ștergem praful vor vrea și ei să ne ajute.

Încurajați-vă copiii, chiar dacă abia peste niște ani aceste lucruri chiar vor însemna ceva, iar acum „ajutorul lor” vă cam încurcă.

Îi poți ajuta să facă lucrurile dacă:

  1. le dai instrucțiuni precise și le arăți cum să le facă;
  2. folosești un ton cald și pus pe șotii;
  3. nu te aștepta să fie totul perfect și fii gata să refaci după ei o perioadă.

La 1 an, bebelușii încep să exploreze (sursă imagine)

Treburi serioase, de copil mare

Pe măsură ce cresc, copiii pot fi implicați în activități din ce în ce mai complexe, treptat, în funcție de etapa în care se află. Iată câteva idei de sarcini pe care cei mici le pot îndeplini, pe grupe de vârste:

2 - 3 ani:

  1. să pună jucăriile la locul lor;
  2. să se spele pe dinți, față, mâini și la băiță pe anumite porțiuni singuri;
  3. să se îmbrace/dezbrace singur, oferind ajutor;
  4. să îți aducă cana/farfuria de pe masă;

Copiii pot avea grijă de lucrușoarele lor încă de mici (sursă imagine)

4 - 5 ani:

  1. să își facă patul cu ajutor și, în timp, singuri;
  2. să șteargă praful de pe rafturi;
  3. să ajute la prepararea deserturilor, cu ajutor;
  4. să aranjeze tacâmurile de pe masă;
  5. să ajute în grădină, în curte sau la spălatul vaselor;
  6. să hrănească și să aibă grijă de animalul de companie (dacă e blând și prietenos);
  7. să își lege singuri șireturile;

Copiilor le place să ajute în grădină (sursă imagine)

6 - 7 ani:

  1. să plimbe animalul de companie și să îngrijească florile din casă;
  2. să ducă gunoiul și să ajute la spălatul vaselor;
  3. să își pregătească ghiozdanul;
  4. să își aleagă hainele, să își curețe pantofii;
  5. să își facă curat în cameră;
  6. să strângă și să curețe masa;
  7. să răspundă la telefon;

Cel mai bun prieten nu te abandonează niciodată (sursă imagine)

8 - 9 ani:

  1. să spele pe jos, să dea cu aspiratorul;
  2. să ajute la pregătirea cinei cu aranjatul și strânsul mesei, dar și la prepararea anumitor gustări; să își pregătească micul dejun;
  3. să-și spele rufele;
  4. să aranjeze lucrurile in dulap sau sertare;
  5. să poată coase un nasture;
  6. să ii ajute pe alții în diverse activități;
  7. să aibă grijă de frații și surorile mai mici.

Copiii pot fi ajutoare de nădejde la curățenie (sursă imagine)

10 - 11 ani:

  1. să se descurce cu mașina de spălat și uscătorul de haine;
  2. să traverseze strada singur (aici aș spune ca depinde pe unde);
  3. să poată merge singur în vecini;
  4. să schimbe lenjeria de pat / să cumpere produse conform unei liste;
  5. să poată circula cu autobuzul;
  6. să spele geamurile;
  7. să curețe toaleta;
  8. să spele mașina;
  9. să gătească feluri de mâncare simple, sub supravegherea părinților;
  10. să calce rufe;
  11. să curețe bucătăria;
  12. să-și schimbe așternuturile;
  13. să tundă gazonul;
  14. să gestioneze singuri mici sume de bani;
  15. să nu le fie frică să rămână singuri acasă;
  16. să aleagă cu responsabilitate un hobby.

Cea mai bună mâncare e cea pe care o pregătești cu mâna ta (sursă imagine)

Dacă copiii până la vârsta de 12 ani NU au fost implicați în nici o activitate din casă, cu greu vor accepta să facă ceva după această vârstă. Treburile casnice îi ajută să devină adolescenți și ulterior, adulți responsabili, iar părinților le oferă prilejul de a petrece timp împreună cu copiii și de a se bucura că au format un caracter de care pot fi mândri.

Pentru mămicile de fetițe, e un prilej nemaipomenit să se distreze împreună la bucătărie. Aluatul e la fel de interesant ca plastilina și bucuria de a descoperi împreună magia gătitului, compensează amprentele de făină de pe mobilă. Cel puțin, pentru haine nu aveți de ce să vă faceți griji, pentru că acum puteți să rămâneți și gospodine și cochete, cu șorțulețele mamă - fiică, de la Zâna Scutecel.

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept