Ești mai smart decât propriul smartphone?
Utilizarea telefonului mobil inteligent ne dă o stare de bine, acesta fiind unul din obiectivele pentru care a fost creat și vândut. Folosirea lui în exces, mai ales pentru jocuri, transformă starea de bine într-o necesitate. Întreruperea acestor activități este echivalentă cu absența acelei stări de bine. Atunci când esti cu smartphone-ul în mână și n-ai semnal sau conexiune wi-fi, simți o neliniște, apare un fel de iritare. Din cinci în cinci minute verifici să vezi dacă și-a revenit conexiunea, cu sentimentul că viața trece pe lângă tine și pierzi lucruri esențiale, ceea ce își dă o stare de stress.
Destul de greu îți dai seama ca ești controlat de ceva din afara ta, că reacționezi ciudat și că nu te poți lăsa de acest control pentru ca s-a înrădăcinat suficent încât sa te joace.
Utilitate vs. dependență
Da, un telefon mobil este necesar, pentru funcțiile sale de bază, cele legate de comunicare și multimedia, atâta vreme cât este o unelată care îți folosește și nu una care te folosește.
S-au realizat o mulțime de studii pe tema acestui subiect, telefonul mobil, smartphone-ul și implicarea lui în viața noastră de zi cu zi. De exemplu, cel realizat de Clayton Russel, doctorand al Școlii de Jurnalism din cadrul Universitățiii Missouri, spune că atunci când proprietarii de telefoane mobile nu pot răspunde la un apel din motive obiective, tensiunea arterială și pulsul le cresc semnificativ, odată cu sentimentul de anxietate.
Concluzia simplă este că atunci când ai nevoie sa te concentrezi, cea mai buna măsură este să-l inchizi scurt și repede, sau să-l lași departe.
Nu dați banii pe prostii, nici pe gadgeturi pentru copii
Problema majoră este cea referitoare la utilizarea smartphone-unlui de către copii. Începutul pare nevinovat, părinții îl dau copilului propriul smartphone ca pe o jucărie care să îi distragă atenția, pentru a-i lăsa pe ei în pace atunci când vorbesc cu alți adulți. Pe urmă, cererea crește și, în functie de vârsta copilului, acesta primește cadou, într-un moment cheie, un smartphone personal. Părinții își motivează partea bună a intenției, „trebuie să știm unde e copilul”, dar, în susbsidiar, ei se raportează la potentialul părinților celorlalți copii, pentru că deja există o competiție, iar copilul își vede interesul când descrie evenimente periculoase de la școală.
Încă de mici, copiilor li se permite să aibă cont de facebook, chiar dacă nu au vârsta adecvată. Toți părinții știu asta, dar se gândesc să nu rămână odrasla de căruță, față de ceilalți, mai „șmecheri”, care sunt deja online. Comunicarea socială se reduce la spațiul virtual. În funcție de personalitatea fiecăruia, mai mult sau mai puțin, copii devin dependenți de acest mijloc de comunicare socială, se înstrăinează de părinții care-i iubesc, dezvoltându-și propria autonomie virtuală. Pentru a nu se lăsa mai prejos de ceilalți, fac tot ceea ce este cool în grup, sau încearcă să braveze. Incapacitatea de utilizare a smartphone-ului, pentru scurt timp, echivalează, pentru unii dintre ei, cu sfârșitul lumii.
Pe baza unui studiu realizat de Universitatea din Maryland, la care au fost chestionați peste 1000 studenți din 10 țări diferite, s-au tras concluzii relevante legate de utilizarea gadgeturilor. Tinerii din toate aceste țări sunt dependenți de smartphone, de fapt de orice gadget care le oferă experiențe online. Descrierile tuturor au coincis invariabil, stările lor legate de absența smartphone-ului îi face sa fie confuzi, iritați, anxioși, nesiguri, nervoși, panicați, singuri și paranoici. Din păcate, studiul relevă faptul că majoritatea tinerilor, indiferent de țara de proveniență sau de nivelul de trai, sunt la fel de dependenți de noile tehnologii. Și totul începe din copilărie. O soluție ar fi să înlocuim jocurile virtuale cu cele reale, comunicarea pe facebook cu cea directă și banii investiți în gadgeturi, cu afecțiune care nu costă nimic.
Referințe: