Cum comunică cel mic dincolo de cuvinte

CopiiAna Maria

Limbajul non-verbal pe limba copiilor

Ne este greu să credem că bebelușii și copiii mici comunică zilnic cu noi, transmițându-ne ce își doresc, ce îi doare sau care le sunt nevoile.

Adevărul este că abilitățile motorii și limbajul nonverbal se dezvoltă și se perfecționează cu mult înaintea celui vorbit. În limbajul nonverbal intră și limbajul corporal pe care bebelușii îl utilizează involuntar, fără să conștientizeze exact ce fac. Copiii pot arată spre un obiect cu degetul înainte de a vorbi, pot gânguri o melodie înainte de ai cunoaște strofele.

Să vorbim corect pe limba copiilor, cu cuvintele noastreToți copii vor vorbi mai devreme sau mai tarziu, însă depinde de noi să pronunțe cuvintele într-un mod cât mai corect

Am invitat-o pe Gabriela Maalouf (gabrielamaalouf.ro) trainer NLP să ne povestească mai multe despre acest limbaj:

Chiar dacă nu pot vorbi, bebelușii sunt foarte expresivi și pot transmite multiple mesaje (sursă imagine)

O bună cunoaștere a propriului copil ne poate ajuta să recunoaștem nevoile copilului. Putem ști când plânge de oboseală, de foame sau de durere. La copiii mai mari, putem identifica ușor lipsa interesului, prin întoarcerea privirii, frustrarea, prin poziția căzută a umerilor, furia prin musculatura contractată.

Cu toate că nu este o metodă validată de specialiști, eu agreez ideea de a îți cunoaște foarte bine copilul, până la nivelul la care poți face diferența între sunetele pe care le scoate, stabilind astfel nevoile exacte ale acestuia. Poate nu toți copiii vor scoate fix aceleași sunete precum cele prezentate în carte, dar, cu siguranță, vor scoate sunete diferite în funcție de nevoile lor. Tot așa, putem participa la cursuri de interpretare a mimicii feței, tehnică ce nu dă greș decât dacă avem un mincinos profesionist în față. Sunt multe cursuri și tehnici, dar dacă totuși nu ne dorim să ne formăm ca profesioniști în domeniu, ne dorim doar o mai bună înțelegere și o mai bună comunicare cu micuții, strategia cheie este mult timp petrecut împreună și observația fină a propriului copil.

Părinții oferă copiilor modele de comportament pe care cei mici le vor copiaCopiii învață imitând comportamentul părinților, de aceea, cea mai bună metodă educativă este exemplul pozitiv pe care îl putem oferi prin vorbe și fapte

Gesturile și privirile ne ajută să comunicăm de la cea mai fragedă vârstă (sursă imagine)

Postura corporală ne ajută să înțelegem mai bine o stare sufletească (sursă imagine)

Atunci ne este foarte ușor să nu sunăm sau să nu fim falși când spunem: ”Văd, simt, înțeleg, cred că ești frustrat!”. Iar de aici discuția și descărcarea emoției este mult mai ușoară. Calibrarea la comportamentul nonverbal al unei persoane ne ajută să ne conectăm real cu acea persoană, să îi înțelegem starea și să îi fim aproape la nevoie.

Pentru mămici, tătici și chiar pitici, de toate pentru toți, informații, povești, trucuri și lucruri numai bune de folosit zi de zi, găsiți în palatul de cleștar, construit cu drag și har de... Zâna Scutecel

foto creditb2p.ge

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept