Jurnal de campanie

CopiiAna Maria

Nu fuma în sarcină!

S-ar zice că e de la sine înțeles îndemnul de mai sus. Însă, nu de puține ori, femeile se trezesc în fața unei probleme care nu e ușor de gestionat: o dependență care le afectează nu doar pe ele, ci și viața care înflorește în trupul lor. Atâta vreme cât ai doar responsabilitatea propriei persoane, e o chestiune de alegere individuală. În momentul când intenționezi să rămâi însărcinată sau ai deja certitudinea că vei deveni mămică, lucrurile se schimbă. Copilul tău nu poate face alegeri, ci depinde în totalitate de ceea ce îi oferi. Tu ce vrei să îi oferi?

Eu sunt mic, tu fă-mă mare!

Să aduci pe lume o viață este cea mai mare realizare pentru o femeie, dar și cea mai mare responsabilitate. De tine depinde în foarte mare măsură sănătatea viitorului bebeluș și, peste ani, a adultului care va deveni copilul tău. Sănătatea și echilibrul lui se construiesc din timpul sarcinii. Acum e momentul să pui în balanță dragostea de mamă cu orice alte obiceiuri de care, poate, doreai demult să scapi, dar nu erai suficient de motivată. Pe lângă bucuria pe care și-o aduce, copilul este cel mai bun stimulent pentru orice mamă, te va ajuta să găsești resurse nebănuite de putere pentru a realiza lucruri pe care altădată le credeai imposibile.

Ce-i de făcut?

O statistică foarte exactă a viitoarelor mămici fumătoare nu există, pentru că nu toate femeile recunosc că fac acest lucru. O parte dintre ele știu că este greșit și nu recunosc de rușine, o parte au „aprobarea” medicului, iar o bună parte, pur și simplu, nu consideră că fac ceva greșit.

Femeile care nu recunosc de rușine sunt conștiente de efectele pe care le are fumatul asupra fătului, dar efectiv nu se pot opri singure. Aceste mămici trebuie ajutate, nicidecum judecate. Fumatul este o adicție, o dependență reală, făcând ca renunțarea să fie extrem de dificilă! Nu toată lumea are puterea de a renunța pe cont propriu. Există programe care să ajute femeia însărcinată să se lase de fumat. Unul este gratuit și este oferit de Asociatia SAMAS (https://www.programsamas.ro/), iar altul se face prin sesiuni de terapie după metoda Allen Carr (http://www.allencarr.ro/home/) și costă destul de mult.

Femeile care nu recunosc pentru că au „aprobarea” de la medic, își pun și ele adesea întrebarea dacă doctorul are dreptate, dar „împart” responsabilitatea cu el. „Dacă medicul mi-a dat voie, înseamnă ca nu este așa grav”. De ce își dau acordul medicii? Mulți invocă sevrajul nicotinic, în care poate intra orice fumător atunci când renunță la țigări. Totuși, cel mai mare studiu al Academiei Oxford (studiu), efectuat pe mai bine de 11 milioane de subiecți, de-a lungul a zeci de ani de cercetări, arată foarte clar că sevrajul nicotinic NU afectează fătul în sarcină! Există doar beneficii pentru făt și mama, iar aceasta trebuie încurajată și sprijinită să se lase de fumat cât mai curând.

Mai multe despre efecte, ce spun specialiștii, mituri în sarcină sau programul gratuit, puteți citi pe Zâna Scutecel.

Femeile care nu cunosc efectele fumatului asupra fătului, au nevoie de ajutor și informații livrate cu înțelegere și într-un mod cât mai accesibil (zanascutecel.ro). E important să li se explice că efectele pot fi imediate sau la mult timp după naștere, când copilul este aparent sănătos. Organizatia Mondială a Sănătății ( http://www.who.int/en/) recomandă renunțarea la fumat cât mai repede, dacă ai aflat că ești însărcinată și nu era un copil programat, iar dacă îți doresti un copil, se recomandă renunțarea la fumat cu cel puțin 6 luni înainte de a rămâne însărcinată.

Informați-vă cât mai bine, înainte de a lua o decizie!

Referințe:

zanascutecel.ro academic.oup.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept