Educația privită la rece - Finlanda
De când au pornit-o cu reforma prin învățământ, acum 40 de ani, finlandezii nu s-au mai oprit și au ajuns azi premianții lumii la educație. Asta fără teme, note, teste, adică toate coșmarurile vieții de școlar, care ne mai urmăresc uneori și când devenim adulți. Cum se poate?
O mare educație pentru cei mici
Copiii încep școala NUMAI la 7 ani. Este interzis să fie înscriși la vârste mai mici.
Micii finlandezi nu au de dat examene până când ajung la liceu. Primesc puține teme (sună divin!) și cele primite nu iau copilului mai mult de jumătate de oră de lucru. Asta la liceeni, pentru că norocoșii din ciclul primar și gimnazial nu primesc teme DELOC!
În primii șase ani de școală, elevii NU primesc note. Pare incredibil, dar se poate trăi și fără să râzi de colegul care a împușcat un 4 sau să te lauzi cu notele de 10 primite. Copiii pot fi astfel colegi, pur și simplu, iar părinții nu se îmbată cu iluzia că cel mic e un geniu dacă are medii mari.
Există un singur test obligatoriu, în formă standardizată, pe care elevii sunt obligați să îl susțină.
La clasă, accentul se pune mai degrabă pe creativitate, decât pe memorare. Copiii sunt încurajați să înțeleagă DE CE e nevoie să învețe anumite lucruri și să utilizeze metode creative pentru a spori eficiența învățării.
Cum să îi faci pe copii să iubească școalaPoți să îți ajuți copilul să iubească școala și să obțină rezultate bune la învățătură, urmând câteva sfaturi simple și eficiente.
Copiii talentați nu primesc laude exagerate, ca să nu dea în cultul personalității din fragedă pruncie. În schimb, copiii care se străduiesc primesc cât de mult ajutor au nevoie. Sunt tratați și educați la fel, indiferent de performanțele personale, pentru a nu crea o concurență de tip bun/rău, tare/slab.
Până la 30% dintre elevii finlandezi primesc sprijin financiar suplimentar în primii 9 ani de școală.
Experimentele sunt considerate la fel de importante ca și teoria. Orele de știință sunt ținute cu maxim 16 elevi, astfel încât toți să aibă posibilitatea de a face fiecare experiment.
Unul din marile avantaje ale educației finlandeze este susținerea financiară 100% din partea statului, astfel asigurându-se accesul tuturor la învățătură. Rata celor care termină o facultate în Finlanda este de 93%.
O perioadă de pauză de 75 de minute este obligatorie în programul celor din școala elementară finlandeză. În comparație, Statele Unite acordă acestor copii pauze de 27 de minute, în timp ce în Europa nu depășesc 20 de minute.
Profi de 10
Profesorii au libertate totală în alegerea programei și sunt direct responsabili de progresele elevilor lor.
Sistemul educativ din Finlanda încurajează profesorii să se perfecționeze profesional, în permanență. Pentru activități de acest tip, sunt dedicate 2 ore săptămânal. De asemenea, cadrele didactice nu petrec mai mult de 4 ore pe zi în sala de clasă.
Alfabetizarea este cheia dezvoltarii umaneAlfabetizarea este unul drepturile fundamentale ale omului și contribuie la o mai bună calitate a vieții
Finlanda are același număr de profesori ca New York și mult mai puțini elevi.
Calificarea profesională a profesorilor este foarte importantă și nivelul minim de pregătire pentru a deveni profesor este cel de absolvent de master. Profesorii beneficiază, la rândul lor, de numeroase cursuri de perfecționare în diverse domenii, și ele finanțate integral de la bugetul de stat.
Nici salariile nu sunt de neglijat, un debutant primind în jur de 29.000 de dolari pe an. Veniturile cresc semnificativ odată cu vârsta și experiența, în 15 ani, un profesor având posibilitatea de a câștiga cu 105% mai mult decât salariul de la început. Din punct de vedere social, cadrele didactice sunt o categorie la fel de respectată ca medicii sau avocații.
Un sistem educativ construit pe încredere și echitate, care încurajează cooperarea și descurajează concurența, care urmărește, în primul rând, stare de bine a elevilor, care asigură mâncare, asistență medicală și consiliere tuturor. E prea frumos ca să fie adevărat, dar el există. Din păcate, doar în Finlanda.
Referințe: